„Kengūra“ skirta visų klasių mokiniams – nuo pirmokų iki abiturientų. Atitinkamai paruoštos ir užduotys – pagal sunkumą. Šiais metais konkurse dalyvavo ir mano antrokė duktė, todėl buvo smalsu, kaip jai sekėsi. Uždavinius buvo leista parsinešti namo. 

Jie paprastučiai, pirmokams-antrokams. Galutiniai rezultatai skelbiami po mėnesio ar dviejų, su užimtomis vietomis pagal mokyklas, pagal miestus, bendrai Lietuvoje. Vakar savo puslapyje organizatoriai paskelbė preliminarius uždavinių atsakymus. Nežinau, kodėl preliminarius.

Pirmokų ir antrokų grupėje (jie sujungti į vieną „Nykštukų“ grupę) du iš 18 jų paskelbtų atsakymų yra neteisingi. Na, bent mano galva neteisingi, nors šiaip tai akivaizdžiai neteisingi. Didelio kriminalo nematau, gal apsižioplino, gal techninė klaida. Šiaip juokinga, kai organizatoriai, kurių būstinė – VU Matematikos ir Informatikos institutas – nesugeba pateikti teisingų pirmokams skirtų uždavinių atsakymų“, – pasakojo vilnietis Saulius.

Jam taip pat įdomu, kur panaudojami už dalyvavimą surinkti pinigai. Anot jo, kasmet konkurse dalyvauja apie 50-60 tūkst. moksleivių, iš kurių kasmet būdavo surenkama 1,74 euro (6 litus), šiemet mokestis buvo 2 eurai.

Renginį administruoja VŠĮ Multimedijos centras humanitarams (VU įmonė), rezultatus apdoroja Valstybinis egzaminų centras. Nežinau, gal ir gali tokio konkurso organizavimas kasmet kainuoti virš 100 tūkst. eurų, nors tai tikrai nemaža suma. Prizai ten nereikšmingi, nors diplomų atspausdina nemažai, bet gal ne už dešimtis tūkstančių“, – svarstė vyras.

Klaidas pripažino, jos – korektūros

Savo ruožtu konkurso „Kengūra“ projektų vadovas Pranas Žilinskas aiškino, kad antrokės tėvelio pastebėjimai teisingi. Skelbiant užduočių atsakymus iš tiesų įsivėlė dvi klaidos. „Mažylio“ grupės uždaviniuose 4 -os užduoties atsakymas – E, o ne D, o 14 – B, o ne C, kaip kad buvo skelbta.

„Klaidas mes pataisysime. Tai korektūros klaidos, apsiriko ir tiek. Mergaitė, kuri tvarko tą tinklalapį, kol kas negali nieko pakeisti, bet pataisysime tas raides dar šiandien. Nieko čia baisaus“, – sakė jis.

Anot P. Žilinsko, klaidų pateikiant atsakymus pasitaiko kasmet. Šiemet jis jau sulaukė 4 skambučių.

„15 metų su klaidomis ir visada pataisome, viskas tvarkoje“, – sakė jis. Tiesa, skelbiant kitų grupių atsakymus, jo teigimu, klaidų nepasitaikė.

Piktinasi, kad konkurse dalyvauja mamos, o ne vaikai

„Gal mes galime padaryti provokaciją? Tyčia užrašyti neteisingus atsakymus ir žiūrėti, ar moksleiviai tikrinasi, ką padarė. Nes dabar tuo domisi mamos. Kad mamos dalyvauja „Kengūros“ konkurse „Nykštukų“ ir „Mažylių“ grupėse, mes tą žinome, bet čia turėtų dalyvauti vaikai“, – atremdamas kritiką konkursui patikino P. Žilinskas.

Paklausus, kodėl šiuo metu skelbiami preliminarūs, o ne galutiniai rezultatai, jis patikino, kad pastariesiems paskelbti reikia laiko.

„Čia buvo paskelbti ne rezultatai, o atsakymai. Rezultatai bus po gero mėnesio. Dėl to ir preliminarūs, kad yra klaidelių. Žmonės maišo šias sąvokas – atsakymai ir rezultatai, kaip kad maišo leidykla ir spaustuvė. Šiuo metu turime peržiūrėti, įvertinti daugiau nei 50 tūkst. atsakymų, tai užtrunka“, – pasakojo jis, tačiau patikino, kad viskas greitu metu bus sutvarkyta.

Viešai skelbiama, kad pinigai, surenkami už konkursą, skiriami jo organizavimo išlaidoms padengti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (187)