Nacionalinis aktyvių mamų sambūris (NAMS) savo socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje išplatino nuotrauką, kurioje užfiksuotas informacinis lapelis su štai tokiu tekstu:

„Vykdydami 2013 m. liepos 22 d. Vilniaus miesto savivaldybės mero pasitarimo protokolo Nr. 28-300 (1.2.13-T1) 16 punktą, maloniai prašome jūsų pateikti grupės auklėtojai pažymas apie deklaruotą gyvenamąją vietą ir išskaičiuotą bei sumokėtą pajamų mokestį (deklaracijos forma FR0573). Tėvai, kurių vaikai darželį pradės lankyti nuo š.m. rugsėjo 1 d., tokias pažymas turi pristatyti iki spalio 1 d., o likusieji, kurie darželį lanko jau ne pirmi metai – iki gruodžio 1 d.“

Paskatins vaikus rūšiuoti pagal tėvų piniginės storį?

NAMS neslepia pasipiktinimo tokiu savivaldybės elgesiu. Visų pirma – dėl to, jog taip gali būti pažeidžiamas Asmens duomenų apsaugos įstatymas.

„Mūsų teisininkų požiūriu, paprasto mirtingojo GPM deklaracija yra jo asmeninis reikalas. Ir nė viena įstaiga negali prašyti pateikinėti tokių duomenų. Kita vertus, savivaldybė, matyt, tai labai gerai išmano ir puikiai suvokia, kad patys jie iš Valstybinės mokesčių inspekcijos tokių duomenų negaus. Todėl apeidinėja galiojantį įstatymą ir bando dėl tėvų nežinojimo, išsiblaškymo ar baimės, kad praras vietą darželyje, ištraukti tuos duomenis iš tėvų, kad patys tėvai atneštų“, - DELFI teigė NAMS atstovė Rasa Paulavičienė.

Pasak jos, informacija apie sumokėtą GPM kone tiesiogiai atskleidžia asmens pajamas, o tokia informacija, patenkinus savivaldybės reikalavimą, disponuotų šimtai žmonių: darželių auklėtojos, vadovai. Tai esą gali paskatinti ir korupciją, ir neteisėtą duomenų viešinimą, ir vaikų rūšiavimą pagal tėvų kišenės storį.

„Ar meras gali garantuoti už kiekvieną darželio direktorę, kad ta deklaracija to asmens, kuris atneš, parodydamas, kiek mokesčių sumokėjo, taigi visiškai atskleisdamas, kiek jisai uždirba, kad tikrai ta informacija bus visiškai konfidenciali? Ar ji tikrai bus išsaugota? Ar nenukeliaus kur nors kitur nežinia kokiais tikslais?“ - retoriškai klausė R. Paulavičienė.

Savivaldybė: dalis tėvų piktnaudžiauja priėmimo į darželius tvarka

Sostinės savivaldybė DELFI patvirtino, kad taip vykdomas miesto valdžios sprendimas. Esą medžiojami galimai naująja priėmimo į darželius sistema piktnaudžiaujantys tėvai.

„Pastaraisiais mėnesiais nemažai gyventojų su vaikais (vidutiniškai po 500 per mėnesį) deklaruodavo savo gyvenamąją vietą Vilniaus mieste. Šitaip jų vaikas gaudavo prioritetą patekti į darželį. Tačiau dalis tėvų šia tvarka piktnaudžiauja. Net ir deklaravę savo gyvenamąją vietą Vilniuje, jie faktiškai gyvena kitoje Lietuvos savivaldybėje, bei moka ten mokesčius.

Vilniaus miesto savivaldybė, siekdama išsiaiškinti kokia dalis tėvų deklaravusių savo gyvenamąją vietą Vilniuje, realiai joje gyvena ir moka mokesčius, prašo tėvų pateikti nustatytos formos pažymą, kurioje atsispindėtų informacija apie tai, kuriai savivaldybei yra sumokami mokesčiai. Primename, kad vieno vaiko išlaikymas ikimokyklinio ugdymo įstaigoje Vilniaus miesto biudžetui per metus kainuoja 5000 – 6500 litų“, - teigiama DELFI pateiktame savivaldybės komentare.

Į klausimą, ar informacijos apie sumokėtą GPM (taigi ir gaunamas pajamas) rinkimas neskatina korupcijos, savivaldybė atsakė lakoniškai: „Šiemet informacija yra renkama tik statistiniais tikslais, tai yra, jokios įtakos vaiko vietai eilėje ji neturės. Surinkusi šiuos duomenis savivaldybė juos analizuos ir spręs kaip tobulinti esamą tvarką kitais metais.“