Galbūt norima pasipuikuoti prieš vyresnius savo draugus, pabūti už juos pranašesniems? O gal tik finansiškai brangią šventę galima laikyti ypač įsimintina?

Išleidžia solidžias sumas

Šimtus litų kainuojantys iškilmių drabužiai, vaišėmis nuklotas vakaro stalas, padėkos dovanos mokytojams bei šventės programa – tai pagrindiniai išleistuvių akcentai, kuriems išleidžiamos solidžios pinigų sumos. O kur dar nenumatytos išlaidos?

Kasmet abiturientai užsimano vis didesnės prabangos, todėl išleistuvių išlaidos beveik prilygsta vestuvėms. Renginių organizatorių pastebėjimu, anksčiau jaunatviška švente laikytos išleistuvės dabar tampa prabangos kultu. Joje jau groja ne tik eiliniai, daug kam nežinomi muzikantai. Vis dažniau pakviečiamos garsios Lietuvos scenos žvaigždės, už vakarą paprašančios tikrai didelių honorarų.

PB pasidomėjus, kiek kainuoja vakarinės suknelės nuoma vienam vakarui, pavyko sužinoti, jog mieste kainos labai įvairios. Kaip sakė Ramygalos gatvėje įsikūrusios suknelių nuomos parduotuvės direktorė, jos svyruoja nuo 130 iki 300 litų. Tačiau jei suknelė iškilmingesnė, nuomos kaina iškart kyla.

Paprašius nurodyti, nuo ko priklauso nuomos kaina, moteris negalėjo tiksliai atsakyti: „Kaina priklauso nuo drabužio stiliaus, spalvos, ilgio, jo savikainos bei konkurentų pasiūlos.“

Geriausi vertintojai – žiūrovai

Pakalbinus garsiausią miesto renginių organizatorę Ireną Snabaitienę sužinojome, ko pageidauja abiturientai. Pasirodo, prieš kiekvieną renginį viso vakaro scenarijus suderinamas su mokyklų tėvų komitetais, kurie išsako abiturientų pageidavimus.

„Nežinau, kodėl, tačiau visi mane vadina geriausia išleistuvių rengėja. Nemėgstu girtis, bet manau, kad geriausi vertintojai yra žiūrovai. Išleistuves bei vestuves organizuojame daug metų ir nelabai pastebiu, kad kažkas keistųsi. Žinoma, kiekvienais metais mūsų programa atnaujinama, nes negalime nuvilti žiūrovų“, – sakė renginių organizatorė.

Paklausta, kiek kainuoja jos vedamas vakaras, moteris tapo paslaptinga. Sakė nenorinti sukelti nepasitenkinimo tarp klientų.

„Kiekvieno vakaro kaina yra individuali, tačiau lyginant su kitų miestų kainomis, panevėžiečiai moka labai mažai. Be to, mes dirbame penkiese, todėl už tokią programą, kokią mes siūlome, abiturientai tikrai nepermoka“, – abstrakčiai kalbėjo I. Snabaitienė.

Anksčiau ji surengdavusi po 10 ar 15 išleistuvių vakarų, o šiemet organizatorė sakė suplanavusi vos šešis. Anot pašnekovės, dabar jau fiziškai sunku visą savaitę dirbti ne tik dienomis, bet ir naktimis. „Mūsų programa pradedama aštuntą valandą vakaro, o baigiama pusę penkių ryto. Visą vakarą dirbame tikrai sąžiningai, ir vaikai nenuobodžiauja, nes už programą mokami pinigai, todėl klientų apgauti negalime“, – sakė Irena Snabaitienė.

Mokyklose švenčia retai

Kiekvienais metais Juozo Miltinio vidurinė mokykla išleistuves organizuoja savo mokyklos patalpose. Pakalbinę mokyklos direktoriaus pavaduotoją Daivą Mackevičienę sužinojome, kad ši graži tradicija puoselėjama jau daug metų.

„Savo mokinius išlydime iš savo mokyklos, nes jie mus palieka. Tačiau tikimės, kad jie visada čia sugrįš ir jiems durų tikrai neužversime. Mokykla turi savas tradicijas, todėl ir išleistuvių vakarą vien dėl dvasinio peno rengiame mokyklos patalpose“, – teigė pavaduotoja. Paklausta, kiek apytiksliai kainuoja renginys, pavaduotoja sakė nežinanti, nes mokytojai į renginį kviečiami kaip svečiai ir labai džiaugiasi, jog juos pagerbia buvę auklėtiniai.

Tačiau ne visos miesto mokyklos linkusios šventes rengti savo patalpose. Vienos nenori ar neturi vietos, kitos – nežinia dėl ko. V.Žemkalnio gimnazijos direktoriaus pavaduotoja Danguolė Tamošiūnienė sakė, kad mokykla neturi patalpų, kuriose galėtų vykti dideli renginiai: „Mes mielai savo mokinius išlydėtume iš savos mokyklos, tačiau neturime tam sąlygų. Mūsų aktų salėje telpa vos 100 žmonių. O juk vien abiturientų kiekvienais metais turime apie 200, dar dalyvauja jų artimieji ir svečiai“, – apgailestavo D. Tamošiūnienė.

Dauguma mokyklų, nors ir nerengia išleistuvių savo patalpose, laikosi vakaro tradicijų. Vaikus į sales atveda mažieji mokiniai, sakomos mokytojų kalbos bei įteikiami atestatai. Vėliau vyksta šokiai iki paryčių, o dažnas vakaras baigiamas vainikėlių plukdymu Senvagėje. Iš kur atėjusios tokios tradicijos, nei viena mokytoja pasakyti negalėjo, tačiau mano, jog jos susiformavo per metų metus.

Stipraus alkoholio atsisako Pasidomėjus, kokios išleistuvių vakaro kainos miesto kavinėse, pavyko sužinoti tik apytikslias kainas vienam žmogui. Kaip sakė kavinės-baro „KafenHauz“ direktorė Birutė Sargūnienė, kainos miesto kavinėse svyruoja nuo 40 iki 50 litų vienam asmeniui. „Kaina nėra didelė, tačiau kitąmet mes ją tikrai padidinsime, nes viskas pabrango. Į kainą įskaičiuojamas maistas, gėrimai, aptarnavimas. Be to, mes turime mokėti ir už skalbinius, žvakes, dekoravimą“, – teigė direktorė.

Vadovė taip pat minėjo, jog mokiniai vis labiau pageidauja mažiau maisto, o daugiau šokių ir kitokių linksmybių. „Dažniausiai abiturientai nori mažų kąsnelių, o tėvai – vis dar tradicinio maisto. Tačiau visada randame abiems pusėms tinkamą sprendimą“, – pasakojo B. Sargūnienė.

Moteris džiaugėsi, kad vakaro metu vis mažiau vartojama alkoholio. Populiariausi vakaro gėrimai – sidras, alus, vynas bei šampanas, o stipraus alkoholio atsisakoma.

Paskambinę UAB „Vakarinė Žara“ direktorei Birutei Bernatonienei sužinojome, jog jų organizuojamo vakaro kainos panašios kaip ir jų konkurentų: „Kainų tikrai nekeliame, nes tada prarastume klientus. Šiuo metu dar pragyvename, skųstis negalime“, – sakė vadovė.

Reikia apsaugos darbuotojų

Nors abiturientai vis daugiau dėmesio skiria programai ir vakaro prabangai, tačiau nepamiršta ir saugumo. Kaip sakė UAB „Vakarinė Žara“ direktorė, jos vadovaujama firma dažniausiai išleistuves organizuoja Bendruomenių rūmų diskotekų salėje, todėl abiturientai užsisako ir apsaugos firmas.„Jau tapo įprasta, kad žmonės rūpinasi savo saugumu. Gal todėl, kad tas rajonas nėra toks ramus. Per kiekvieną mūsų rengiamą vakarą prie durų stovi keli apsaugininkai, kurie pasirūpina šventės dalyvių saugumu“, – pabrėžė vadovė.

Paprašyta įvardyti, kas saugo abiturientų išleistuvių dalyvius, B.Bernatonienė atsakė nežinanti, nes apsaugos darbuotojus pasikviečia patys moksleiviai.