Kreipimąsi parašę abiturientai „Delfi“ teigė, jog nebuvo išklausyti, o LMS neišsakė daugumos nuomonės dėl valstybinių brandos egzaminų atšaukimo. „Tokį savo sprendimą LMS argumentuoja teigdami, kad apklausė visus abiturientus. Tačiau apie jokias anketas nieko nežino visi mano pažįstami abiturientai, ne tik gimnazijos moksleiviai“, – redakcijai skundėsi gimnazistas Simonas.

LMS viceprezidentė Glorija Šermukšnytė mano priešingai – buvo sudarytos visos galimybės išsakyti savo nuomonę. „Mes atsižvelgėme į abiturientų nuomonę, – iš jų pasisakymų buvo padaryta išvada, kad problema yra nuotolinio ugymosi kokybė, o ne egzaminai“, – reaguodama į moksleivių pasisakymus kalbėjo ji ir pridūrė, jog LMS aklai nepasisakė už egzaminų organizavimą. Yra pabrėžę, jog pritaria jų organizvimui, tik tuo atveju, jei bus užtikrintos visos reikiamos sąlygos.

„Komunikuojame aiškią žinutę, išdėstome visus faktus – nuotolinis ugdymasis turi atitikti moksleivių poreikius. Džiaugiamės, kad mokiniai išdrįsta pasisakyti, vertina situaciją kritiškai, nesėdi ir nelaukia, kol viskas bus padėta ant lėkštutės“, – pagyrė aktyviai savo nuomonę išsakančius abiturientus.

G. Šermukšnytė pasakojo, jog abiturientų nuomonės surinkimui, išklausymui LMS turėjo sukūrę specialią feisbuko grupę, vyko diskusijos. „Turime 36 LMS padalinius visoje Lietuvoje. Atstovai diskutavo su moksleiviais, mokinių savivaldomis, klausinėjo, kokia gi yra abiturientų nuomonė, kaip jie vertina situaciją, kokios problemos gali kilti. Naudotas ne vienas šaltinis, ne viena platforma“, – aiškino pašnekovė.

Ji tikino suprantanti, jog nuomonės gali būti skirtingos ir pripažino, jog šiuo klausimu moksleivių bendruomenė buvo susiskaldžiusi. „Ne visada visų nuomonė gali būti vieninga. Buvo tokių, kurie pasisakė už egzaminų organizavimą ir vykdymą, bet buvo tokių, kurie sakė, jog jie neturėtų vykti.
Mes atstovaujame LMS narių interesams – balsavome, kad palaikysime egzaminų vykdymą, jei bus užtikrintos sąlygos. Pozicija aiški, nereikėtų jos interpretuoti netinkamai“, – sakė G. Šermukšnytė.

Nuotolinio mokymo kokybė netenkina

Tačiau gimnazisto Simono manymu, yra neįmanoma užtikrinti gero nuotolinio ugdymo – tik ne per tokį trumpą laiką. „Nuotoliniam ugdymui mokyklos turėtų ruoštis metų metus, keisti mokytojų rengimo programas. Pasaulis ir taip išgyvena chaosą, o mes manome, kad imsime ir per kelias savaites lyg niekur nieko pakeisim mokymo(si) tipą? Ypač, kai nei sistemos, nei serveriai, nei kompiuteriai, nei namų aplinka tam nepritaikyta“, – dėstė savo nuomonę vaikinas.

Anot jo, gero nuotolinio mokymo(si) nepavyks užtikrinti, net ir tuo atveju, jei valstybė aprūpintų kompiuteriais, kameromis, mikrofonais ar kita technika tuos, kam jos trūksta. Vien dėl to, jog aplinkos namuose – žaibiškai nepakeisi. „Mokiniai ir mokytojai turi turėti laiko adaptuoti savo sąmonę prie pasikeitusios mokymo sistemos ir morališkai prisitaikyti prie pokyčių. Tokie darbai neįvyksta per mėnesį ar kelis“, – atkreipė dėmesį jis.

Simonas kelia ir kitą argumentą: jei valstybinius baigiamuosius egzaminus (VBE) abiturientai laikys nuo birželio 22 d., kaip bus su tais, kurie norės laikyti stojamuosius egzaminus užsienyje? Pastarieji atestatus esą turi pateikti iki liepos pabaigos.

Jis taip pat abejoja, kad iki birželio 22 d. pavyks suvaldyti pasaulinį viruso protrūkį. „Kaip įmanoma garantuoti, kad sušvelninus karantiną ir leidžiant mokiniams lankytis mokyklose užtikrinti šimtaprocentinį neapsikrėtimą?“, – klausė jis.

Abiturientas aiškino, kad pasaulyje visa tvarka išgyvena drastiškus pokyčius, švietimo sistemos visame pasaulyje keičiasi, net kiekvieno rutinos keičiasi, o Švietimo, mokslo ir sporto ministerija (ŠMSM), jo nuomone, tiesiog nori į visą tai užsimerkti, nukelti VBE vykdymą ir tikėtis, kad problema išsispręs ir kai viskas išmušta iš vėžių, VBE gali vykti įprastai, tik truputį vėliau.

„Liečiant praeitų kartų egzaminus, tai jie turėjo visas galimybes ruoštis VBE ir tai daryti gyvai, o mes ne tik kad neturime galimybių, bet ir situacija už lango sekina, tad ir mokyklos baigimas turi vykti kitaip! Nepamirškime praeitais metais gautų skundų dėl nepakeliamų sąlygų egzaminų laikymo vietose, o nukėlus egzaminus bus dar baisiau. Kuo giliau į vasarą, tuo karščiau!“.

Vaikinas taip pat išskyrė, kokios vietos jam atrodo svarbiausios ir kaip būtų galima prisitaikyti prie naujų sąlygų.

Mokytojai. Kaip jie vertins mūsų egzaminus, laikytus vėliau? Jie irgi turi atostogas, turi turėti poilsio. Vietoj to turės sėdėti kiauras savaites savo atostogų metu ir vertint VBE?

COVID-19 plitimas. Kokia yra tikimybė, kad, net jei karantinas bus atšauktas, nei vienas egzamino vykdytojas ir egzaminą laikantis mokinys nebus šios infekcijos nešiotojas? Susodinsite visus 2-ų metrų atstumu, išdalinsite respiratorius ir tikėsitės, kad niekas nepalies to pačio paviršiaus, niekas nenusiims kaukės (visų nesužiūrėsit), niekas neturės koronaviruso ant drabužių? Galų gale, kai egzamino sąlygos ir taip nepakeliamos, tai dar ir su respiratoriais bei pirštinėm rašysim?!

VIETOJ VBE NAUDOTI 11-12 KL. VIDURKIUS. Šis variantas susilaukia įvairios nuomonės (kurią jau esate girdėję), bet, manau, kad jis bus kur kas sąžiningesnis, nei šitokiame chaose, pilnavertiškai nesimokant ir nesikartojant laikyti VBE dar labiau nepakeliamose sąlygose ir rizikuojant rasti „užsilikusį“ virusą. PLIUS, 11 kl. niekas nemanė, kad bus tokia situacija, tad mokytojai pažymių gavimo nelengvino, daug mokinių taip smarkiai nesistengė ir pažymių vidurkis, manau, būtų tikrai geresnis mūsų žinių atspindys nei VBE, kuriems tinkamai ruoštis negalime. Jei jau kyla tokia didelė bėda naudoti pažymius – konvertuokite juos į VBE balus! Tokį sprendimą priėmė daug valstybių (manau, tai irgi girdėjote), o kai kurios turi tokią sistemą kaip pastovią.

Stojimas į aukštąsias mokyklas? NE BĖDA! Padarykite motyvacinius pokalbius ir/ar laiškus, padarykite bandomuosius laikotarpius ir taip „atsisijos“ bandantys „praslysti“, – tikino jis.

Simonas negailėjo kritikos LMS, kuri, jo teigimu, nedirba darbo, kurį turėtų, t. y. neatstovauja abiturientų.

„LMS sukurtoje socialinio tinklo „Facebook“ grupėje abiturientai išsakė savo argumentuotą nuomonę dėl VBE, tačiau LMS, prie diskusijų „stalo“ užėmė savo poziciją, kuri galbūt atitinka vienetų nuomonę ir savo sprendimu sukėlė galybes klausimų. Jų pozicija – jei bus užtikrintas sklandus ir kokybiškas mokymas(is), VBE turi būti vykdomi juos nukėlus. Visur vyrauja vien tik „jei“, „gal“, „kai“ ir t . t., o kodėl neįmanoma užtikrinti kokybiško mokymo(si) jau minėjau aukščiau. Drąsiai teigiu, kad dabartinė LMS pozicija neatstovauja abiturientų daugumos, o tėra jų pačių balsas. Kol jų pozicija dėl susiklosčiusios padėties nebus vienareikšmiškai atšaukit VBE, tol tai nebus daugumos abiturientų pozicija!“.

Ne vienintelis Simonas skundėsi dėl šių metų dvyliktokų egzaminų vykdymo tvarkos, „Delfi“ redakciją pasiekė ne vienas abituriento laiškas, kuriame jie išsakė savo nepasitenkinimą. Viename iš jų abiturientas tikino esąs labai nusivylęs Vyriausybės sprendimu vykdyti šių metų VBE.

„Nejaugi jūs manote, kad nuotolinis mokymas padės tinkamai pasiruošti ir išlaikyti egzaminus? Kai kurie mokytojai netgi nemoka naudotis naujomis technologijomis, ką jau kalbėti apie aukštos kokybės pamokas? Dauguma šalių jau atšaukė šių metų baigiamuosius egzaminus ir stojamąjį balą darys iš 11-12 klasių metinių vidurkių. Kodėl gi šio eksperimento nepabandžius ir mums? Gal jis net gi pasiteisintų ir būtų naudingas ateities kartoms.

Kodėl mes turime rizikuoti savo ir savo artimųjų sveikata? Juk šį virusą mes galime parnešti namo ir apkrėsti savo tėvus, senelius, kurie patenka į rizikos amžiaus grupę. Sakote imsitės visų reikiamų higienos priemonių? Bet jeigu net gydytojai nesugeba apsisaugoti nuo šito viruso, tai ką jau kalbėti apie mus? Labai jūsų prašau dar kartą apsvarstyti šį klausimą ir atsižvelgti į tai, ko norime mes, dvyliktokai, ką pataria specialistai ir ką daro užsienio valstybės, kol dar nevėlu“, – prašė jis.

Sprendimas priimtas gerai apsvarsčius

ŠMSM atstovai tikino, kad sprendimas dėl brandos egzaminų priimtas gerai apsvarsčius, atsižvelgus į aukštųjų mokyklų, bendrojo ugdymo mokyklų, Lietuvos moksleivių ir studentų sąjungų atstovų, švietimo ekspertų, taip pat ir ministerijos, ir Vyriausybės specialistų siūlymus.

„Siūlymai buvo pateikti planavimo grupėje dėl brandos egzaminų. Darbo grupėje vyravo argumentuota pozicija neatsisakyti egzaminų, nes sprendimas turės įtakos ne tik abiturientų galimybėms šiemet studijuoti pasirinktose aukštosiose mokyklose, bet ir ilgalaikėje perspektyvoje ­­– sprendimas turi nekelti abiturientams nesklandumų renkantis studijas tiek Lietuvoje, tiek kitose šalyse.

Brandos egzaminų reikalingumą taip pat lemia ir tai, kad skirtingose Lietuvos bendrojo ugdymo mokyklose mokytojų parašytas dešimtukas yra nevienodo svorio ir dėl šios priežasties paskutinių dvejų metų mokyklinių pažymių vidurkio naudojimas į nepalankią padėtį pastatytų mokinius iš tų gimnazijų, kurios yra reiklios ir objektyviai vertinančios. Tai pabrėžė ir mokinių atstovai. Atsakingai besimokantys būsimieji abiturientai turi teisėtus lūkesčius, kad brandos egzaminai leis pademonstruoti tikruosius mokymosi rezultatus“, – tikino jie.

Jie taip pat pabrėžė, kad ypač įsiklausė į mokinių, aukštųjų mokyklų atstovų nuomonę ir kaip žinoma, LMS taip pat pasisakė už tai, kad vyktų brandos egzaminai, jeigu pasiruošimas jiems būtų organizuojamas sklandžiai: būtų parūpintos reikiamos techninės priemonės, laikant egzaminus būtų užtikrinama tinkama apsauga, mažinamas žmonių skaičius patalpoje ir kt.

„Atsižvelgėme į šiuos reikalavimus. Abiturientai ruoštis egzaminams galės ir nuotoliniu būdu, ir, sąlygoms leidus, įprastai. Jeigu karantinas būtų pratęsiamas ilgiau negu iki balandžio 27 d,. tačiau sąlygos būtų laipsniškai lengvinamos, bus siūloma sudaryti sąlygas abiturientams, pirmiesiems iš mokinių, grįžti į gyvą mokymąsi su mokytojais. Ministerija pasitelks mokytojų dalykininkų ir mokinių organizacijų atstovus, dirbsime kartu su mokyklų administracijomis, savivaldybėmis, kad būtų užtikrinama asmens higienai ir sveikatai tinkama aplinka.

Lietuvos švietimo taryba balandžio 7 d. įvykusiame neeiliniame nuotoliniame posėdyje taip pat yra pateikusi savo poziciją valstybės vadovams, kad brandos egzaminų neturi būti atsisakyta. Lietuvos švietimo tarybos įsitikinimu, švietimo prieinamumas ir kokybė šiuo sudėtingu laikotarpiu turi išlikti prioritetu“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (454)