"Abiturientai jau pradėjo laikyti brandos egzaminus. Daugeliui tai ne tik išbandymų, bet ir apmąstymų laikas, kai reikės nuspręsti ir pasirinkti tolimesnio gyvenimo kryptį. Šis gyvenimo tarpsnis, gali tapti dar prasmingesnis, nes ne tik Valstybės ateitis, bet ir sergančiųjų gyvybė yra jaunų, sąmoningų ir geranoriškų žmonių rankose – sulaukę 18 jie gali tapti kaulų čiulpų donorais", - rašoma pranešime.

Aiškinama, kad kaulų čiulpų donorystė – paprastas, neskausmingas ir sveikatai nekenkiantis būdas, galintis išgelbėti gyvybę sergančiam kraujo vėžiu. Abiturientai jau yra pakankamai suaugę, kad galėtų apsispręsti ir padėti sergančiajam. Akcijos „Būk geras, abituriente“ tikslas – išsklaidyti visus mitus ir informuoti jauną žmogų, kad tapti potencialiu donoru yra paprasta: tereikia kreiptis į donorų registracijos vietą, užpildyti anketą ir sutikimą tapti donoru bei duoti kelių mililitrų kraujo mėginį, iš kurio bus nustatyti transplantacijai svarbūs imunologiniai žymenys. Anoniminiai duomenys įrašomi į Lietuvos ir Pasaulio negiminingų donorų registrus, o donuoti prireiks tik tada, kai atsiras pacientas, kurio imunologiniai žymenys sutampa su donoro.

Prie akcijos jungiasi Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Šiaulių, Panevėžio, Alytaus ir Kretingos vidurinės mokyklos bei gimnazijos. Mokyklose dirbančių visuomenės sveikatos specialistų teigimu, moksleiviai gana aktyviai domisi donorystės idėjomis, tačiau apie kaulų čiulpų donorystę žino nedaug. Todėl apie galimybę tapti negiminingu kaulų čiulpų donoru skelbia ne tik spalvingi ir ryškūs akcijos plakatai, apie tai kalbama ir per biologijos pamokas, informacija skleidžiama mokyklų internetiniuose puslapiuose bei įvairiuose socialiniuose tinklapiuose. Visi susidomėję akcija gali skambinti organizatoriams, kviestis bendrijos narius pokalbiui ir užduoti rūpimus klausimus.

Pasaulyje yra 71 negiminingų kaulų čiulpų donorų registras ir virš 14 mln. kaulų čiulpų donorų. Lietuvos registre potencialių donorų – beveik 6000, tačiau net ir tarp jų daliai pacientų neįmanoma rasti tinkamo donoro. Kiekvienas žmogus, užsiregistravęs į negiminingų kaulų čiulpų donorų registrą, yra dar vienas šansas įveikti sunkią ligą – kraujo vėžį. Todėl „Būk geras“ organizatoriai tikisi, kad šį pavasarį savo valią tapti donorais išreikš daug jaunimo.