Egzaminas bus vykdomas 153 Lietuvos savivaldybių administracijų įsteigtuose centruose. Jis prasidės 9 val. ir bus laikomas 3 valandas.

Egzamino užduotis parengta pagal 2011 metų liepos 1 dienos Lietuvos Respublikos švietimo ir mokslo ministro įsakymu V-1197 (Lietuvos Respublikos švietimo ir mokslo ministro 2014 m. gruodžio 29 d. įsakymo Nr. V-1271 redakcija) patvirtintą egzamino programą. Prie jos yra pateikti egzamino minimalius reikalavimus iliustruojančių užduočių pavyzdžiai.

Atliekant egzamino užduotį, kurią sudarys trys dalys, bus galima surinkti 60 taškų. Programoje nurodoma, kad pirmą užduoties dalį sudarys 10 uždavinių su pasirenkamaisiais atsakymais (už kiekvieną skiriama po vieną tašką). Antrą dalį sudarys trumpojo atsakymo (nestruktūruoti arba struktūruoti) uždaviniai. Jų gali būti nuo 4 iki 10. Už antros dalies uždavinius skiriama 12 taškų. Trečioje užduoties dalyje gali būti nuo 6 iki 8 uždavinių. Atvirojo atsakymo (struktūruoti arba nestruktūruoti) uždaviniai vertinami ne mažiau kaip 2 taškais. Iš viso ši užduoties dalis vertinama 38 taškais.

Nacionalinis egzaminų centras (NEC) siūlo susipažinti su egzamino vykdymo reikalavimais. Juos egzamino vykdymo dieną, prasidedant egzaminui, kandidatams primins ir egzamino vykdytojai. 

„Atkreipiame dėmesį, kad matematikos valstybiniame brandos egzamine galima naudotis skaičiuotuvu be tekstinės atminties, t. y. skaičiuotuvu, kurio klaviatūra neturi viso lotyniškojo raidyno ir skaičiuotuvo ekrane gali būti matomos viena arba dvi eilutės, iš kurių viena skirta veiksmui užrašyti, kita – atsakymui pateikti“, – rašoma NEC tinklalapyje.

Kas naujo?

DELFI primena, kad šiemet buvo patikslintas uždavinių ir taškų kiekis matematikos brandos egzamino programoje. Nuo 2015 m. galiojančioje programoje apibrėžta, jog egzamino užduoties taškų suma bus 60 taškų (anksčiau taškų suma turėjo būti ne mažesnė nei 60 t., t. y., ji nebuvo tiksliai apibrėžta, nuolat kito).

Taip pat sumažėjo uždavinių su pasirenkamaisiais atsakymais, vertinamų po vieną tašką, skaičius. Anksčiau jų galėjo būti 12–20, dabar testinių uždavinių bus 10.

Egzamino užduoties antrojoje dalyje uždavinių skaičius buvo nuo 10 iki 14. Dabar šioje dalyje bus nuo 4 iki 10 nestruktūruotų arba struktūruotų uždavinių ir kiekvienas uždavinys arba jo dalys bus vertinamos po 1 tašką (iš viso 12 taškų) (anksčiau trumpojo atsakymo uždaviniai (vertinamas tik atsakymas) buvo vertinami 2 taškais.). Egzamino užduoties trečiojoje dalyje bus 6–8 uždaviniai.

Atvirojo atsakymo (struktūruoti arba nestruktūruoti) uždaviniai bus vertinami ne mažiau kaip 2 taškais. Iš viso ši užduoties dalis vertinama 38 taškais.

NEC vadovė Saulė Vingelienė DELFI yra sakiusi, kad šiemet visų pagrindinės sesijos valstybinių brandos egzaminų rezultatai bus paskelbti iki liepos 10 dienos. Darbus šiemet vertins daugiau kaip 1000 vertintojų.

Šiandien laikėte matematikos egzaminą? Prašome pasidalinti patirtimi!

Papasakokite, ar egzaminas, Jūsų nuomone, buvo sudėtingas – kas buvo sunkiausia, o kurios užduotys pasirodė paprastos? Kiek balų tikitės surinkti?

Savo nuomone galite pasidalinti rašydami laiškus el.paštu pilieciai@delfi.lt su prierašu „Egzaminas“.

Tai pat nuomonę galite parašyti ir anketoje žemiau:


Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)