Švietimo ir mokslo ministras Dainius Pavalkis atrėžia, kad jiems ir nereikia žinoti. Iki šiol neaišku ir kaip bus su lietuvių kalbos egzaminu, nes palengvinimas tautinėms mokykloms yra apskųstas teismui. Ministras tikina, kad pasirengta bet kuriam atvejui, praneša LRT televizijos naujienų tarnyba.

Šiemet per valstybinius brandos egzaminus abiturientai bus pirmą kartą vertinami kitaip. Iki šiol jie būdavo išrikiuojami į vieną eilę pagal daugiausiai taškų surinkusį moksleivį ir jų balai priklausydavo nuo tų geriausiai išlaikiusiųjų. Dabar abiturientai nebebus rikiuojami, o tiesiog iškart gaus balą pagal nustatytus kriterijus.

„Moksleiviai labiausiai sunerimę, nes nėra supažindinti su vertinimo kriterijais, jei nežino, ar tai jiems bus naudinga, ar ne“, – sako Moksleivių sąjungos atstovė Milda Kuraitė.

„Nerimą kelia, nes mokytojai nežino, kokia bus sistema ir kokie egzaminai iš tikrųjų bus. Bet aš manau, kad jei jau gerai pasiruoši, tai su pasitikėjimu ir eini pasitikėdamas savimi“, – sako abiturientė Garbrielė Uršulė Bartoševičiūtė.

„Man nepatinka nuolat besikeičianti tvarka ir net mokytojai dažnai nepasako, kaip yra viskas. Nueini paklausti, kaip bus ir sako, kad dar neaišku – tai ir erzina“, – sako abiturientas Rytis Verbickas.

„Jiems ir nereikia žinoti, jiems reikia žinoti dalykus, kuriuos jie mokosi. Ir mokytojų, ir mokinių reikalas mokėti tai, ką jie mokosi , o vertinimo sistema yra mokinių naudai“, – į priekaištus reaguoja ministras Dainius Pavalkis.

Dar neramiau tautinių mažumų mokyklų abiturientams. Valdančiosios koalicijos politikų sprendimu jie turėtų laikyti palengvintą lietuvių kalbos egzaminą. Tačiau Seimo opozicijos atstovai šį sprendimą apskundė Administraciniam teismui, kuris skundą priėmė. Švietimo ir mokslo ministras tikina, kad yra pasirengta ir variantui, jei teismas palengvinimą atšauktų.

„Egzaminų centras yra pasiruošęs ir vienam, ir kitam variantui“, – sako D. Pavalkis.

Egzaminų centro vadovai sako, kad visiems vienodo lietuvių kalbos egzamino užduotys jau parengtos, o palengvintos dar rengiamos.

„Jos pradėtos rengti kovo 4 dieną, bet bus parengtos iki nustatytos iki balandžio 22 dienos. Mes būsime pasiruošę, jei teismas tokį sprendimą priima. Pagal nekoreguotą lietuvių kalbos brandos egzamino programą rengtos užduotys jau yra“, – teigia laikinoji Nacionalinio egzaminų centro vadovė Teresė Blaževičienė.

Kiek kainuos dvigubas užduočių rengimas nacionalinio egzaminų centro vadovė informuoti atsisako.