Remiantis mokslo ir studijų stebėsenos bei analizės centro "Mosta" duomenimis, per pastaruosius ketverius metus vis daugiau geriausiai mokyklas baigusių abiturientų pasirenka ne nemokamas studijas Lietuvoje, o užsienyje.

"2009 metais studijas Lietuvoje rinkosi 84 proc. šimtukininkų, 2010 metais - 81 proc., 2011 metais - jau 76 proc, o pernai - 77 proc.", - sakė "Mostos" direktorė Jurgita Petrauskienė.

"Veido" duomenimis, 1663 jaunuoliai iš 29,3 tūkst. pernai gimnazijas baigusių abiturientų išvyko studijuoti į užsienio aukštąsias mokyklas. Daugiausiai abiturientų rinkosi anglakalbes šalis arba tuos universitetus, kuriuose galima studijuoti anglų kalba. Tad net 505 gimnazistai rinkosi Jungtinės Karalystės aukštąsias mokyklas, antras pagal populiarumą traukos centras - Skandinavija. Vos 30 praėjusių metų laidos gimnazistų išvyko studijuoti į Vokietijos universitetus.

Tie, kurių gimtoji kalba yra lenkų ar rusų, rinkosi Lenkijos (31 abiturientas), Rusijos (19 gimnazistų) aukštąsias mokyklas.

Tai paaiškėjo iš savaitraščio "Veidas" atliktos 432 Lietuvos gimnazijų ir vidurinių mokyklų apklausos. Iš viso į šią anketą atsakė 324 gimnazijų ir vidurinių mokyklų vadovai, 108 mokyklų administracijos teigė neturinčios duomenų apie praėjusių metų laidos abiturientus arba atsisakė pateikti duomenis, kaip sekasi pernykščiams jų auklėtiniams.