Pagal universiteto statutą, esant tokiai situacijai, gali būti keliamas klausimas dėl rektoriaus atstatydinimo. Tačiau A. Žukauskas postą galiausiai išsaugojo.

Kaip DELFI paskelbus žinią pranešė VU atstovai, Taryba trečiadienį minimaliu 1 balso skirtumu nutarė nepritarti 2016 m. veiklos ataskaitai (6 balsavo prieš ataskaitą, 5 – už).

Remiantis VU Statutu, nepritarus rektoriaus ataskaitai, vyko slaptas Tarybos balsavimas, kuriame 3 balsų skirtumu nutarta, kad rektorius prof. Artūras Žukauskas ir toliau eina rektoriaus pareigas (7 – Tarybos nariai rektorių palaikė, 4 – nepalaikė).

Kelią vadina sunkiu

„Pastarieji metai parodė, kad kelias vykdant tokio masto kokybinius pokyčius yra išties sunkus. Ne visi darbai vyksta taip sparčiai, kaip norėtųsi, vis dėlto vienu metu vykdome net 39 pokyčių projektus, kurių daugelis yra kompleksiniai. Nuo jų įgyvendinimo priklausys akademinės karjeros patrauklumas, dėstytojų ir tyrėjų motyvacija, naujų talentų pritraukimas.

Kartu visi suprantame, kad pokyčių siekis yra kelias, kuriuo turime eiti. Pagrindiniu klausimu išlieka šių pokyčių įgyvendinimo priemonės bei kaip greitai tie pokyčiai gali įvykti. Esame pasirengę su bendruomene persvarstyti pokyčių eigą ir priemones išsikeltiems tikslams pasiekti, užtikrinti glaudesnį vidinį bendradarbiavimą. Ir toliau kryptingai sieksime savo vizijos – stoti į geriausių Europos universitetų gretas.

Tikiu, kad sutelkus turimą potencialą, demonstruojant ryžtą ir lyderystę dalyvaujant aukštojo mokslo pertvarkoje, galėsime pasiekti dar geresnių rezultatų bei būti dar ryškiau matomais Europoje ir pasaulyje”, – sako VU rektorius prof. Artūras Žukauskas.

Trūko greičio ir veržlumo

VU Tarybos narys, Filologijos fakulteto A. J. Greimo semiotikos ir literatūros teorijos centro profesorius Paulius Subačius DELFI sakė, kad Taryba mano, kad VU juda teisinga linkme, bet turi tai daryti greičiau ir veržliau. Esą dėl to rektoriaus ataskaita ir nebuvo patvirtinta jau antrąjį kartą.

„Mums trūko tam tikros savikritiškos detalizacijos tose srityse, kurios ir buvo viešai įvardytos. Pavyzdžiui, kad būtų daug savikritiškiau žvelgiama į universiteto raidą, administracijos pertvarką, moderniai formuojamas biudžetas, vykdoma vidinė ir išorinė komunikacija“, – pastebėtus trūkumus vardijo P. Subačius.

Tačiau, kadangi 2016 m. veiklos pakeisti nebegalima, rektoriui galiausiai buvo nuspręsta suteikti dar vieną galimybę.

Numatomų veiksmų planas atrodo tinkamas

Būtinybę balsuoti dėl jo likimo poste numato VU Statutas. Būtent dėl to šis procesas ir buvo atliktas, aiškino P. Subačius.

„Rektorius įpareigotas atsižvelgti į visą kritiką, aktyviau klausytis bendruomenės nuomonės, moderuoti. Trečiadienį posėdyje rektorius pats pristatė savo tolesnių veiksmų planą, kuris, mums atrodo, jei bus įgyvendintas, visai tinkamas universitetui įsitvirtinant geriausių Europos universitetų gretose“, – tikino pašnekovas.

P. Subačiaus teigimu, A. Žukauskas kritikuojamas kone kiekviename Tarybos posėdyje, nes realūs sprendimai neįmanomi be realios kritikos, patarimų ir nuomonių pasikeitimo.

Kodėl ataskaitos nepatvirtino?

VU Tarybos narys, Botanikos ir genetikos katedros Ekologinės genetikos grupės vadovas profesorius Juozas Lazutka portalui LRT.lt anksčiau yra sakęs, kad nuo 2015 m. rektoriumi dirbančio A. Žukausko ataskaitai VU Taryba pirmą sprendimo kartą nepritarė vienbalsiai.

Jo teigimu, dokumentuose pritrūko kai kurios informacijos apie anksčiau numatytus darbus.

P. Subačius LRT.lt anksčiau aiškino, kad rektorius savo ataskaitoje Tarybai neatsakė į klausimus, susijusius su universiteto strateginių tikslų vykdymu. Todėl buvo paprašyta, kad A. Žukauskas papildytų ataskaitą ir paaiškintų, kaip įgyvendinama strategija, kurią buvo patvirtinusi universiteto Taryba ir apie kurią plačiai diskutuoja šios aukštosios mokyklos bendruomenė.

Pasigesta detalesnės, savikritiškesnės informacijos

„Aukštus pažangos rodiklius lėmė universiteto strategija, tačiau į kai kuriuos probleminius klausimus, kuriuos kelia bendruomenė, atsakymai turėtų būti aiškesni – ir dėl pasiektos pažangos per 2016 metus, ir kaip toliau bus tęsiama universiteto strategija.

Mums taip pat rūpėjo, kad būtų detaliau, savikritiškiau pateikta informacija, kaip sekėsi įgyvendinti tuos prioritetus, kuriuos buvo pabrėžusi Taryba“, – teigė P. Subačius, kalbėdamas apie rektoriaus ataskaitą.

Jis paminėjo, kad VU taryba yra pritarusi dvidešimčiai strateginių veiklos projektų. Iš jų išskirtiniausi – vidinės komunikacijos gerinimas, atlyginimų pertvarka, struktūrinė reforma, biudžeto sudarymo principai. Būtent šiais klausimais labiausiai buvo pasigesta išsamesnių rektoriaus paaiškinimų.

A. Žukauskas padėties nedramatizavo

Pats A. Žukauskas aiškino, kad jam Taryba pavedusi papildyti ataskaitą ir jis tai planuoja padaryti per nurodytą laiką: „Taryba tiesiog norėtų gilesnės tam tikrų dalykų analizės, kuri būtų skirta specialiai jai.“

VU bendruomenėje netyla kalbos, kodėl rektorius A. Žukauskas prieš savo ataskaitos pateikimą Tarybai nusprendė iš darbo atleisti daugiau nei dešimt metų universiteto finansinius reikalus tvarkiusį patyrusį ekonomistą ir finansininką Gintarą Binkauską.

„Matyt, mane ne visiškai tenkino jo darbas. Tai – darbiniai dalykai, kaip ir kiekvienoje organizacijoje“, – A. Žukauskas nedaugžodžiavo, paklaustas, kodėl atleido G. Binkauską.

Pastarasis prisipažino buvusią ilgametę tarnybą palikęs ne savo noru: „Pasirašiau konfidencialumo sutartį, todėl nežinau, ar galėčiau kalbėti, kodėl buvau atleistas. Reikėtų pasitarti su advokatu.“

G. Binkauskas tik patikslino, kad jo atleidimas iš universiteto finansininko pareigų nesusijęs su profesine veikla: „Tai labiau buvo susiję su tuo, kaip pertvarkas įgyvendina ponas A. Žukauskas. Nesutapo mūsų požiūriai. Bet, kadangi iš darbo išėjau šalių susitarimu, negalėčiau daugiau nieko pasakoti, kad nebūčiau po to tampomas po teismus.“