Nuo projekto vykdymo pradžios lietuvių tremties ir įkalinimo vietose Sibire jau apsilankė 14 jaunimo ekspedicijų, sutvarkiusių daugiau nei 100 lietuviškų kapinių ir susitikusių su ten tebegyvenančiais lietuviais. Organizatorių teigimu, ši paroda leis atrasti dar nematytas ekspedicijų akimirkas ir tapti projekto dešimtmečio dalimi.

Labdaros ir paramos fondasJauniems“ įgyvendina jaunimo pilietiškumo ir patriotiškumo ugdymo projektą „Misija Sibiras“, kuris šiais metais švenčia veiklų dešimtmetį. Nuo projekto vykdymo pradžios lietuvių tremties ir įkalinimo vietose Sibire apsilankė 14 jaunimo ekspedicijų, įprasminusių Lietuvos tremtinių ir politinių kalinių atminimą sutvarkydami jų amžinojo poilsio vietas ir susitikdami su ten tebegyvenančiais tautiečiais. Suorganizuota tūkstančiai projekto pristatymų mokyklose, universitetuose, bendruomenių centruose, ambasadose, eksponuota šimtai jaunimo ekspedicijų fotografijų parodų, sukurti dokumentiniai filmai.

14-oje kadrų – dešimtmečio istorija

„Projekto dešimtmetis sukaupė tūkstančius akimirkų. Šioje parodoje pristatoma 14 fotografijų iš skirtingų ekspedicijų. Visos kartu pasakoja jau dešimt metų nenutrūkstančią istoriją: nors nuo projekto pradžios suorganizuota 14 ekspedicijų, kurių dalyviai lankėsi skirtingose Sibiro vietovėse, ir visos jos turi savų išskirtinumų, tačiau parodoje išvysite tai, kas yra neatsiejama kiekvieno dalyvio kasdienybė: nykstančių kapinių išsaugojimas, kupini jausmų susitikimai su ten dar tebegyvenančiais lietuviais, vietinių nuostaba ir pagalba ar stovykloje plevėsuojanti trispalvė“, – parodos idėja dalinasi Labdaros ir paramos fondas „Jauniems“ direktorius Ignas Rusilas.

Į parodą organizatoriai kviečia visus, norinčius prisiliesti prie svarbiausių istorijos momentų.

„Kiekvienas iš ekspedicijos dalyvių turi savo misiją, unikalią patirtį ir emocijas, kurias bus galima atrasti šių metų parodoje. 10 metų gyvosios istorijos – tiek ir dar daugiau norime pasakyti, parodyti bei pasidalinti kartu su parodos lankytojais“, – pažymi I. Rusilas.

Parodos atidarymas vyks 2016 m. vasario 11 d. 17:30 Lietuvos nacionaliniame muziejuje (Arsenalo g. 1, Vilnius). Paroda veiks iki kovo 20 d.

Tremčių ir įkalinimų laikotarpis – vienas iš skaudžiausių Lietuvos istorijos puslapių. 1941 m. birželio 14 d. pradėtos masinės represijos, kurias prieš lietuvių tautą vykdė Sovietų Sąjunga. Pirmosiomis trėmimo dienomis – 1941 m. birželio 14–16 d. – buvo represuota virš 17 tūkst. Lietuvos gyventojų. Per 11 trėmimo metų iš Lietuvos ištremta daugiau nei 130 tūkst. žmonių, koncentracijos stovyklose įkalinta apie 150 tūkst. Lietuvos piliečių. Sovietinės ir vokiečių okupacijos metais vykdytas teroras įpareigoja neužmiršti ir įprasminti mūsų tautiečių atminimą šiuolaikinės visuomenės kontekste.

Nuo 2005 m. įgyvendinamo projekto „Misija Sibiras“ metu jauni žmonės vyksta į apleistas Sibiro vietoves susitikti su dar ten tebegyvenančiais lietuvių tremtiniais ir sutvarkyti apleistas kapavietes. Per dešimt projekto „Misija Sibiras“ gyvavimo metų savo norą dalyvauti projekte išreiškė daugiau nei 10 000 jaunų žmonių