„Koronaviruso atvejų skaičius Lietuvoje tiesiog sprogo. Per 200 užsikrėtusiųjų, uždaromas oro uostas“, – tokia sensacinga žinia antradienį skelbiama melagingos naujienos anglų kalba pavadinime. Naujiena esą pasirodė angliškoje Delfi versijoje, tačiau tai tėra eilinė melaginga naujiena apismetinėjant žurnalistais.

Kaip skelbia naujienų portalas 15min.lt, remdamasis redakcijos gautu laišku, internete skelbiama melaginga informacija, neva Lietuvoje milžiniškai išaugo susirgimų COVID-19 skaičius, o atvykusieji į Lietuvą uždaromi palapinėse – į specialius „valymo kambarius“, kuriuose yra nurengiami nuogai ir nupurškiami chemikalais ir atskiestu balikliu. Delfi redakcijos toks laiškas nepasiekė.

Delfi vyr. redaktorė Rasa Lukaitytė-Vnarauskienė atkreipia dėmesį, kad sukčiai ne vieną sykį bando pasinaudoti patikimų žiniasklaidos priemonių vardu platindami melagingą informaciją.

„Tokie atvejai tik parodo, kaip svarbu netikėti socialiniuose tinkluose plintančiais ir nežinia kieno sukurtais paveikslėliais. Sukčiai dažnai bando sukelti paniką pasinaudodami žmonių emocijomis ir baimėmis, todėl norint sužinoti tikslią ir patikrintą informaciją visuomet labai svarbu ją gauti iš patikimos žiniasklaidos“, – sakė R. Lukaitytė-Vnarauskienė.

Tai, kad paskleista informacija yra melaginga, išduoda kelios detalės. Visų pirma angliškas tekstas įkeltas į lietuvišką Delfi.lt versiją ant dar pirmadienį publikuotą straipsnį apie Sveikatos apsaugos ministro komentarą. Be to, automatiškai išversti lietuviškos Delfi versijos rubrikų pavadinimai, kurie angliškoje https://en.delfi.lt/ versijoje tiesiog neegzistuoja. Galiausiai, straipsnio autoriais nurodomi keli Delfi žurnalistai, tačiau vieno jų, Edgaro Savicko vardas nurodytas klaidingai.

Sustabdytame kadre, kuris primena anglišką Delfi.lt versiją rašoma, jog apie koronaviruso protrūkį informavo Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga. Iš tikrųjų Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) duomenimis, Lietuvoje fiksuotas vos vienas patvirtintas koronaviruso atvejis. Naujausiais duomenimis, įtariant COVID-19 ištirti 275 asmenys, o 5567 yra stebimi.

Be to, Vilniaus oro uosto atstovai jau informavo, kad nieko panašaus, kas aprašyta melagingoje naujienoje, sostinės oro uoste nevyksta.

„Noriu pakviesti visus skaitytojus ir tuo pačiu – oro uostuose keliaujančius žmones – netikėti melaginga ir nepatikrinta informacija, kurią platina neaiškūs šaltiniai. Šis laikotarpis tikrai gali būti išnaudotas įvairaus tipo melagingai informacijai teikti, todėl atsargumas ir informacijos tikrinimas visiems yra labai reikalingas. Visada rekomenduojame pasitikėti tik oficialia mūsų šalies institucijų teikiama informacija“, – teigė oro uosto atstovas Tadas Vasiliauskas.

Ši platinama informacija neturi nieko bendro su naujienų portalu Delfi. Dėl neteisėto portalo vardo naudojimo bus imtąsi teisinių priemonių.