Vasario 18-ąją Rusijos žiniasklaida smaginosi: policija išplatino vaizdus, kuriuose užfiksuoti ginkluoti specialiojo dalinio SOBR pareigūnai, šturmuojantys kelis objektus Sankt Peterburge – butus, sodybą maždaug už 20 min. kelio nuo didmiesčio.

Tačiau reidų metu jėgos panaudoti nereikėjo – agresyviausiai buvo nusiteikęs viename bute policininkus skardžiu lojimu pasitikęs mažytis špicas.

Tiesa, filmuotoje medžiagoje matyti, kaip pareigūnai traukia galimus įkalčius – peilius, viduramžių kalavijų reprodukcijas, įtartinas tabletes. Vis dėlto į akis labiausiai krito amuletai, papuošalai, kailiai, ceremoniniai apdarai, skulptūrėlės ir ezoterinės literatūros kalnai.

Visa tai priklausė paslaptingam judėjimui „Kelio ordinas“, kurį Rusijos žiniasklaida drąsiai vadina sekta. O jos vadove įvardija Lietuvos ir Rusijos pilietybę turinčia Gaivą Tichomirovą (Plesevičiūtę).

Mokymus rengė ir Lietuvoje

Dar praėjusią savaitę tinklalapyje 47news.ru buvo pateiktas ilgas ir išsamus G. Tichomirovos judėjimo aprašymas. Esą ji nuo 2001 metų teikia psichologinės pagalbos paslaugas.

2005-aisiais psichologės išsilavinimą įgijusi moteris jau po metų įkūrė „Kelio ordiną“, kuriame darbuojasi ir Gaivos sūnus – savamokslis psichologas Valdas – bei dukra Alina. Pati G. Tichomirova save vadina didžiąja magistre.

Ezoterika ir „magiškos“ procedūros – „Kelio ordino“ vizitinė kortelė. Už valandą konsultacijų imamas 100 eurų mokestis. Psichologinės pagalbos, pasak Rusijos žurnalistų, dažniausiai siekia vienišos motinos, aptekę pinigais, tačiau problemų turintys asmenys, verslininkai, tokie patys ezoterikos mėgėjai.

Gaiva Tichomirova

O, svarbiausia, „ordinas“ organizuoja vasarinius mokymo kursus – tiek Rusijoje, tiek Lietuvoje, sodyboje netoli Molėtų. Anot 47news.ru žurnalistų, procedūros – ne tik egzotiškos, bet ir šiurpios.

Vienos jų metu žmogui ant akių užmaunama kaukė, jis įkišamas į maišą ir paguldomas į karstą primenančią medinę dėžę. Ši kišama į dviejų metrų gylio duobę, o tada viskas padengiama nedideliu žemės sluoksniu. Taip asmuo turi išgulėti 8 valandas. Kitos procedūros – ne tokios baugios, pavyzdžiui, įvyniojimas į bintus, tiesa, paliekamos ertmės kvėpuoti.

Į tokius mokymus patekti gali ne bet kas – skrydžiai į Lietuvą ir pragyvenimas gali kainuoti kelis tūkst. eurų. Bet norinčiųjų, regis, netrūko. Net ir Lietuvoje.

47news.ru žurnalistų teigimu, Molėtuose vienų tokių „mokymų“ metu pastebėtas ir buvęs Seimo narys Egidijus Skarbalius. Pastarasis savo feisbuko paskyroje išties draugų sąraše turi G. Tichomirovą ir yra komentavęs po mažiausiai viena jos nuotrauka.

„Apsauginis kupolas“ už 300 tūkst. eurų

Vis dėlto brangiausia G. Tichomirovos idėja yra „dieviškieji kupolai“ – energinės apsaugos priemonės, kurios saugo nuo visko, nes jie „įkraunami“ Aleksandro Nevskio cerkvėje. Vieno kaina – 20–30 tūkst. eurų, tačiau juridinės organizacijos gali suploti ir 300 tūkst. eurų už „kupolą“.

Visa tai esą saugo nuo grėsmių, kurios kyla Žemės planetai ir bendrai žmonijos civilizacijai. Prisijungusiems prie „ordino“ tenka mokėti 10 proc. savo pajamų – Rusijos žiniasklaidos teigimu, kai kurie iš išbandžiusiųjų sektos veiklą jau sugebėjo prisiimti greitųjų kreditų, kad tik galėtų išsimokėti už „dieviškas“ paslaugas.

Sankt Peterburgo leidinio „Fontanka“ teigimu, pareigūnai dar pernai rugpjūtį pradėjo tyrimą dėl „Kelio ordino“ veiklos. Manoma, kad šios sektos klientų yra apie 30–40, o iš viso su judėjimu sieta daugiau nei 100 asmenų.

Galiausiai antradienį surengtų reidų ir kratų metu pareikšti ir įtarimai sukčiavimu. Sankt Peterbugo Vidaus reikalų ministerijos vyriausiosios valdybos atstovas žiniasklaidai Viačeslavas Stepčenko tikino, kad sekta galėjo pasisavinti mažiausiai 10 mln. rublių (apie 146 tūkst. eurų).

Pati G. Tichomirova kratos metu, pasak leidinio „Fontanka“, pasijuto blogai ir buvo nuvežta į ligoninę.