Įtampai dėl Kremliaus ketinimų prieš Ukrainą ar netgi NATO šalis nesisklaidant, o JAV ir Jungtinei Karalystei jau paskelbus apie savo šalių diplomatų šeimų išvykimą iš Ukrainos, trečiadienio vakarą socialiniame tinkle „Twitter“ pasirodė keistos žinutės apie tariamą Rusijos ambasadų evakuaciją iš Baltijos šalių.

„Kremlius priėmė sprendimą įpareigoti misijos Lietuvoje išvykimą atsargumo sumetimais dėl JAV nuolatinių pastangų destabilizuoti šalį ir pakenkti Lietuvos piliečių kur kitų Lietuvą lankančių ar gyvenančių asmenų saugumui“, – tokią klampiai surašytą žinutę paliko Akimovu Timofėju prisistatantis asmuo.

Melagienos apie Rusijos diplomatų evakuaciją

Tokių identiškai skambančių žinučių be nuorodų ir paaiškinimų, tik pakeičiant šalies pavadinimą būta ir daugiau apie Rusijos diplomatus kitose Baltijos šalyse – Estijoje ir Latvijoje. Bet tik jose.

Pasak dezinformaciją ir kibernetines atakas nagrinėjančio specialisto Markiano Kuzmowycziaus, iš viso tokių „Twitter“ žinučių iki ketvirtadienio buvo išplatinta per 2 tūskt. iš 36 skirtingų paskyrų. Visų žinučių autoriai – nuo „konstitucijos ir tvarkos mylėtojų“ iki „pensininkų konsultantų“ „Twitter“ paskyras susikūrė šių metų sausį, beveik neturi sekėjų ir iki tol buvo palikę vos kelis bereikšmius įrašus.


Jie rašo angliškai, tačiau visų vardai ir pavardės rusiškos, o gyvenamosios vietos nurodytos Rusijoje. Dar daugiau – visų žinučių autorių profiliuose šypsosi skirtingi žmonės, tačiau nė vienas jų nėra reali asmenybė: tai yra dirbtinio intelekto pagalba iš skirtingų žmonių veidų nuotraukų sugeneruotos profilio nuotraukos.

Ne visos sėkmingos – štai „Artiomas Zaicevas“ su moters profilio nuotrauka neturi nė vieno sekėjo, bet neva cituoja „ABC news“, kad Rusija neva rengiasi evakuoti diplomatus ir jų šeimas iš Baltijos šalių.

Pasak informacinius karus jau keliolika metų tyrinėjančio Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių dėstytojo Nerijaus Maliukevičiaus, tokia vadinamųjų botų – kompiuterinių programų, kurios automatizuotai generuoja skirtingus komentarus pagal numatytus šablonus, ataka neatsitiktinai prasidėjo kaip tik po to, kai JAV ir Jungtinė Karalystė paskelbė, kad jų diplomatų šeimoms nurodyta palikti Kijevą ir po to, kai Vašingtonas patvirtino perdavęs Rusijai atsakymus į Kremliaus iškeltą reikalavimų sąrašą.

„Tai yra bandymas kelti paniką pas mus. Tai didina sumaištį, nežinomybę dėl veiksmų ir krypčių. Lieka platus staigmenos spektras“, – tikino ekspertas. Toks papildomai kuriamas grėsmės frontas gali sukurti ir pranašumą – jei vienoje vietoje įvykdoma dezinformacinė ataka, gali įvykti ir tikra, o gali ir neįvykti – nebeaišku kas ir kuria kryptimi pajudės.

Sugeneruotos profilio nuotraukos pavyzdys

N. Maliukevičiaus manymu, šių „Twitter“ žinučių dezinformacinė kampanija pirmiausiai skirta Vakarams – esą kas laukia, jei čia NATO stiprins pajėgumus.

Būtent tai Aljansas ir daro – Danija Lietuvoje dislokuoja papildomus naikintuvus F-16, sustiprinančius NATO oro policijos misiją. O panašių veiksmų ėmėsi ir JAV, kurios į Estiją, Emario oro pajėgų bazę atsiuntė šešis papildomus naikintuvus F-15.

Kita vertus, anot N. Maliukevičiaus, anksčiau tokių atakų, kai tokiu tikslu naudojami botų fermose sukurti profiliai Baltijos šalyse nebuvo. Be to, botų sukūrimas buvo staigus – visos paskyros sukurtos sausį, o tai gali reikšti, kad būta staigaus sumanymo bei poreikio, nes įprastai botai sukuriami gerokai anksčiau prieš ataką, jų profiliai papildomi informacija, susirankioja daugiau sekėjų, sudarant tikro, gal netgi patikimo žmogaus įspūdį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (165)