„Lietuvos ministras pirmininkas – pasmerktas pergalei antrajame prezidentinių rinkimų ture“, – taip į S. Skvernelio sprendimą kandidatuoti į prezidentus sureagavo Rusijos žinių portalai. Portale „Eadaily“ pasirodžiusiame tekste šlovinamos premjero asmeninės savybės ir kritikuojami jo oponentai.

Varžovai snobas irnepatraukli moteris

Straipsnio autorė, pasivadinusi lietuviškai skambančia pavarde, Renata Reingoldiene, pirmiausia griebėsi jautriausios temos – Rusnės estakados statybų projekto. Pasak jos, „Rusnės kaimelis Šilutės rajone yra labiausiai apgailėtina vieta visoje Lietuvoje“, o kasmet regioną užklumpantys potvyniai apskritai atskiria Rusnę nuo Lietuvos ir paralyžiuoja bet kokį susisiekimą. Rajono administracijai belieka klausinėti: „Ak ak ak, kaip miesteliui gauti duonos, paštą ir pensijas?“.

Tokiame kontekste S. Skvernelis paskelbė ketinantis pretenduoti į Lietuvos prezidento postą. „Eadaily“ šį sprendimą giria – „Jo politikos konsultantai išmintingai pasirinko geografinį tašką. Prigimtis Skverneliui suteikė teisę sakyti: „Jei gegužės 12 dieną aš būsiu išrinktas šalies vadovu, daug kas šalyje pasikeis į gera. Tai taip pat tikra, kaip ir faktas, kad vyriausybė pradeda statyti 110 metrų aukščio estakadą, padėsiančią apsaugoti Rusnės kaimelio gyventojus nuo sezoninių nelaimių.“ Vienu sakiniu kandidatas užsitikrino tūkstančių rinkėjų paramą šalyje“, – rašo R. Reingoldienė, toliau vardydama S. Skvernelio rinkiminius pažadus.

„Kuo dar patrauklus premjeras? – klausia autorė. – Jis niekada negyveno turtingo žmogaus gyvenimo. Arčiausias konkurentas Gitanas Nausėda yra „kabinetinis“ intelektualas ir snobas, kolekcionuojantis poligrafines retenybes. Konservatorė Ingrida Šimonytė, pasak jos kritikų, „nesugeba būti elegantiška ir rinkai patrauklia moterimi, kuri, jei užims prezidentės kėdę, Lietuvai taps tikra gėda.“

„Eadaily“ straipsnyje aršiai iškritikuoti I. Šimonytė ir G. Nausėda

Kritikai, taip aršiai pasisakantys prieš I. Šimonytę, straipsnyje nėra įvardyti. Citatų, bent kiek panašių į minimą, nei lietuviškuose, nei rusiškuose šaltiniuose rasti taip pat nepavyko.

Tuo metu S. Skvernelį Kremliaus ruporas liaupsina kaip modernų ir sėkmingą viršininką, kurio stilius lygiomis dalimis primena „buvusį Lietuvos prezidentą, populiarų socialistų lyderį Algirdą Brazauską, ir kuklų amerikietišką konservatorių, priimtą Europos ir populiarų tarp lietuvių Valdą Adamkų“. „Verslus kaip Brazauskas ir politinis dendis, kaip Adamkus, Skvernelis moka juokauti laiku ir vietoje, o tai – lietuviams retas bruožas“, – liaupsių negaili Kremliaus ruporas.

Priims ir Amerika, ir Briuselis, ir Maskva

Autorė į pagalbą, liaupsinant kandidatą, pasitelkia kontraversiškai vertinamus politologus.

Straipsnyje savo vertinimą pateikė rusų kilmės Lietuvos politikos mokslų daktaras Vadimas Volovojus, dėl savo ryšių su Rusija ne kartą įspėtas Valstybės saugumo departamento (VSD).

„Skvernelis tikrai nėra Grybauskaitės įpėdinis. Jis naudojasi tarp žmonių populiarios valdančiosios daugumos „Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos“ teikiamomis administracinėmis galimybėmis ir jų vadovo Ramūno Karbauskio parama. Bet ateis laikas ir Skvernelis rinkėjams parodys savo tikrąjį veidą, kuris bus priimtinas Jungtinėms Valstijoms, Briuseliui ir Maskvai.

Amerikiečiams kovojant su Europa reikia sąjungininkų. Europos Sąjungos sostinę remia jos politikai, kurie palaiko subalansuotą, kompromisinį ir pragmatinį požiūrį į santykius su Rusija. Maskvai reikalingi sutartiniai partneriai artimajame užsienyje. Sprendžiant iš praeitų metų įvykių ir Skvernelio pareiškimų apie dialogo su Maskva poreikį, ponas Skvernelis yra pasirengęs pokyčiams“, – rašo V. Volovojus.

Vygaudas Ušackas

Įdomu tai, kad šis politologas aktyviai palaikė ir kitą su Rusija siejamą buvusį kandidatą Vygaudą Ušacką. Rusijos žiniasklaidai V. Volovojus tvirtino, kad V. Ušackas yra geras, tinkamas pasirinkimas ir profesionalus kandidatas.

Rėmėsi išgalvotu politologu?

Kitas „Lietuvos politikos analitikas ir politologas“ Stanislavas Voroncevičius, anksčiau šį mėnesį iškritikavęs Trakuose vykusį „Sniego susitikimą“, pridūrė, kad S. Skvernelis turi ką pasiūlyti visiems rinkėjams. 30-mečiams jis bus priimtinas dėl „naujų horizontų, kurie prisidės prie staigaus viduriniosios klasės praturtėjimo ir sužydėjimo“, o vyresniems rinkėjams – dėl žadamo stabilumo. Tiesa, ką ir kur veikia „Eadaily“ pamėgtas politologas išlieka mįslė, mat jį jokios informacijos nei lietuviškuose, nei rusiškuose šaltiniuose nėra.

Kremliaus ruporas pacitavo ir sociologo Vlado Gaidžio komentarus, išsakytus tiesioginės transliacijos DELFI studijoje metu (nors „Eadaily“ visus išvardytus politologus įvardija kaip savo pašnekovus). Sociologas laidoje tvirtino, premjerą matantis kaip stiprų kandidatą, kurį neabejotinai palaikys provincijos gyventojai ir skurdžiai gyvenantys lietuviai.

Negatyvią opozicijos, konservatorių lyderio G. Landsbergio, I. Šimonytės ir E. Gentvilo, reakciją į premjero sprendimą kandidatuoti, remiantis tuo, kad premjeras švaisto mokesčių mokėtojų pinigus savo rinkiminei kampanijai, Kremliaus ruporas paaiškino konkurencijos baime. Tai, pasak R. Reingoldienės, tik patvirtina, kad S. Skvernelis užima ypač tvirtą poziciją rinkėjų akyse.

Skvernelis: apie santykių peržiūrą negali būti kalbos

„Kol kas premjeras yra trečias, bet prieš tai jau minėtas sociologas V. Gaidys įsitikinęs – reitingai kils, dar yra pakankamai laiko. Be to, greičiausiai net ir toks stiprus kandidatas nelaimės pirmojo, gegužės 12 dienos, turo, bet antrajame ture, gegužės 26 dieną, pergalė neabejotinai bus dabartinio premjero rankose.“

Panašią ateitį išpranašavo ir V. Volovojus, remdamasis tuo, kad tauta neva jau pavargo nuo Dalios Grybauskaitės ir retoriškai klausė: „Ar Saulius Skvernelis laimės? Padedant milžiniškiems administraciniams resursams – labiau taip, negu ne.“

Tokie „Eadaily“ postringavimai premjero ir jo komandos pernelyg nenustebino. Anot S. Skvernelio patarėjo ryšiams su visuomene Tomo Beržinsko, premjeras jau ne pirmą kartą susiduria su puolimu, šmeižto ir dezinformacijos lavina.

„Tiesą sakant, tai nebestebina. Kalbant apie konkrečią publikaciją – neabejotina, jog rinkiminiais metais vis dažniau tokiose ir panašiose propagandinėse Rusijos priemonėse teks sužinoti įdomių „faktų“ ar interpretacijų apie vieną ar kitą Lietuvos pareigūną.

Šiuo atveju pateikiamos gerokai literatūriškai pagražintos premjero citatos apie tai, apie ką jis nekalbėjo. Belieka priminti, kad tokios interpretacijos, ypač kuomet kalbama apie išskirtinai šiltus jausmus Rusijai, turi mažai ką bendro su realybe“, – sakė T. Beržinskas.

Pats premjeras straipsnio nekomentavo, tačiau pateikė bendrą poziciją dėl santykių su Rusija.

„Rusija yra mūsų kaimynas, su kuriuo santykiai nesiklosto taip, kaip norėtume, ne dėl mūsų kaltės. Turime būti principingi. Apie fundamentalią santykių peržiūrą negali būti kalbos tol, kol Rusija nepradės gerbti tarptautinės teisės, žmogaus teisių bei laisvių, valstybių suverenumo, teritorinio vientisumo. Ne Europa sugadino santykius. Viskas priklauso nuo pačios Rusijos. O mums reikia siekti, kad padėtis keistųsi, kad patys Rusijos žmonės suprastų, jog yra vedami klaidingu konfrontacijos su Vakarais keliu“, – teigė S. Skvernelis.

Už slapyvardžio – šmeižtas prieš Lietuvą

Vos 2015 metais įkurtas „Eadaily“ yra vieno seniausių ir didžiausių Kremliaus propagandinio kanalo REGNUM įkūrėjo Boriso Sorkino projektas. Kaip ir REGNUM, iš kurio į „Eadaily“ dirbti perėjo nemažai buvusių darbuotojų, pastarajame portale nuolat pasirodo Lietuvą šmeižiantys straipsniai.

Įtarimų dėl sąsajų su Rusija kelia ne tik „Eadaily“ cituoti politologai, bet ir Renata Reingoldiene pasivadinusi straipsnio autorė. Sprendžiant iš to, kad tekste yra gramatinių klaidų, galima manyti, kad autorė nėra rusų kilmės, tačiau internete nėra nė vieno jos straipsnio ar paminėjimo lietuviškoje žiniasklaidoje.

Renatos Reingoldienės parašytų straipsnių sąrašas

Tiesa, ši autorė aktyviai reiškiasi „Eadaily“ ir yra cituojama kitų Kremliui palankios žiniasklaidos kanalų. Dauguma jos straipsnių papildyti užrašu „tiesiogiai iš Lietuvos“, juose skleidžiamos melagingos su Lietuva susijusios naujienos – šmeižiama prezidentė Dalia Grybauskaitė, įžeidinėjami partizanai, Lietuvos kariai. Lapkritį pasirodžiusiame tekste R. Reingoldienė piktinosi, jog likus penkiems mėnesiams iki prezidento rinkimų Lietuvoje nėra nė vieno tinkamo kandidato.