Valstybinė lietuvių kalbos komisija (VLLK) patvirtino, jog Sakartvelas tampa oficialiuoju valstybės pavadinimu, o Gruzija lieka kaip tradicinis šalies pavadinimas. Tuo metu, po užsienio reikalų ministro Gabrieliaus Landsbergio ir Baltarusijos opozicijos lyderės Sviatlanos Cichanouskajos susitikimo nuskambėjo idėja tikslinti ir lietuvišką Baltarusijos pavadinimą, pakeičiant jį, pasak idėjos autorių, artimesniu Baltarusios pavadinimu.

Nors šie įvykiai nėra susiję tarpusavyje, jie dėmesio susilaukė iš Rusijos žiniasklaidos. Ir ne šiaip dėmesio – priešiškai idėją sutikę Kremliaus ruporai griebėsi keistų ir neracionalių interpretacijų, esą tai yra Lietuvos rusofobijos įrodymas.

Remtasi kartvelų prašymu

Rusakalbei Baltijos šalių auditorijai skirto portalo Baltnews.ru autoriai Sakartvelo pavadinimo klausimą nagrinėjo pakalbindami žurnalistu ir politologu prisistatantį Armeną Gasparianą, kuris ir praeityje, kalbėdamas apie Lietuvą, nevengdavo manipuliuoti istoriniais faktais. Vienas iš propagandinių filmukų, kuriame pasirodė ir pastarasis asmuo, buvo demaskuotas ir Delfi „Dekonstrukcijų“ laidoje su Edmundu Jakilaičiu.

A. Gaspariano teigimu, sprendimas įtvirtinti Sakartvelo pavadinimą neturi jokių racionalių argumentų. Jis ironizuoja, jog jo jaunystėje buvo žmonių Sakartvelą vadinusių „Vazisubani“, taip referuojant į šioje šalyje gaminamą vyną.

Esą toks pavadinimas galėtų būti idėja, kaip Sakartvelą derėtų pervadinti Latvijai. Jis taip pat teigė, jog šalies pavadinimo ir simbolių keitimas buvo asmeninė buvusio Sakartvelo prezidento Michailo Saakašvilio užgaida ir nepamiršo pridurti, jog toks Lietuvos sprendimas dar kartą parodo jos rusofobiją. Priekaištų kliuvo ir Sakartvelo vėliavai.

Gruzijos vėliava

Pasak Valstybinės lietuvių kalbos komisijos Lietuva nėra pirma apie šios šalies pavadinimo keitimą svarsčiusi ir jį keitusi valstybė.

„Daugelyje šalių vartojamas pavadinimas Georgia siejamas su globėjo šv. Jurgio (lot. Georgius) vardu. Kitose vartojamas per rusų kalbą išplitęs pavadinimas Gruzija pačių šalies gyventojų yra nemėgstamas, o tautovardis gruzinas, -ė kartvelų kalboje, sakoma, netgi turi neigiamą menkinamąjį atspalvį. Todėl šalis jau kuris laikas siekia pokyčių tose kalbose, kuriose nusistovėję šaknies gruz- pavadinimai. Estų, suomių, vengrų kalbose buvo patvirtintas variantas Georgia“, – teigė VLKK.

Atsisakyti pavadinimo „Gruzija“ anksčiau Lietuvos pareigūnų ne kartą prašė Sakartvelo politikai ir diplomatai. Jų teigimu, šis pavadinimas yra rusiškas. Pastaroji šalies linija nekito ir po to, kai 2013 metais iš valstybės vadovo posto pasitraukė Michailas Saakašvilis. Žvelgiant į užsienio valstybėse vykstančias diskusijas ir realius pakeitimus šiuo klausimu, akivaizdu, kad Lietuvos sprendimų laikymas neracionaliais ir kaltinimai rusofobija yra visai nepagrįsti.

Nors oficialioje vartosenoje šalia Gruzijos pavadinimo žodis Sakartvelas atsirado tik 2018 metais, diskusijos apie galimą šios valstybės lietuvišką pavadinimą vyko jau seniai. Dar 2010 metais buvo svarstomas pasiūlymas Gruzijos oficialų pavadinimą pakeisti į Georgija. Pastarąjį pasiūlymą Valstybinė lietuvių kalbos komisija (VLKK) svarstė pagal Gruzijos užsienio reikalų ministerijos prašymą. Tąkart toks pasiūlymas buvo atmestas.

Galiausiai, 2018 metais Lietuva greta oficialaus Gruzijos pavadinimo įteisino ir autentišką – Sakartvelo – terminą. Buvo nuspręsta, jog pagrindiniu ir oficialiu šalies pavadinimu išlieka Gruzija, o Sakartvelo terminas buvo įteisintas, kaip tinkamas viešajam naudojimui. Tbilisyje buvo draugiškai atsakyta į šį lietuvių gestą ir Litva buvo papildyta žodžiu Lietuva.

2020 m. gruodžio 21 d. oficialiuoju valstybės pavadinimu paskelbtas Sakartvelas, Gruzija lieka kaip tradicinis pavadinimas. Nepaisant to, jog pati tauta įvardijama kaip kartvelai, pačio Tbilisio ir jų atstovų oficialiuose prašymuose buvo pabrėžiama, jog Sakartvelo (visų kartvelų šalis) yra priimtinesnis terminas, nediskriminuojantis nei vienos iš daugelio šalyje gyvenančių tautų.
„Gruzija lieka kaip vartotinas pavadinimas, viešojoje erdvėje šį pavadinimą vartoti galima“, – sakė VLKK pirmininkas Audrys Antanaitis.

Dabartinė šalies vėliava, priešingai negu buvo teigiama Kremliaus ruporo, taip pat nėra asmeninės M. Saakašvilio užgaidos vaisius. Manoma, kad originali vėliava atsirado dar viduramžiais, o didesnį aktualumą įgavo dar iki prasidedant Rožių revoliucijai, kurios vienu lyderių buvo Michailas Saakašvilis. Tiesa, kad prie oficialaus vėliavos patvirtinimo prisidėjo ir pats M. Saakašvilis, bet vėliavos pakeitimas toli gražu nebuvo jo asmeninis noras.

Dar 1999 metais Gruzijos įstatymų leidėjai pritarė, kad ji taptų valstybine vėliava, tačiau tam pasipriešino tuometis šalies prezidentas Eduardas Ševardnadzė. Kiek vėliau vėliava tapo populiariu opozicijos E. Ševardnadzės vyriausybei simboliu ir oficialiai patvirtinta 2004-siais.

Baltarusija ar Baltarusia?

Sakartvelo pavadinimo keitimas atkreipė dėmesį ir į Lietuvos kaimynės pavadinimą. Po Lietuvos užsienio reikalų ministro ir Baltarusijos demokratinės opozicijos lyderės Sviatlanos Cichanouskajos susitikimo nuskambėjo idėja patikslinti lietuvišką Baltarusijos pavadinimą.

Būtent S. Cichanouskaja laiške ministrui kviečia lietuviškąjį Baltarusijos pavadinimą keisti į artimesnę šiai šaliai formą sakydama, kad toks Lietuvos sprendimas išreikštų pagarbą kaimyninės valstybės suverenumui ir „palaikytų baltarusių tautos kalbinę ir kultūrinę tapatybę“.

„Belarus – reiškia „Baltoji Rusia“, o ne Rusija. Lietuvos užsienio reikalų ministerija kreipsis į Valstybinę lietuvių kalbos komisiją su prašymu įvertinti siūlymą ir pradėti pavadinimo patikslinimo procedūrą“, – teigė užsienio reikalų ministras ministras Gabrielius Landsbergis. Ministerijos pranešime taip pat pabrėžiama, kad siūlymus, kaip galėtų būti tikslinamas Baltarusijos pavadinimas, turi įvertinti kalbininkai.

Delfi kalbintas Rytų Europos studijų centro asocijuotas analitikas Maksimas Milta teigė, kad baltarusiams šis klausimas yra svarbus.

„Baltarusiams jautriausias momentas yra tas, kad iki šiol Kremlius labai nuosekliai vartoja sąvoką Belorussija. Baltarusiui sakyti, kad jo šalis yra Belorussija yra tas pats, kas lietuviui sakyti, kad jo šalis yra ne Lietuva, o LTSR. Yra pakankamai universalus susitarimas, kad šalies pavadinimas baltarusių ir rusų kalbomis yra Belarus' ir todėl reiktų siekti, kad ir kitose šalyse Baltarusija būtų vadinama kuo arčiau šio skambesio“, – teigė M. Milta.

Ekspertas pastebėjo, kad baltarusių bendruomenės, įsikūrusios Vakarų valstybėse, jau anksčiau yra prašiusios pakeisti šalies pavadinimą ir nuo junginių, reiškiančių žodžių „Baltas ir Rusija“ junginį, šalies pavadinimą priartinti prie šalies originalaus pavadinimo Belarus.

Pastaruoju metu pastarasis šalies pavadinimas sėkmingai buvo įtvirtintas Švedijoje, panašios diskusijos tebevyksta Vokietijoje, Belgijoje.

„Tarpukariu, kai turėjome atskirai baltarusiams skirtą ministeriją, ji vadinosi baltgudų reikalų ministerija. Yra sąvoka Gudija, kuri plačiojoje visuomenėje turi ir neigiamų konotacijų, tačiau pažįstu netgi pačių Vilniuje gyvenančių baltrausių, kurie labai nuosekliai pasisako už šią sąvoką.

Mano nuomone, jeigu žiūrime į sandarą, tai vartojant žodį Belarus yra apeiliuojama į Kijevo Rusią, o ne Rusiją. Tą pačią Rusią, kurios atstovai viduramžiais sudarė rusėnų Vilniaus miesto dalį, greta lotyniškosios. Jeigu atsižvelgtume į tai, kaip ir yra siūlęs profesorius Rimvydas Petrauskas, tai Baltarusia galėtų tapti tuo kompromisiniu variantu,“ – pridūrė Maksimas Milta.

Eksperto manymu, yra svarbu, jog baltarusiai iškėlė jų šalies pavadinimo klausimą, tačiau labai svarbu, jog šio klausimo esmę suprastų patys lietuviai – kalbama ne apie šiaip tolimą šalį ar tautą, o valstybę, su kuria turime ilgą ir glaudų santyk.

Todėl ir šis, nors ir simbolinis, gestas turi būti gerai apsvarstytas. Lenkija ir Ukraina Baltarusiją įvardija žodžiui Belarus artimais terminais, priešingai negu Baltijos šalys. Lietuvoje kilusios diskusijos esą galėtų tapti gera pradžia diskusijoms apie Baltarusijos pavadinimą ir kaimyninėse Baltijos šalyse.

Tiesa, šis kaimyninės šalies pavadinimo klausimas, panašu, bent kol kas VLKK kabinetuose nebus sprendžiamas. VLKK pirmininko Audrio Antanaičio teigimu, reiktų palaukti, kol padėtis Baltarusijoje nurims, o ir pats šalies pavadinimo keitimo klausimas yra komplikuotas.

„Kiltų labai daug klausimų, pirmiausia, ir dėl to, kad Ukraina yra Raudonoji Rusia, Rusija yra Juodoji Rusia. Tad tektų atsakyti, kodėl tik vieną pavadinimą keičiame.

Ir vis dėlto valstybių pavadinimai nėra politikos moneta. Gali būti, kad po to, kai šis banditas Lukašenka kris, Baltarusia paprašys mūsų pakeisti pavadinimą, lygiai taip, kaip padarė Sakartvelas“, – teisinosi VLKK vadovas.