Apie incidentą ketvirtadienį pranešusi Latvijos žiniasklaida bei pats A. Navalno bendražygis L. Volkovas teigė, kad dar kovo viduryje prasidėjo dezinformacinė ataka, kai L. Volkovo apsimetę asmenys iš pradžių ėmė siuntinėti elektroninius laiškus, su prašymu surengti vaizdo konferenciją.

Laiško sulaukęs Latvijos Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Rihards Kolsas pripažino, kad tokie prašymai nėra neįprasti, o pats L. Volkovas, gyvenantis Lietuvoje, yra žinomas A. Navalno atstovas. Pasak R. Kolso panašių laiškų sulaukė ir kitų Baltijos šalių parlamentarai iš Užsienio reikalų komitetų. Trumpą vaizdo konferenciją su „L. Volkovu“ iš pradžių suorganizavo Estijos parlamentarai kovo 18-ąją, po dienos pokalbis jau vyko su Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininku Ž. Pavilioniu. Tiesa, pastarasis „Delfi“ pabrėžė, kad pokalbis vyko be vaizdo ryšio.

„Jis kalbėjo prašydamas sujungti su JAV Kongresmenais, ko aš jam nepadariau, nes kažką įtariau. Tada su ukrainiečiais atradome, kad čia fake ir įspejome latvius, estus, kurie iš manęs sužinojo“, – tikino Ž. Pavilionis.

Vis dėlto latviai tapo sofistikuotos melagienos taikiniu. Pats tikrasis N. Volkovas savo paskyroje užsiminė, kad pokštininkai galimai panaudojo vadinamąją deepfake technologiją, kai vaizdo ryšiu imituojamas kalbantis asmuo. Anot R. Kolso ir N. Volkovo, ryšys buvo palaikomas per populiarią „Zoom“ platformą.

Ant netikrojo N. Volkovo užkibo ir Latvijos televizija, pakalbinusi „A. Navalno bendražygį“, kuris dėkojo Latvijai už paramą. Tiesa, latviams jis sukėlė įtarimų, o R. Kolsas informavo Latvijos Konstitucijos apsaugos biurą. Pastarasis ėmėsi tyrimo, tačiau, kaip skelbia Latvijos „Delfi“, šalies žvalgybos specialistai jau neabejoja, kad šią dezinformacinę ataką panaudojus deepfake technologiją surengė Vovanas (Vladimiras Kuznetsovas) ir Lexusas (Aleksejus Stoliarovas).

Pastarieji Europoje jau liūdnai pagarsėjo savo pokštais, kai apsimesdami svetimais žmonėmis sugebėdavo prisikambinti tiek žiniasklaidai, tiek organizacijoms. Su L. Volkovu paskutinysis incidentas įvyko visai neseniai, kai juo apsimetę komikai bendravo su organizacijos „Amnesty International“ vadovais.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (227)