Pagal žanro klasiką penktadienio vakarą – kai visuomenės, pareigūnų, politikų ir žiniasklaidos budrumas nėra pats didžiausias ėmusi sklisti melaginga naujiena apie tai, kad Lietuvoje esą sulaikyti ekstremistai iš Lenkijos, įtariami teroristine veikla Lietuvos teritorijoje priminė jau matytą braižą.

Iš pradžių buvo sukurtas tinklapis su melaginga žinute: puslapis lrw.lt yra kone identiškas Lietuviškam domenui lrv.lt, kur galima gauti informaciją apie Lietuvos vyriausybę, jai pavaldžias institucijas, ministerijas, kitas tarnybas – sukeista tik viena raidė, paradoksaliai – vietoje „v“ tereikia įvesti „w“. Atsidariusiame straipsnyje kurpiama dramatiška istorija, kaip Lietuvos kriminalinės policijos biuro ir Valstybės saugumo departamento pareigūnai neva „sulaikė keturis (22 m., 24 m., 25 m., 31 m., 37 m. amžiaus) bendrininkus, įtariamus teroristine veikla Lietuvos teritorijoje“.

„Lietuvos kriminalinės policijos biuro ir Valstybės saugumo departamentu pareigūnai neatmetė galimybės, kad tai buvo teroro aktas ir gana greitai identifikavo asmenis, užsiimančius šito incidento. Pareigūnai nustatė, kad vaizdo stebėjimo kameros užfiksavo vidurnaktį prie dujų cisternos asmenis. Visi įtariamijeji buvo sulaikyti.

Atlikdami pirminius ikiteisminio tyrimo veiksmus Lietuvos kriminalinės policijos biuro pareigūnai nustatė, kad asmenų grupė ruošiasi teroro aktams mokymo centre Lenkijos specialiųjų operacijų pajėgos (SOP dalinys „Nil“, Krokuva) pagrindu. Įtariamijeji priskiria save ultra dešiniųjų pažiūrų ekstremistų „Feuerkrieg Division“ grupuotei ir, kaip įtariama, teroristiniais tikslais gamino ir laikė didelės sprogstamosios galios sprogmenis, sprogstamąsias medžiagas“, – meluojama išgalvotoje ir netipiškai lietuviams gramatinėmis klaidomis išmargintoje istorijoje.

Iš tikrųjų tai yra kelių išsigalvojimų bei faktinės informacijos kratinys, į ką dėmesį jau atkreipė ir Lietuvos Užsienio reikalų ministerijos Strateginės komunikacijos departamentas, paneigęs tikrovės neatitinkančią žinutę.

Pati žinutė atrodo ir yra iliustruota tikra Lietuvos policijos operacijos istorija, tačiau ne prieš teroristus, o prieš organizuotas nusikaltėlių grupuotes šių metų gegužę.

Be to, Lietuvoje išties bandyta įvykdyti teroristinį aktą, tačiau tai mėgino padaryti ne jokie „ekstremistai iš Lenkijos“ ar juo labiau Lenkijos specialiųjų operacijų pajėgos, o Lietuvoje gimęs ir augęs jaunasis ekstremistas Gediminas Beržinskas, kuriam teismas skyrė dviejų metų laisvės atėmimo bausmę.

Teisėsaugos duomenimis (tyrimą atliko Valstybės saugumo departamentas ir Lietuvos kriminalinės policijos biuras), jaunuolis priskiria save ultradešiniųjų pažiūrų ekstremistų „Feuerkrieg Division“ grupuotei ir, kaip įtariama, teroristiniais tikslais gamino ir laikė didelės sprogstamosios galios sprogmenis, sprogstamąsias medžiagas.

Pernai, spalio 6-osios naktį, Vilniuje, prie tarptautinės bendrovės „Western Union“ būstinės jis, įtariama, padėjo savadarbį sprogmenį, kuris, pasak pareigūnų, nesprogo tik dėl įtariamojo žinių trūkumo. Užtaisas buvo galingas, savadarbė sprogstamoji medžiaga atitiko maždaug pustrečio kilogramo trotilo. Spalio 15 d. G. Beržinskas buvo sulaikytas, o netrukus ir suimtas, o vėliau nuteistas.

Vis dėlto net ir tokios neįtikinamos sąsajos apie tariamą Lenkijos piliečių planuotą teroro aktą – ne pabaiga. Mat žinutę imta platinti Lenkijoje: tai darė du valdančiųjų Teisės ir teisingumo politikai – Seimo narys Arkadiuszas Czartoryskis ir Joanna Borowiak.

Dar įdomiau tai, kas pastarosios parlamentarės „Twitter“ paskyra praėjusią savaitę buvo „nulaužta“, o tokiu pat argumentu teisinosi ir A. Czartoryskis, kuris yra Seimo administracinių ir vidaus reikalų komisijos vicepirmininkas. Jis pabrėžė, kad tikrai pats neplatino melagienos, o tuo metu prieigą prie savo „Twitter“ paskyros atgavusi J. Borowiak melagiena vis dėlto šeštadienį pasidalijo pati savo feisbuko paskyroje.

Tai jau ne primas panašus atvejis, kai bandoma paskleisti melagingas naujienas apie lenkų ir lietuvių pareigūnų bei kariškių tariamai pašlijusius santykius. Šių metų liepą plito melagiena apie Lenkijoje neva sulaikytą šnipinėjimu įtariamą Lietuvos karininką, kuris esą rinko slaptą informaciją ir ją perdavinėjo Lietuvai, siekiant perkelti JAV pajėgas iš Lenkijos.