„Washington Post“ pasirodžiusiame straipsnyje jo autoriai Antonas Trojanovskis ir Elena Nakašima atkreipė dėmesį į vieno galingiausių Vladimiro Putino įrankių – Rusijos Vyriausiosios valdybos (GU, dar neseniai vadintos ir dažniau tebevadinamos senuoju pavadinimu – GRU) – veiklos sritis ir slaptas operacijas. Vienuoliktokės maskvietės Ninos Loguntsovos istorija straipsnyje atskleidžia, kaip ruošiami Kremliaus politikai palankūs asmenys.

Moko naudotis ginklais ir kriptografijos meno

Mokantis mokykloje, kuri dalyvauja programoje „Kadetų klasės Maskvos mokyklose“, šis pasiruošimas prasideda anksti, nuo 7-os klasės. Sulaukę šio amžiaus gerai besimokantys mokiniai, pasižymintys gera sveikata, kviečiami prisijungti prie kadetų klasės.

Kadetai Maskvos mokyklose pradėti ruošti 2014 metais ir kasmet mokyklų, įtrauktų į kadetų programą, skaičius auga. Šiais mokslo metais programoje dalyvauja 197 Maskvos mokyklos.

Dar 11 mokymo įstaigų yra pretendentės rengti kadetus. Prisijungę prie kadetų klasės, mokiniai mokomi disciplinos, paklusnumo, Rusijos istorijos, pirmosios pagalbos teikimo. Jiems suteikiamos karinio parengimo – naudojimosi ginklais, karo istorijos, kriptografijos – žinios.

Kadetų klasės aprašyme pateikiami mokomi dalykai, tarp jų - kriptografija

Tiesa, su pastaruoju teiginiu Rusijos federalinė naujienų agentūra straipsnyje „Washington Post“ straipsnis apie „klastingas“ GRU operacijas prajuokino amerikiečių skaitytojus“ nesutiko.

Pasak žurnalisto Vladimiro Tulino, „būtų labai įdomu sužinoti, kaip ji [Nina Loguntsova] gali studijuoti kriptografiją. Modernus skaičių mokslas yra grindžiamas aukštąja matematika, kurios mokoma ne mokyklose, o universitetuose.“

Vis dėlto, apsilankius oficialiame mokyklos Nr. 1101, kurioje mokėsi „Washington Post“ straipsnio herojė, puslapyje pabrėžiama, kad „kadetams organizuojamos kovinės parengties klasės, kuriose išvien mokoma kovos technikų ir kirstynių (artimos kautynės, kuriose naudojami šaltieji ginklai, neginkluotos kovos būdai bei artimo mūšio šaunamieji ginklai).

Į kadetų ruošimo procesą įtraukti teisėsaugos institucijų specialistai: policijos pareigūnai vykdo specialias kovinės parengties sesijas, Rusijos specialiosios tarnybos (FSB) pareigūnai pasakoja apie Rusijos specialiųjų pajėgų istoriją, suteikia bazines kriptografijos žinias, o Rusijos raudonojo kryžiaus atstovai moko pirmosios pagalbos įgūdžių.“

Vilioja garbe ir nemokamais užsiėmimais

FSB ir GRU taip pat įvardijami kaip kadetų klasių projekto rėmėjai. Tai įrodo „Washington Post“ paviešintas dokumentas, patvirtintas FSB pareigūnų, mokyklos Nr. 1101 direktorės ir GRU karinio dalinio 26165 vadovo Viktoro Netyško parašais.

Mokyklos prisijungimo prie programos "Kadetų klasės Maskvos mokyklose" raštas, patvirtintas ir GRU karinio dalinio 26165 vadovo Viktoro Netyško parašu

Riafan.ru žurnalistas dokumentą interpretavo savotiškai: „Ten tikrai yra karinio dalinio 26165 vadovo parašas, bet iš FSB pusės dokumentas buvo pasirašytas FSB kriptografijos, komunikacijos ir informatikos instituto. Akivaizdu, kad instituto mokytojai moko mokinius kompiuterių mokslų, o amerikiečiams, tuo tarpu, pasakojama apie kriptografiją.“

Analogiškus dokumentus su tomis pačiomis pavardėmis pasirašinėjo ir kitos į programą „Kadetų klasės Maskvos mokyklose“ įtrauktos mokslo įstaigos. Tokių mokyklų interneto svetainėse pabrėžiama, kad programą finansuoja mokymosi įstaiga, remiama valstybės, o jaunųjų kadetų tėvams už mokslus mokėti nereikia. Mokiniams, įsitraukusiems į popamokinį karinį lavinimą taip pat duodamos trys uniformos, suteikiamas nemokamas maitinimas.

Ukraina – programišių treniruočių aikštelė

Patriotiškai nusiteikusių jaunuolių, gerai išmanančių kriptografiją, ruošimas – tik viena sritis, kuria rūpinasi GRU. Pastaraisiais metais ši organizacija ir jos daliniai itin aktyviai reiškiasi kibernetinių atakų ir informacinio karo srityje.

Vakarų žvalgybos tarnyba „Washington Post“ sutiko atskleisti, jų manymu, pirmąją GRU ataką prieš Vakarų pasaulio lyderius. Tai nutiko 2015 metų vasarį, kuomet dešimtys Amerikos senatorių, pasirinktų abėcėline tvarka, į savo elektroninio pašto dėžutes gavo netaisyklinga anglų kalba parašytus laiškus. Laiškuose „Ukrainos patriotais“ pasivadinusi grupė peticija prašė išgelbėti Ukrainą, kurioje provakarietiški valdžios atstovai kaunasi su prorusiškais separatistais.

Ši gremėzdiška ataka senatorių rūmų nebuvo priimta rimtai, todėl spaudoje nebuvo paviešinta. Po „Ukrainos patriotų“ grupės vardu slėpėsi GRU karinis dalinys 54777.

Šis dalinys aktyvus ir dabar. Prieš mėnesį, kai Rusijos pasienyje, Juodojoje jūroje, buvo sulaikyti ukrainiečių laivai, jauni Ukrainos vyrai gavo trumpąsias žinutes, liepiančias prisistatyti karinei tarnybai. Nors riafan.ru žurnalistui tokie argumentai pasirodė juokingi, esą šaukimai karinei tarnybai nesiunčiami trumposiomis žinutėmis telefonu, ukrainiečiai tokių ir panašių pranešimų su grasinimais ar melaginga informacija gauna jau nuo 2014-ųjų.

Pirmas toks atvejis – Ukrainos valdžios bandymas atbaidyti žmones nuo protestų Maidano aikštėje, kuomet tūkstančiai protestuojančių ar esančių šalia Maidano žmonių gavo tokias pačias trumpąsias žinutes su tekstu „Mieli prenumeratoriai, jūs sėkmingai užsiregistravote masinėse riaušėse“.

Vėliau telefonų atakų pastebėta ir daugiau. Ukrainiečių kariai. Kaip rašė „Business Insider“, 2015 metais kariai gavo žinutes su gąsdinančiais ar grasinančiais tekstais: „Žudike iš UGP (Ukrainos Ginkluotosios pajėgos). Rytai tau neatleis, o Vakarai tave pamirš“, „Vadas pabėgo į Kramatroską. Bus bėdos. Šiąnakt ir mes bėgame“. 2017 metais „Associated Press“ sudarė tokių ir panašių trumpųjų žinučių, siunčiamų kariams, sąrašą kartu su siuntimo numeriais.

2017 metais užfiksuotame kadre televizijos žurnalistė Julija Kirienko rankose laiko telefoną su žinute "Ukrainos kariai, jie ras jūsų kūnus, kai nutirps sniegas"

Tokia informacinio karo taktika, nutaikyta į greitai susijaudinančius žmones, nelinkusius tikrinti informacijos, nebuvo itin veiksminga, skirta tik sumaiščiai sukelti.

Žymiai ambicingesni GRU projektai – programišių grupė „Cyber Caliphate”, imituojanti Islamo Valstybės atstovus, tačiau iš tiesų siejama su Rusijos Žvalgyba ir kitomis jai pavaldžiomis programišių grupėmis, tokiomis, kaip „Fancy Bear, „Sofacy“, „Pawnstorm“, „Sednit“, „CyberCaliphate“, „Cyber Berkut“, „Voodoo Bear“, „BlackEnergy Actors“, „Strontium“, „Tsar Team“ ar „Sandworm“.

Pirmiau minėti „Cyber Caliphate“ pasaulio dėmėsi atkreipė po 2015 metų atakos prieš Prancūzijos televizijos kanalą „TV5Monde“, kuomet kanalo transliacijos buvo nutrauktos 18 valandų, o oficialus šūkis pakeistas užrašu „Je suis ISIS“. Po šio incidento programišių grupuotė buvo nuodugniai ištirta Prancūzijos vyriausybės, susiejant ją su Rusijos Žvalgyba.

Vis dėlto, aktyviausiai GRU ir jai palankios organizacijos reiškiasi Ukrainoje, siekdamos destabilizuoti situaciją imituojant Ukrainos patriotus, kreipiantis Ukrainos žmonių, pavargusių nuo „fašistų“ vykdomos politikos, balsu.

Ataka grįžo atgal bumerangu

Neretai šios atakos būna nukreiptos ne tik į informacinės aplinkos taršą, bet ir į paslaugų teikimo ar informacinių sistemų veiklos sutrikdymą.

Žymiausias atvejais įvyko 2015 metais, kai programišiams pavyko pasiekti elektros tinklus ir 225 000 ukrainiečių paskandinti tamsoje. 2017 birželį, Ukrainos konstitucijos dienos proga, buvo paleistas itin kenksmingas virusas „NotPetya“, paveikęs ne tik Ukrainos bankų, svarbių įmonių, oro uostų, bet ir Danijos, Indijos ir Jungtinių Amerikos Valstijų įstaigų kompiuterius ir padaręs beveik 9 milijonus eurų žalos.

Wired.com, nuodugniai aprašęs visą viruso veikimo principą ir kelią nuo ukrainiečių iki kitų šalių kompiuterių („NotPetya“ bumerangu grįžo ir atgal į Rusiją, paveikęs naftos kompanijos „Rosneft“ kompiuterius) įvardijo virusą kaip didžiausią kibernetinę ataką pasaulyje.

Kaip rašoma „Washington Post“‘, paskutinė Rusijos žvalgybos operacija – bandymas nužudyti buvusį GRU agentą Sergejų Skripalį ir jo dukrą Juliją – buvo pernelyg drąsus ir gremėzdiškas žingsnis netgi šiai įtakingai organizacijai.