„Delfi“ jau skelbė, kad LRTK pradėjo procedūrą dėl Lietuvoje retransliuojamos televizijos programos rusų kalba „RTR Planeta“ sustabdymo. LRKT skelbia tokį sprendimą priėmusi dėl programos laidose kurstomo karo, nesantaikos ir tautinės neapykantos.

Pasak komisijos pirmininko Manto Martišiaus, dėl „RTR Planeta“ dažnai skelbiamos draudžiamos informacijos komisija nuolat atlieka jos stebėseną. LKRT teigimu, šių metų rugsėjo 17 dieną „RTR Planeta“ laidoje „60 minučių“ dalyvavusio Vladimiro Žirinovskio pozicija Lietuvos, Latvijos, Estijos, Ukrainos ir Lenkijos valstybių atžvilgiu yra agresyvi ir skatinanti „pasikrauti ginklus, atidengti raketas, užčiaupti, pulti“.

Naudingu politikos klounu ir karingais pareiškimais liūdnai pagarsėjęs V. Žirinovskis per pastaruosius kelis mėnesius kelis sykius minėjo Lietuvą. Rugsėjo pradžioje jis reikalavo Lietuvai perduoti Vilnių ir Klaipėdą Rusijai, esą tai Kremlius užkariavo šias žemes ir todėl jos turi priklausyti Rusijai. O rugsėjo 17-ąją, dieną, kai Lenkija minėjo karo su Sovietų sąjunga metines, V. Žirinovskis vėl pratrūko nesustabdomu srautu ir ėmė plūsti Lietuvą, kitas Baltijos šalis.

„Turime daug priežasčių reikšti pretenzijas. Belgija, toli, o Lietuva arti. Kas jums atidavė Vilniaus kraštą? Tai Baltarusijos dalis. Kas atidavė Klaipėdą? Tai mūsų armija, liedama kraują, viską užkariavo. Tai mes iš Vokietijos pasiėmėme.

Kas Lenkijai davė jos šiaurines žemes – tai Tiuringija, Skasonija, tai Vokietija, mes turime kelti reikalavimus dėl sienų. Tas pats su Latvija, Estija – koks Talinas? Revelis! Grąžint Taliną ir Narvą į Rusijos sudėtį. Reikia tai daryti. Uždarė rusiškas mokyklas – uždaryt sienas. Tegu mūsų pajėgų bijo. Tegu stovi pajėgos prie sienos, atidengti raketas, jie visi bailiai, mūsų tankų vikšrai mus privers gerbti!“, – rėkavo V. Žirinovskis.

Anot LRKT, tai gali būti vertinama kaip karo ir neapykantos kurstymas. Šiemet, pasak komisijos, neleistina informacija „RTR Planeta“ nustatyta jau antrą kartą.

„Jei per metus yra nustatomi trys tokio pobūdžio pažeidimai, atlikusi visas nustatytas procedūras, LRTK gali laikinai sustabdyti šios televizijos programos laisvą priėmimą Lietuvoje“, – rašoma pranešime. LRKT artimiausiu metu kreipsis į Rusijos kompaniją „VGTRK“ ir praneš apie pažeidimus bei priemones, kurių ketinama imtis, jeigu pažeidimai pasikartos.

Apie pažeidimus LRKT taip pat informuos Europos Komisiją. Anot LRKT, nepavykus per mėnesį nuo pranešimo Europos Komisijai pateikimo rasti sutarimo bei jeigu pažeidimai kartosis, „RTR Planeta“ retransliavimas bus sustabdomas metams arba ilgesniam laikotarpiui.

Išties, V. Žirinovskis prisikalba ne pirmą kartą – „RTR Planeta“ laidoje „60 minučių“ jis tapo nuolatiniu, kone kassavaitiniu svečiu, bet ugningais pareiškimais siautėja ir kitose laidose.

Prieš beveik 4 metus LRTK nusprendė dėl karo, nesantaikos ir tautinės neapykantos kurstymo trims mėnesiams sustabdyti rusiško kanalo „RTR Planeta“ retransliavimą Lietuvoje. Tuomet būtent V. Žirinovskis perpildė įstatymo numatytą pažeidimų ribą laidoje „Dvikova. Vladimiro Solovjovo programa“

„Asmeniškai aš nesu mūsų šalies prezidentas, bet sakau, jūs, na ne jūs, nes jūs iš Rumunijos ir jums ten taip pat blogai, bet jei jūs neišeisite iš Rumunijos taip pat nieko neliks. Ir Čekijoje, jei bus (...) ir Lenkijos ir Baltijos šalyse, jei amerikiečių tankai prieis prie mūsų sienų, jie daugiau niekur nepasitrauks, atgal jie nenueis. Sudegs su visu ekipažu“, – rėkavo V. Žirinovskis. Beje, amerikiečių tankai nuo tų metų kaip tik ėmė dažniau svečiuotis Baltijos šalyse, Lenkijoje ir ten liko.

Kanalo „RTR Planeta“ retransliavimas dėl nuolatinių pažeidimų buvo stabdomas ir 2015 ir 2018 metais. Kremliaus ruporai bandė apeliuoti į esą pažeidžiamą žodžio laisvės teisę.

Tačiau galiausiai Europos Komisija pareiškė, kad Lietuvos radijo ir televizijos komisijos (LRTK) sprendimas metams stabdyti rusiško kanalo „RTR Planeta“ transliacijas Lietuvoje yra teisėtas, proporcingas ir atitinka Europos Sąjungos teisę, pranešė LRTK.

Po tokių pareiškimų Kremliaus ruporai negailėjo kritikos pačiai Europos Komisijai ir Europos parlamentui, ypač toje pačioje minėtoje laidoje „60 minučių“. Čia spalio pradžioje vėl pasižymėjo tas pats V. Žirinovskis. Jis Lietuvoje gyvenančią Baltarusijos opozicijos lyderę Sviatlaną Cichanouskają išvadino ragana, kurią reikia patampyti po Minsko gatves ir tada nubausti.

O perklaustas kaip tai padaryti jis siūlė į Lietuvą pasiųsti Baltarusijos arba Rusijos specialiąsias pajėgas, kad jos pagrobtų S. Cichanouskają. Toks kvietimas tiesioginei karinei agresijai prieš Lietuvą vėlgi gali būti traktuojamas kaip dar vienas – trečias ir lemiamas pažeidimas, už kurį „RTR Planeta“ grėstų LRTK sankcijos – kanalo retransliavimo stabdymas.

Į tokią baudą sureagavo ir dar vienas Kremliaus propagandą platinantis ir istoriku bei publicistu pristatomas Armenas Gasparianas. Kremliaus išlaikomame portale baltnews.lt jis cituojamas straipsnyje „Tiesa prieš akis: Lietuva bijo rusiškų kanalų“ jis šaipėsi iš Lietuvos draudimų, esą XXI a. jie nėra veiksmingi, mat bet kas gali žiūrėti tokį kanalą internetu.

Vis dėlto kanalo „RTR Planeta“ retransliavimas sustabdytas per Lietuvos kabelines televizijas, o sykį už draudimo nepaisymą LRTK skyrė 150 tūkst. eurų baudą televizijos paslaugas tiekiančiai bendrovei „Init“.