„Vyriausybės netinkama politika sukuria kankinančias kalinimo sąlygas laisvės atėmimo vietose ir dėl to man jau 9 metus sukeliamos kančios – jeigu yra lėšų, tai visų pirma Vyriausybė privalo rūpintis žmonėmis, o ne pramogų vietomis“, – savo pareiškime teismui nurodė Vitalijus K.

Net 100 mlrd. litų panoręs prisiteisti kalinys teismui taip pat aiškino, kad dar sausio pabaigoje kreipėsi į Vyriausybę ir paprašė „įgyvendinti teisingumą“.

„Vyriausybė mano pareiškimą persiuntė nekompetentingai įstaigai, kuri neturi galios nukreipti valstybės iždo lėšas, – teismui rašė Vitalijus K. – Šiuo metu įkalinimo įstaigos perpildytos, nėra tinkamai įrengtos laisvės atėmimo vietų ligoninės, kur medikai galėtų teikti tinkamas gydymo paslaugas, kitos įkalinimo įstaigos taip pat perpildytos ir tokių įstaigų įrengimas neatitinka nustatytų teisės aktų“.

Pasak kalinio, Vyriausybė nukreipia lėšas „ne į svarbius strateginius objektus“, dėl jis, kaip ir kiti nuteistieji ar suimtieji, patiria didžiulę skriaudą.

„Mano skundo tikslas – įpareigoti valstybę rūpintis visuomenės socialinėmis grupėmis be jokių išlygų“, – pažymėjo vyras.

Tačiau teismas Vitalijaus K. pareiškimo prieš Vyriausybę nenagrinės – teisėjai nusprendė, kad kalinys ieškinį gali pareikšti ne ministrų kabinetui, o Lietuvos valstybei, atstovaujamai Marijampolės pataisos namų.

„Žalą, atsiradusią dėl valstybės valdžios institucijų neteisėtų aktų, privalo atlyginti valstybė, – pabrėžė teismas. – Iš skundo turinio matyti, kad pareiškėjas prašomą atlyginti neturtinę žalą kildina iš Marijampolės pataisos namų, o ne iš centrinio viešojo administravimo subjekto Kalėjimų departamento prie Teisingumo ministerijos veiksmų ar neveikimo, susijusių su jo kalinimo sąlygomis šioje įstaigoje“.

Pasak teisėjų, Vitalijaus K. keliamas reikalavimas dėl žalos atlyginimo nėra grindžiamas Vyriausybės, kaip viešojo administravimo subjekto, veiksmais.

„Pareiškėjo skunde nurodyta Vyriausybės netinkama politika paskirstant valstybės biudžeto lėšas nėra viešojo administravimo veikla, todėl keliamas ginčas nepatenka į Administracinių bylų teisenos įstatyme numatytą administracinio teismo nagrinėjamų bylų kategoriją“, – pabrėžė teismas.

Vitalijus K. galės iš naujo kreiptis į Kauno apygardos administracinį teismą, tačiau tuo pačiu jam teks ir patikslinti pretenzijas valstybei.

Pataisos namuose už nusikaltimus atliekantiems asmenims kreipiantis į administracinius teismus dėl galimai valstybės padarytos žalos nereikia mokėti jokio mokesčio.