Už fiktyvias vedybas – 3-4 tūkst. eurų. Tokias sumas prostitucija besiverčiančioms merginoms žadėjęs ir kai kurioms dalį pinigų sumokėjęs 32 metų nigerietis vestuvių taip ir neatšoko – pareigūnai jį sulaikė ir įkalino dėl prekybos žmonėmis.

Kartu su juo baudžiamojon atsakomybėn buvo patraukti ir du lietuviai – Stoties prieigose taksi vairuotoju dirbantis 33 Arūnas Zurza ir 50 metų Janas Valentinovičius, rūpinęsis anksčiau čia dirbusiomis prostitutėmis.

Trijulei iškeltą baudžiamąją bylą išnagrinėjęs Vilniaus apygardos teismo teisėjas Vladislavas Lenčikas ketvirtadienį paskelbė, kad fiktyviai nuotakas norėjęs nusipirkti P. O. Omotosho už grotų turės praleisti 3 metus. Kadangi jis Lukiškių tardymo izoliatoriuje-kalėjime praleido jau daugiau kaip dvejus metus, jam liko kalėti vos 11 mėnesių.

Tuo metu anksčiau devynis kartus teistas J. Valentinovičius nuteistas 4 metų 6 mėnesių laisvės atėmimo bausme, o šešis kartus teistas A. Zurza – 7 metams. Tiesa, pastarajam bausmė buvo subendrinta su kitais anksčiau neatliktais nuosprendžiais, todėl pataisos namuose vyras turės kalėti 8 metus.

Be to, nuteistieji vienai merginai, kuriai buvo siūloma ištekėti, turės sumokėti 7 tūkst. Eur neturtinės žalos atlyginimą. Dar vienai merginai A. Zurza privalės sumokėti 3 tūkst. Eur kompensaciją, nes mergina dėl savo pažeidžiamumo buvo įtraukta į prostituciją.

Nigeriečio advokatas Vytenis Dziegoraitis sakė, kad šį teismo nuosprendį skųs apeliacine tvarka, nes yra įsitikinęs, jog užsienietis turėjo būti išteisintas, tuo metu J. Valentinovičius, paklaustas, kaip vertina jam skirtą bausmę, teisėjui atkirto: „Vienodai šviečia man tas nuosprendis“. Vienintelis laisvėje iki nuosprendžio buvęs A. Zurza jam paskelbto verdikto neatvyko išklausyti – vietoj jo teisme buvo tik sutuoktinė.

Kaip pažymėjo bylą išnagrinėjęs teisėjas, neginčijamais įrodymais buvo įrodyta, kad Nigerijos pilietis siekė fiktyviai sudaryti santuoką Lietuvoje, už tai merginoms buvo pažadėjęs atlygį. Vieną merginų į fiktyvią santuoką įtraukė iš prostitucijos pelnęsi sąvadautojai.

Anot teismo, anksčiau teisti J. Valentinovičius ir A. Zurza pelnėsi iš merginų prostitucijos, prieš jas naudojo smurtą, atimdavo pinigus.

„Nusikalstamas veikas nuteistieji padarė veikdami bendrininkų grupėje ir iš savanaudiškų paskatų“, – pabrėžė teisėjas V. Lenčikas.

Bylos duomenimis nustatyta, kad Socialinių mokslų kolegijoje studijavęs Nigerijos pilietis norėjo pasilikti Europos Sąjungoje, tačiau baigėsi jo viza, todėl per savo pažįstamus, prižiūrėjusius Stoties prostitutes, sumąstė vesti ir taip gauti laikinąjį leidimą gyventi – merginų sąvadautojams užsienietis pažadėjo sumokėti 4 tūkst. Eur. Dalis šių pinigų turėjo atitekti fiktyviai nuotakai, dalis – sąvadautojams.

Nuotaką vyrai surado netrukus – nuo alkoholio apsvaigusiai merginai pasiūlė ne tik darbą Stoties rajone, bet ir vedybas. Kai ši, suviliota didelių pinigų, sutiko, netrukus buvo apgyvendinta viename sostinės daugiabučių nuomojamame bute, o po kelių dienų autobusų stotelėje supažindinta ir su jaunikiu.

Šis merginai davė „avansą“ – 400 Eur, iš kurių jai atiteko tik 100 Eur, nes už „tarpininkavimą“ reikėjo sumokėti ir piršliams. Be to, vyras merginai parodė vestuvinius žiedus – pačius pigiausius, net ne auksinius.

Be to, nigerietis „nuotakai“ pranešė, kad po kelių dienų reikės skristi į Daniją – čia įvyks jų vestuvės. Tačiau pora taip ir neišskrido, nes jos ieškojo policija.

Supratęs, kad su šia „nuotaka“ geriau neturėti reikalų, P. O. Omotosho nutarė žmoną susirasti be tarpininkų. Bet – ir vėl prostitutę: internete per skelbimą susiradęs merginą nutarė su ja susipažinti iš arčiau ir pateikti pasiūlymą ištekėti.

Nuvykęs į prostitutės nuomojamą butą vyras ėjo iš karto prie reikalo – už fiktyvias vedybas pasiūlė 3 tūkst. Eur. Merginai tokia suma tiko, ji sutiko po kelių dienų vykti užregistruoti santuokos. „Jaunikis“ iš karto nuotakai davė 100 Eur, dar vėliau – tiek pat, o po vedybų turėjo gauti 800 Eur. Kitą sumą jaunavedys žadėjo sumokėti vėliau, nes planavo išvykti gyventi ir dirbti į Didžiąją Britaniją.

Tačiau ir šios vedybos neįvyko – jų neįregistravo Santuokos rūmuose, nes nigerietis nesugebėjo pateikti visų dokumentų iš savo šalies.

Tuo metu pats nigerietis neigė jam pateiktus kaltinimus ir teigė, kad tik tenorėjo susirasti žmoną Lietuvoje.

Stoties rajone prostitutėmis dirbusias merginas verbavęs A. Zurza ir jo surastas plaštakes prižiūrėjęs J. Valentinovičius taip pat buvo apkaltinti dėl pelnymosi iš prostitucijos – merginos pareigūnams nurodė, kad vyrai joms pasiūlė geresnes darbo ir gyvenimo sąlygas: pasiūlė dirbti išnuomotuose butuose, o ne gatvėje. Kai šios sutiko, sąvadautojai joms klientų surasdavo pagal skelbimus – internete skelbdavo, kad šios teikia seksualines paslaugas už atlygį, prie kai kurių skelbimų buvo patalpintos ir jų nuotraukos.

Kiek sąvadautojai galėjo gauti iš prostitucijos, pareigūnai neišsiaiškino – alkoholiu ir narkotikais piktnaudžiavusios merginos negalėjo pasakyti, nei kiek gavo pinigų, nei kiek aptarnavo klientų.

Prostitutės pareigūnams prisipažino, kad sąvadautojai prieš jas naudojo ne tik psichologinį, bet ir fizinį smurtą.