Susipažinti su „jaunu ir gražiu“ panoro ir vienas Molėtuose gyvenantis verslininkas, skelbimo autoriui sakęs, jog yra labai turtingas, todėl už seksą be įsipareigojimų gali dosniai paremti. Tačiau pasimatyti su turtuoliu iš Kauno į Molėtus atvykęs vyras nusivylė: verslininkas nebuvo toks turtingas, kaip skelbėsi.

Tokios aplinkybės paaiškėjo teismui išnagrinėjus baudžiamąją bylą, kurioje prokurorų kaltinimų sulaukė 29 metų kaunietis Gerardas Tautvydas. Jau net 7 kartus teistas vyras yra gerai žinomas policijos pareigūnams – su savo draugais suviliojo ne vieną vyriškų glamonių ištroškusį vyrą.

G. Tautvydas prieš teismą stojo po dvejus metus trukusio slapstymosi – sužinojęs, kad jo ieško policija, vyras paspruko į Olandiją.

Apgauti gėjus – vienas pelningiausių „verslų“: užtenka tik apsimesti taip pat netradicinės orientacijos atstovu ir susitarti dėl pasimatymo, o po to – viskas klostysis savaime. Šį planą G. Tautvydui ir jo bičiuliams sekėsi įgyvendinti ne kartą: nuo gėjais apsimetusių vyrų nukentėjo ne vienas jaunų vyrukų glamonių ištroškusių vyrų. Tačiau ne kiekvienas jų išdrįso prisipažinti, kad savo noru buvo įsivėlęs į įtartiną romaną.

Jauną kaunietį pakvietė atvykti į svečius: mano namuose yra baseinas

„Dar 2010-ųjų kovą telefonu ir kompiuteriu pradėjau bendrauti su molėtiškiu – jis man prisistatė turtingu žmogumi, turinčiu namą su baseinu, – pareigūnams pasakojo G. Tautvydas. – Tas vyras man ne kartą žadėjo gerai sumokėti už seksą – internete buvau įdėjęs skelbimą, kad ieškau vyriškio intymiems santykiams, kuris galėtų paremti finansiškai, nes pats esu jaunas ir gražus“.

Kaunietis teigė, kad molėtiškis jį kvietė atvykti į Molėtus.

„Jis man nurodė savo adresą, o kai sutarėme laiką, išvažiavau Kauno į Molėtus savo sugyventinės automobiliu – kad būtų smagiau, į pasimatymą vykau su draugu, – pasakojo G. Tautvydas. – Vos atvažiavęs į Molėtus supratau, kad mane kvietęs vyras apgavo – sakė, jog yra labai turtingas, tačiau tai nesijautė jo namuose“.

Kaunietis teigė, kad iš pradžių svečiuose su šeimininku gėrė savo atsivežtus alkoholinius gėrimus. „Vėliau su šeimininku likome dviese kambaryje – draugas išėjo į automobilį“, – sakė G. Tautvydas.

Kas po to dėjosi molėtiškio namuose, G. Tautvydas nebuvo linkęs aiškinti, tačiau prisipažino, jog išgėręs alkoholio jį kvietusiam vyrui ėmė priekaištauti, kad šis apsimelavo sakydamas, jog yra labai turtingas.

„Į Molėtus važiavau tikėdamasis gauti daug pinigų – apie 10 tūkst. Lt, o kadangi tas vyras man jų nesumokėjo, nusprendžiau iš jo namų pasiimti dujinį pistoletą, piniginę su joje buvusiais pinigais“, – sakė G. Tautvydas.

Nepažįstamuosius svečius paliko vienus namuose

Tuo metu nukentėjusysis policijai nurodė, kad svečias iš Kauno pagrobė du mobiliuosius telefonus, nešiojamą kompiuterį, 500 Lt vertės odinę piniginę su joje buvusiais 500 Lt, 9 mm kalibro dujinį pistoletą, 3 tūkst. Lt, automobilio navigacijos įrangą, elektrinę tarkavimo mašinėlę, akinius, tris krištolo taures ir nerūdijančio plieno peilį.

Molėtiškis neigė, kad buvo įsivėlęs į romaną su nepažįstamu vyru. Nukentėjusysis pareigūnams sakė, kad su G. Tautvydu ir jo draugu telefonu bendravo apie 2-3 savaites, nes šie esą norėjo pirkti žemės sklypą, ginklų, šovinių.

„Apie tai aš buvau paskelbęs internete, – tikino jis. – Vieną dieną jie pareiškė, kad nori atvažiuoti daiktų apžiūrėti. Sutikau. Kai jie atvažiavo, turėjau reikalų, todėl juos trumpam palikau vienus namuose, o pats su reikalais išvažiavau į kaimą. Po to grįžęs su jais išgėriau vyno ir degtinės. Kai degtinė baigėsi, vienas vyras nuėjo į degalinę nupirkti dar...“.

Molėtiškis svarstė, kad nepažįstamieji į alkoholinius gėrimus jam galėjo įpilti klofelino. „Aš labai greitai užmigau, o ryte apie 7 val. atsibudęs supratau, kad esu apvogtas“, – sakė vyras.

Tiesa, tyrimo pradžioje nukentėjusysis pateikė visai kitokią versiją – esą buvo apvogtas tuomet, kai svečius paliko vienus namuose, o pats išvyko su reikalais.

Teismas: argi dera taip elgtis su nepažįstamaisiais?

Baudžiamąją bylą išnagrinėjęs teismas konstatavo, kad G. Tautvydas molėtiškį apvogė vienas – pritrūko įrodymų, jog vagystėje dalyvavo ir jo bičiulis. Už vagystę teismas kauniečiui skyrė pusantrų metų laisvės atėmimo bausmę, be to, nukentėjusiajam priteisė daugiau kaip 11 tūkst. Lt turtinei žalai atlyginti.

Apkaltinamajame nuosprendyje teismas nusprendė G. Tautvydo atsakomybę lengvinančia aplinkybe pripažinti rizikingą pačio nukentėjusiojo elgesį.

„Jis ne tik įsileido į savo namus nepažįstamus asmenis, bet kartu vartojo alkoholinius gėrimus ir netgi juos vienus buvo ten palikęs, o pats išvažiavęs neva su reikalais“, – pažymėjo teismas.

Tuo pačiu teismas pabrėžė, kad intymių pažinčių su vyrais ieškojęs G. Tautvydas yra daug kartų teistas, nusikaltimų darymas yra jo gyvenimo būdas. Tokią išvadą teismas padarė atsižvelgdamas į kitas baudžiamąsias bylas, kuriose figūravo nuteistojo pavardė.

Suvilioti gėjų – vienas juokas

G. Tautvydas ir jo bičiulis Mindaugas Matukaitis, su kuriuo G. Tautvydas vyko į Molėtus, yra apmulkinęs ne vieną gėjų – jiems taip pat žadėdavo intymius santykius, tačiau vietoj sekso nukentėjusieji ne tik netekdavo savo turtų, bet ir sulaukdavo grasinimų, jog apie jų asmeninį gyvenimą sužinos ne tik artimieji, bet ir visi Lietuvos gyventojai.

Vieną bylą išnagrinėjęs teismas yra konstatavęs, kad vyrai Klaipėdos rajone iš vieno vedusio klaipėdiečio reikalavo 300 Lt už informacijos apie jo seksualinę orientaciją neviešinimą. Nukentėjusiajam buvo grasinama „nuvežti į mišką ir pakasti“, be to, iš jo buvo atimtas mobiliojo ryšio telefonas, 10 g auksinė apyrankė, piniginė su banko kortele. Vėliau iš jos buvo nuimta 2 tūkst. Lt.

Jie šantažavo ir kitą Klaipėdos rajono gyventoją – iš taip pat vedusio vyriškio reikalavo 3 tūkst. Lt – kitaip grasino paviešinti informaciją apie jo seksualinę orientaciją. Tą pačią dieną jie nuvažiavo į vyriškio namus ir pagrobė ten rastus 9 255 Lt.

Kitoje byloje iš taip pat nuotykių ištroškusio vyro nusikaltėliai pagrobė net 73 tūkst. Lt, o savo auką šešias paras laikė įkalintą bute.

Sudomino nauja patirtis: buvo įdomu pažiūrėti

Keliolika kartų teistas M. Matukaitis yra pasakojęs, kad pasipelnyti iš nuotykių ieškančių vyrų jam pasiūlė G. Tautvydas.

„G. Tautvydas pasakė, kad per SMS pažintis jis susipažino su vyriškiu, kuris nori lytiškai santykiauti, ir pasiūlė važiuoti kartu, aš su draugu Aidu Klapatausku sutikau, nes G. Tautvydas pasakė, kad tas asmuo pareiškė norą santykiauti su keliais asmenimis, – teigė M. Matukaitis. – Aš tokiais dalykais neužsiimu, tačiau man buvo įdomu pažiūrėti...“.

Kaltinamasis teisme aiškino, kad su nepažįstamuoju G. Tautvydas susitarė susitikti šalia Klaipėdos, todėl nenorėdami jo išgąsdinti M. Matukaitis ir A. Klapatauskas nusprendė pasislėpti bagažinėje.

„Kai automobilis sustojo kažkokioje aikštelėje, išgirdau, kad į automobilį įlipo žmogus – jie pradėjo kalbėti apie kažkokius seksualinius dalykus, – sakė M. Matukaitis. – Nemačiau, kas vyko automobilio salone, tačiau įtariau, kad ten jau lytiškai santykiaujama, todėl mes išlindome iš bagažinės ir su A. Klapatausku ėmėme žiūrėti, kas vyksta. Pamatėme, kad jie santykiauja...“.

M. Matukaitis teigė, kad A. Klapatauskas tuo metu ėmė filmuoti mobiliuoju telefonu. „Tada aš tam vyrui pasakiau, kad šis užsiima negražiais dalykais ir kad apie tai informuosiu jo žmoną“, – teigė jis.

Nusikaltėlis neslėpė, kad iš vyriškos aistros ištroškusio vyro už tylėjimą pareikalavo 300 Lt, bet vėliau iš jo banko kortelės nuėmė gerokai daugiau – 2 tūkst. Lt.

Automobilyje paprašė pabučiuoti į šlaunį

Tuo metu nukentėjusysis klaipėdietis teismui aiškino, kad viename internetiniame puslapyje rado skelbimą, jog vyras gali būti patenkintas oraliniu būdu.

„Parašiau SMS žinutę, o vėliau paskambinau nurodytu numeriu, mes susitarėme susitikti už Klaipėdos, – teisme pasakojo vyriškis. – Susitikome automobilių stovėjimo aikštelėje, įlipau į Tautvydo automobilį, jis pasakė, kad nusivilkčiau striukę, atsegė mano kelnes... Paskui jis paprašė jį paglamonėti, pabučiuoti į šlaunį... Kai aš pasilenkiau, išgirdau kažkokius garsus ir pamačiau, kad automobilyje atsirado dar du asmenys. Vienas jų filmavo“.

Vyras teigė, kad norėjo pabėgti iš automobilio, tačiau automobilio durelės buvo užrakintos.

„Jie iš manęs pareikalavo pinigų, bet su savimi turėjau tik 40 Lt, tada iš manęs atėmė piniginę“, – nukentėjusysis sakė, jog vyrai reikalavo 300 litų, o vėliau dar 50 Lt už kurą.

„Piniginėje buvo mano banko mokėjimo kortelė, todėl M. Matukaitis reikalavo pasakyti PIN kodą – sakė, geriau tai padaryti geruoju, nes kitaip nuveš į mišką ir užkas“, – prisiminė vyras.

Pasak nukentėjusiojo, vėliau kartu su juo vyrai nuvažiavo į Gargždus ir iš bankomato nuėmė 2 tūkst. Lt – toks buvo leistinas dienos limitas.

Norėjo, kad „sujaudintų“ automobilyje

Po šio įvykio nukentėjusysis kreipėsi į policijos pareigūnus. Stebėdami įtariamuosius kriminalistai atskleidė dar vieną atvejį, kai gėjais apsimetę vyrai bandė pasipelnyti iš kito vyro.

„Tada mums vėl pasiūlė susitikti G. Tautvydas, jis sakė, kad yra tokia pati situacija, kaip ir su tuo kitu vyriškiu, tik šitas jau senas, žilas, – teisme kalbėjo M. Matukaitis. – Aptarėme, ką darysime ir važiavome į susitikimą – mes vėl buvome bagažinėje. Kai tas vyras su Tautvydu pradėjo santykiauti, mes išlindome iš bagažinės ir suvaidinome, kad filmuojame, nors kamera net nebuvo įjungta“.

„Tada tam vyriškiui pasakiau, kad jeigu nenori, jog visa tai būtų paviešinta, reikės sumokėti, – sakė M. Matukaitis. – Pokalbis vyko apie pusę valandos, nes nukentėjusysis nenorėjo duoti savo automobilio, su kuriuo A. Klapatauskas norėjo nuvažiuoti į jo namus ir paimti pinigus. Vėliau tas vyras pasakė, kad namuose turi būti apie 3 tūkst. litų, bet mes nusprendėme paimti visus, kiek tik rasime“.

Pareigūnų apklaustas nukentėjusysis neslėpė, kad vienoje interneto svetainėje patalpino skelbimą, kad ieško vyro intymiam bendravimui.

„Į skelbimą atsiliepė asmuo, kuris man paskambino – tai man buvo jau ne pirmas kartas, – sakė nukentėjusysis. – Paskui iš to vyro gavau SMS žinutę, kad jis važinėja po visą Lietuvą, vežioja prekes į parduotuves ir pasiūlė susitikti. Kai susitikome, nuvažiavome į atokesnę vietą. Automobilyje aš to vyro paprašiau, kad jis mane sujaudintų... Tada iš bagažinės išlindo du vyrai, vienas jų buvo su filmavimo kamera“.

Vaizdo įraše – pikantiški vaizdai iš dušo kabinos

Nukentėjusysis teigė nenorėjęs duoti pinigų, tačiau šie grasino, kad surakins ir sumuš, be to, automobilyje buvo padėti antrankiai (vėliau paaiškėjo, jog jie buvo žaisliniai).

„Iš striukės paėmę mano buto raktus jie privertė pasakyti savo adresą ir kur yra padėti pinigai“, – sakė vyriškis.

Tiesa, pinigais vyrai nespėjo pasinaudoti – juos prie vyriškio namų sulaikė policijos pareigūnai. Jie teisme aiškino, kad tirdami plėšimą iš pirmojo vyriškio jie stebėjo įtariamuosius.

„Tyrimo metu paaiškėjo, kad tokių asmenų yra ir daugiau“, – teigė vienas pareigūnų.

Atlikę tyrimą pareigūnai viename mobiliajame telefone aptiko vaizdo įrašą, kuriame matyti, kaip su senyvo amžiaus vyriškiu M. Matukaitis leido laiką jo duše.