Bylos duomenimis, į organizuotą grupę, kuri iš užsienio turėjo parsigabenti labai didelius narkotinių medžiagų kiekius ir jais prekiauti, susibūrė trys vyrai.

Anksčiau 7 kartus teistas V. R. turėjo vadovauti grupės veiklai, organizuoti draudžiamų medžiagų atgabenimą kontrabandos būdu iš Vokietijos ir jas laikyti.

Kitas narys, anksčiau 2 kartus teistas D. N., turėjo būti atsakingas už narkotinių medžiagų pardavimą kitiems asmenims, tiesioginį bendravimą su pirkėjais, pinigų paėmimą ir perdavimą organizuotos grupės vadui.

Trečiasis kaltinamasis organizuotoje grupėje užėmė kurjerio vaidmenį. Anksčiau net 15 kartų teistas R. R. turėjo nuvykti į Vokietiją ir narkotines medžiagas pargabenti į Plungę.

Ikiteisminio tyrimo duomenų visuma rodo, kad R. R., 2018 m. gegužę Vokietijoje paėmęs labai didelį kiekį narkotinės medžiagos – kanapių, į Lietuvą grįžo autobusu. Tačiau nesėkmingai. Vyras pasienio kontrolės punkte buvo sulaikytas su beveik 15 kilogramų lagaminu, kuriame ir aptiktas labai didelis draudžiamų medžiagų kiekis.

V. R. ir R. R. taip pat buvo kaltinami tuo, kad dėl savanaudiškų paskatų rengėsi nužudyti kitą žmogų. Bylos duomenimis, V. R., žinodamas nukentėjusiojo asmeninio gyvenimo informaciją, lankymosi vietas, gyvenamąją vietą, viską parodė R. R., kuris ir turėjo įvykdyti nusikaltimą, už kurį jam buvo pažadėtas 10 tūkstančių eurų atlygis. V. R. savo bendrininką aprūpino motociklu ir šaunamuoju ginklu, tačiau nusikalstamos veikos R. R. neįvykdė, nes besiruošdamas nusikaltimui susilaužė koją.

Apkaltinamuoju nuosprendžiu Klaipėdos apygardos teismas balandžio 22 dieną V. R. pripažino kaltu dėl jam inkriminuotų nusikalstamų veikų ir skyrė 15 metų laisvės atėmimo bausmę. D. N. teismas skyrė laisvės atėmimo bausmę 13-ai metų ir 6-iems mėnesiams. R. R. teismas pripažino padariusį nusikaltimus, tačiau nuo baudžiamosios atsakomybės atleido.

„R. R. padėjo atskleisti organizuotos grupės daromus sunkius ir labai sunkius nusikaltimus, todėl buvo atleistas nuo baudžiamosios atsakomybės. Baudžiamojo kodekso 39-1 straipsnio 1 dalis numato, kad asmenys, bendradarbiaujantys su teisėsauga ir padedantys ištirti organizuotų grupių ar nusikalstamų susivienijimų daromus sunkius ir labai sunkius nusikaltimus, siekiant apsaugoti visuomenę ar asmenį nuo labai pavojingų nusikalstamų grupių daromos žalos, gali būti atleisti nuo baudžiamosios atsakomybės“, – teigė šiam ikiteisminiam tyrimui vadovavęs ir valstybinį kaltinimą teisme palaikęs Klaipėdos apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras Vitalijus Gulenkovas.

Nuosprendis dar neįsiteisėjęs. Jis gali būti skundžiamas iki gegužės 12 dienos.