Tokią teismo ekspertų išvadą penktadienį paskelbė Vilniaus apygardos teismas, kuris nagrinėja R. Balkūno skundą dėl jam skirtos maksimalios bausmės. Vilniaus miesto 1 apylinkės teismas dar sausio mėnesį paskelbė, kad R. Balkūnas gerokai viršijo greitį, buvo apsvaigęs nuo amfetamino, kuris sukelia euforiją ir, anot teisėjo Olego Zaicevo, tiesiogine prasme traiškė šaligatviu ėjusius žmones.

„Honda Prelude“ automobiliu lėkęs ir žmones ant šaligatvio tiesiog nušlavęs R. Balkūnas tvirtina, kad avarijos metu narkotikų nebuvo vartojęs.

Vilniaus apygardos teismas nusprendė, kad šią aplinkybę būtina patikrinti dar kartą, tad buvo paskirta teismo medicinos ekspertizė.

Teismo ekspertų atsakymas R. Balkūnui nebuvo itin naudingas – ekspertai patikino, kad šlapime buvo rasta narkotikų, o jų, kaip stimuliatoriaus, poveikis galėjo būti sumažintas jau po avarijos.

Advokatas teisme įrodinėjo, kad nė vienas medikas negalėjo pasakyti, kad jo ginamasis buvo apsvaigęs nuo narkotikų būtent per avariją. Advokatas tikino, kad faktas dėl organizme rastų narkotikų negali būti tapatinamas su tuo, kad R. Balkūnas buvo apsvaigęs ir per avariją, nes ekspertų išvadose tai pat nurodyta, kad narkotikai organizme išsilaiko ne mažiau trijų parų.

„Nėra ir nebuvo duomenų, kad R. Balkūnas įvykio metu buvo apsvaigęs nuo narkotinių medžiagų. Kadangi keičiasi aplinkybės, nenustatyta, kad jis buvo apsvaigęs nuo narkotinių medžiagų, gailisi padaręs nusikaltimą, davė pilnus parodymus, šios aplinkybės sudaro teisinę galimybę sumažinti bausmę iki šešerių metų. Dėl civilinių ieškinių mano ginamasis iš esmės neginčija, tačiau teismas priteisė neadekvatų neturtinės žalos dydį, todėl prašau jį sumažinti“, – kabėjo advokatas.
Per avariją sūnaus netekusi motina iš R. Balkūno priimti pinigus atsisakė. Moteris yra sakiusi, kad jokie pinigai jos sūnaus vis tiek neprikels. Žuvusio vyro tėvas yra pateikęs prašymą priteisti tik kapo tvarkymo išlaidas.

Kitiems nukentėjusiesiems skirtų kompensacijų bendra suma viršija 800 tūkst. Lt.

„Prašau skiriant nuteistiesiems civilinius ieškinius atsižvelgti į žmogiškuosius faktorius“, – teismo prašė ir pats R. Balkūnas.

Apeliacinio skundo nagrinėjimą stebėjo ir R. Balkūno tėvai. Į juos pažiūrėjęs R. Balkūnas pagaliau atsiprašė nukentėjusiųjų, nors jie nedalyvavo teisme.

„Manęs joks teismas nenubaus, kaip aš save nubaudžiau“, – sakė žiaurios avarijos kaltininkas.

Prokuroras Egidijus Motiejūnas nesutiko, kad dėl sukeltos avarijos R. Balkūnui būtų teisinga skirti kone per pus mažesnę laisvės atėmimo bausmę. Anot prokuroro, narkotinės medžiagos iš viso draudžiamos vartoti, tad apsvaigimas avarijos metu tuo jau įrodytas – ekspertų išvada dėl raminamųjų poveikio paaiškina, kodėl medikai po avarijos ir nepastebėjo, kad R. Balkūnas apsvaigęs nuo narkotikų.

Avarija įvyko praėjusių metų liepos 22 d. Vilniuje, S. Neries gatvėje. Mažiausia 123 kilometrų per valandą greičiu skriejęs automobilis tapo nevaldomas, kai užlėkė ant šaligatvio. Virsdamas automobilis kliudė su kūdikiu pasivaikščioti išėjusią moterį, jauną vyrą ir paauglę.
Vyras žuvo vietoje, kūdikio gyvybė užgeso medikų rankose.

Vilniaus apygardos teismas sprendimą skelbs spalio 26 d.