FNTT Kauno apskrities skyriaus baigtą ikiteisminį tyrimą Kauno miesto apylinkės prokuratūra, surašiusi kaltinamąjį aktą, perdavė Kauno miesto apylinkės teismui. Kaltinimai siekiant neteisėtai gauti motinystės ir motinystės (tėvystės) pašalpas pareikšti kauniečiams A. L., V. Ž., S. S. ir panevėžietei L. J.

FNTT tyrėjai išaiškino, kad sukčiaujant, klastojant dokumentus ir aplaidžiai tvarkant bendrovių apskaitą galėjo būti išmokėta daugiau nei 270 tūkstančių litų motinystės ir motinystės (tėvystės) pašalpų, iš jų kaltinamieji per pusantrų metų spėjo pasisavinti 150 tūkstančių litų.

Ikiteisminiame tyrime nustatyta, kad anksčiau teistas A. L., siekdamas savo ir bendrininkų naudai įgyti motinystės ir motinystės (tėvystės) pašalpas, sukūrė nusikalstamos veikos planą.

A. L. įkalbėjo savo pažįstamą, anksčiau teistą, iki tol dirbusį stogdengio, tekintojo darbus V. Ž. įsigyti dvi bendroves, vadovauti joms ir už atlygį pasirašyti teikiamus dokumentus. Vėliau kaltinamasis A. L. per pažįstamus asmenis surado kūdikių besilaukiančias S. S. ir L. J.

Ikiteisminio tyrimo metu nustatyta, kad moterys pačios perdavė savo asmens duomenis (asmens kodus, vardus, pavardes, „Sodros“ pažymėjimo numerius, banko kortelių sąskaitas) ir 2007 m. vasario mėn. buvo įdarbintos jokios veiklos nevykdančiose V. Ž. vadovaujamose Kauno ir Jonavos bendrovėse.

FNTT Kauno apskrities skyriaus pareigūnai surinko įrodymus, kad jokios ūkinės finansinės veiklos nevykdančių bendrovių direktorius V. Ž. suklastojo dokumentus, pagal kuriuos 2007 metais moterims buvo mokamas daugiau nei 10 tūkstančių litų atlyginimas per mėnesį.

Dokumentai buvo pateikiami VSDFV Kauno ir Jonavos skyriams. Tokiu būdu dviem moterims per keletą metų turėjo būti išmokėta daugiau kaip 270 tūkstančių litų motinystės pašalpų, dalį skirtų pašalpų – 150 tūkstančių litų – sukčiavę asmenys jau buvo pasisavinę.

Gyventojus, ką nors žinančius apie N. Mikelionio buvimo vietą, prašome informuoti FNTT Kauno apskrities skyrių telefonu (8 37) 30 36 37 arba Kauno apskrities Nusikaltimų tyrimo valdybos asmenų paieškos skyrių telefonu (8 37) 30 34 12.