Šiaulių apylinkės prokuratūros prokuroras Žydrūnas Kungys, vadovavęs stambiam ikiteisminiam tyrimui dėl galimai telefoninių sukčių padarytos nusikalstamos veiklos, perdavė bylą nagrinėti Alytaus rajono apylinkės teismui.

Byloje kaltinimai sukčiavimu organizuotoje grupėje, neteisėtu prisijungimu prie informacinės sistemos, neteisėtu disponavimu elektronine mokėjimo priemone arba jos duomenimis, neteisėtu mokėjimo priemonės ar jos duomenų panaudojimu bei valstybės tarnautojo ar viešojo administravimo funkcijas atliekančio asmens vardo pasisavinimu pareikšti 38 asmenims. Iš jų – 6 moterims ir 32 vyrams.

Didžioji dalis kaltinamųjų yra teisti arba šiuo metu atliekantys laisvės atėmimo bausmę. Daugiausiai laisvės atėmimo bausmę atlieka Alytaus pataisos namuose, vienas – Vilniaus pataisos namuose ir du – Pravieniškių pataisos namuose-atviroje kolonijoje.

Ikiteisminio tyrimo, kurį atliko Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos nusikaltimų nuosavybei tyrimo valdybos pirmojo skyriaus pareigūnai, metu nustatyta, kad kaltinamieji nuo 2012 metų birželio iki tų pačių metų lapkričio mėnesio galimai skambindavo žmonėms ir įvairiais būdais bandydavo išvilioti jų pinigus.

Pinigai būdavo išviliojami skambinant į nukentėjusiųjų mobiliuosius arba fiksuoto ryšio telefonus. Neretai kaltinamieji prisistatydavo banko, policijos, Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos, prokuratūros ar ligoninės darbuotojais.

Dažniausiai apsimetėliai bandydavo įtikinti aukas, kad per jų sąskaitas „plaunami“ pinigai, todėl nedelsiant būtina jiems padiktuoti prisijungimo prie elektroninės bankininkystės slaptažodžius bei kodus, esą tik taip bus sustabdyti pervedimai ir išsaugomi pinigai.

Pasitaikydavo atvejų, kad nusikaltėliai susisiekdavo su nepilnamečiais ir bandydavo gauti vertingų daiktų, sakydami, kad jų tėvai pateko į nelaimę. Kitais atvejais tėvams ar seneliams aiškindavo, kad jų vaikas sužalojo kitą vaiką, todėl reikalingi pinigai, kad nukentėjusysis nepateiktų skundo.

Ne visi asmenys, pasirinkti aukomis, papuolė į nusikaltėlių pinkles. Žmonės, supratę, kad skambutis gali būti melagingas, iš karto apie tai pranešdavo policijai.

Šioje byloje nukentėjusiomis pripažintos 34 moterys. Teismui jos pateikė civilinių ieškinių 8885,65 eurų sumai.

Pagal Baudžiamąjį kodeksą kaltinamiesiems gresia laisvės atėmimas arba laisvės atėmimo bausmės pratęsimas.