„Į C kategorijos įvykius policija reaguoja tada, kada aptarnauja A ir B kategorijų įvykius, t. y. tuos įvykius, kur gresia arba gali grėsti tiesioginė grėsmė gyventojų gyvybei arba sveikatai“, – sakė A. Stončaitis.

Kalbėdamas apie šiurpią nelaimę, įvykusią šeštadienį Kudirkos Naumiestyje, kai viename butų buvo užkapotos dvi moterys, A. Stončaitis pažymėjo, kad tuo metu rajone budėjo vienintelis policijos ekipažas, kuris buvo iškviestas į kito įvykio vietą.

„Šiuo konkrečiu atveju, kodėl buvo priskirta būtent C kategorijai, nes skambutis buvo iš kaimynų, kad aname bute garsiai veikia televizorius ir jų vaikai negali užmigti. Tuo metu policijos pareigūnai – vienas vienintelis ekipažas, kuris tuo metu dirbo rajone (mes, deja, šiandien tik tiek pareigūnų galim išlaikyti), buvo išvykęs į eismo įvykį, kur buvo sužaloti žmonės. Todėl policijos budėtojai kreipėsi į kolegas pasieniečius, kad jie pasiųstų pažiūrėti triukšmą“, – kalbėjo A. Stončaitis.

Pasak generalinio komisaro pavaduotojo, policijai paprasčiausiai nepakanka pinigų užtikrinti šalies gyventojams deramą apsaugą.

„Jeigu mes turėtume pakankamą kiekį darbuotojų, jeigu mes turėtume galimybę sureaguot ir į A, ir į B, ir į C įvykius... Jeigu įvyksta nelaimė, ypatingai, kai žūva žmonės, mes matom didžiulę skriaudą. (…) Policijos komisariate visame rajone naktį mes galim išlaikyti tik vieną patrulių ekipažą, kuris turi reaguoti į visus įvykius. Tai tampa per daug skaudi tragedija Respublikai“, – apgailestavo A. Stončaitis.

Pasak jo, šiuo metu Lietuvoje 100 tūkst. gyventojų tenka 320 policininkų, o tai yra mažiau nei kai kuriose kitose Europos Sąjungos šalyse.

„Visiškai neseniai daug politikų sakė, kodėl tiek daug Lietuvoj yra policininkų? Tai aš noriu informuoti, kad šiandien mes pasiekėm tokius rodiklius: Lietuvoj šiandien 100 tūkst. gyventojų liko 320,6 policininko. Tuo metu Austrijoje yra 351, Ispanijoje – 479, Čekijoje – 408, Vokietijoje – 323,5. Bet pagalvokim, kad šiandien mūsų institucija 86 proc. biudžeto turi sumokėti tiems, kurie dar dirba pas mus, ir tik 2 proc. mes galime skirti savo institucijos vystymui“, – „Žinių radijui“ nurodė A. Stončaitis.

Visą laidos „Aktualusis interviu“ su A. Stončaičiu ir Seimo frakcijos „Tvarka ir teisingumas“ seniūnu Petru Gražuliu įrašą galite rasti čia: http://ziniur.lt/archyvas/2013/269/aktualusis-interviu/19245/ar-pagristai-dalis-seimo-nariu-nepatenkinti-policijos-darbu.