Danų bendrovė įtarimų sukėlė dalyvaudama Valstybinio jūrų uosto direkcijos paskelbtame kelių krantinių rekonstravimo konkurse, kur šešios šalies ir užsienio statybos bendrovės varžėsi dėl 21 mln. litų vertės užsakymo.

Pagal konkurso nuostatus privalėję įrodyti, kad "Per Aarsleff a/s" dirba specialistai, įgiję teisę statyti ypač svarbius hidrotechnikos objektus, danai Jūrų uosto direkcijai pateikė Aplinkos ministerijos išduotą statybos vadovo Dmitrijaus Rachmanino atestato kopiją.

Skandalas kilo, kai paaiškėjo, kad D.Rachmaninas dirba kitoje konkurse dalyvavusioje statybos bendrovėje "Lokys".

Pasipiktinęs, kad užsieniečiai be jo sutikimo naudojosi atestatu siekdami savanaudiškų tikslų, D.Rachmaninas kreipėsi į Klaipėdos policijos vyriausiąjį komisariatą ir uosto direkciją, prašydamas įvertinti Danijos bendrovės veiksmų teisėtumą.

Paaiškėjo, kad D.Rachmanino atestato kopijas "Per Aarsleff a/s" anksčiau naudojo, siekdama laimėti dar du statybos konkursus. Skundo autorius neabejoja, kad danai sąmoningomis klastotėmis mulkino užsieniečiais pasitikinčią Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkciją.

Nors "Per Aarsleff a/s" siūlė mažiausią kainą už krantinių rekonstravimą, jos paraiška atmesta kaip neatitikusi reikalavimų. Tada danai pasiskundė Viešųjų pirkimų komisijai, teigdami, kad D.Rachmaniną būtų priėmę dirbti į jų bendrovę, nors šis apie tai nieko nežinojo.