Tokios aplinkybės aiškėja ketvirtadienį Vilniaus apygardos teismui atvertus praėjusių metų balandžio 29 d. Vingio parke išžagintos, nužudytos ir sudegintos 40 metų dviejų vaikų motinos bylą.

Kartu su vieninteliu byloje suimtu R. Morkūnu prieš teismą stojo 25 metų kaunietis Artūras Apolianskas ir kartą už melagingų parodymų davimą teista 24 metų vilnietė Anželika Voiciukevič.

Vienoje bendrovėje virėja dirbanti A. Voiciukevič teisme labai vengė viešumo – savo veidą nuo fotografų slėpė dengdama moterims skirtu žurnalu. Tuo tarpu laisve besimėgaujantis A. Apolianskas atrodė labai savimi pasirinktis – vyras į teisėjus kreipėsi sakydamas „jūsų kilnybe“ ir nė nebandė slapstytis nuo fotografų.

Lukiškių kalėjime teismo laukiantis R. Morkūnas, konvojaus pareigūnų atvestas į teismo salę, net nepažvelgė į laisvėje esančius savo bendrus. Neišdrįso jis atsiprašyti ir nukentėjusiųjų, kurie nuo jo nenuleido akių. Žudikui jie yra pareiškę civilinį ieškinį, tačiau dydžio nenori viešinti.

„Netikiu, kad tai vieno R. Morkūno darbas, niekaip nepatikėsiu, jog jis vienas visa tai galėjo padaryti, – prieš teismo posėdį aiškino kosmetikos pardavimu besivertusios nužudytosios giminaitė. – Tai tikrai ne vieno žmogaus darbas, be to, ir iš jos pavogti daiktai nebuvo surasti – nei kosmetika, nei pinigai“.

Vilniaus apygardos teismo teisėjų kolegija baudžiamąją bylą nusprendė nagrinėti neviešame posėdyje – posėdžių metu bus narpliojamos aplinkybės, susijusios su nužudytosios seksualinio apsisprendimo laisve. Tokį pasiūlymą teismui pateikė valstybinį kaltinimą palaikantis prokuroras Liutauras Rudzevičius, jį palaikė ir nukentėjusiąja pripažinta nužudytosios sesuo, ir kaltinamieji bei jų gynėjai.

Sunkių kaltinimų sulaukęs R. Morkūnas bando išvengti atsakomybės – jis suabejojo, ar išvis gali būti teisiamas ir teismo paprašė papildomai ištirti jo psichiką. Be to, vyras pareiškė, kad šiuo metu yra gydomas Laisvės atėmimo vietų ligoninės Psichiatrijos skyriuje.

„Man skirti vaistai, kad galvoje nebūtų jokių minčių – pakalbu ir jau po kiek laiko neatsimenu, ką kalbėjau“, – teisme aiškino R. Morkūnas.

Teismas žada svarstyti, ar yra tikslinga skirti papildomą psichiatrijos ekspertizę.

Bylos duomenimis, R. Morkūnas kaltinamas balandžio 29 d., būdamas apsvaigęs nuo alkoholio, Vingio parke išžaginęs ir nužudęs moterį, o po įvykdytų nusikaltimų apiplėšęs ir išniekinęs mirusiosios palaikus.

Ikiteisminio tyrimo duomenimis, moteris su R. Morkūnu susipažino Vilniaus autobusų stotyje ir kartu nuvyko į Vingio parką, kur vartojo alkoholį.

R. Morkūnas kaltinamas išžaginęs moterį, o paskui, siekdamas nuslėpti nusikaltimą, ją nužudęs. Po nužudymo, tęsdamas savo nusikalstamą sumanymą, R. Morkūnas pagrobė nukentėjusiajai priklausiusius daiktus, kurių vertė – 3 940 Lt.

Tyrimo metu pareigūnai išsiaiškino, kad siekdamas nuslėpti savo padarytus nusikaltimus, R. Morkūnas pasikvietė į pagalbą pažįstamus A. Apolianską ir A. Voiciukevič, su kuriais kartu nuvyko į prekybos centrą ir nusipirko tris butelius degaus skysčio bei latekso pirštines.

Kartu su A. Apoliansku grįžęs prie nužudytosios lavono, R. Morkūnas aplaistė moters kūną degiu skysčiu ir jį padegė, teigia prokurorai.