10.53 val. įvestas planas „Skydas“. Eismas Upės g. uždarytas.

Paaiškėjo, kad rasta apie 100 kg svorio aviacinė bomba, kurios nukenksminimas, specialistų vertinimu, gali būti ypač sudėtingas ir pavojingas - bomba yra su sprogstamąją medžiaga ir aktyviu sprogdikliu, todėl, dabar turimais duomenimis, veikiausiai negali būti pakankamai saugiai išvežta sunaikinti. Laukiama atvykstant daugiau specialistų iš Lietuvos kariuomenės inžinerijos bataliono Kaune, kurie bandys sprogmenį nukenksminti vietoje. Numatoma, kad darbai gali užtrukti iki paros laiko. Visą laiką, kiek tik jo prireiks problemos sprendimui, bus draudžiama įeitį ir įvažiuoti į Upės gatvę - atkarpa nuo CUP (važiuojant nuo miesto centro) iki "Forum Palace".

Informacija bus ir toliau papildoma aktualiais pranešimais.

Vairuotojų ir gyventojų prašome supratimo ir bendradarbiavimo, rekomenduojama vengti važiuoti arti įvykio vietos ir rinktis atokesnius, alternatyvius kelionių maršrutus.

Karo inžinieriai ruošiasi Vilniuje rasto sprogmens neutralizavimui

Juozo Vitkaus Inžinerijos bataliono išminuotojai patvirtino, kad balandžio 8 d. Vilniuje, Upės gatvėje rastas sprogmuo yra 100 kg svorio II-ojo pasaulinio karo laikų aviacinė bomba. Šiuo metu sprendžiama dėl jos neutralizavimo būdo.

Nuspręsta išplėsti saugumo zoną. Ji beveik sieks tiltą prie Edukologijos universiteto. Policijos pareigūnams nurodyta pasirūpinti, kad aikštelėje prie „Forum Palace“ neliktų automobilių.

Sovietinė aviacinė bomba FAB-100 surasta kasybos darbų metu, pasak karo inžinierių, bomba yra su koviniu sprogdikliu. Tokių sprogmenų Lietuvos teritorijoje randama ne pirmą kartą – šios bombos buvo naudojamos kovos veiksmų metu Antrojo pasaulinio karo laikais. Pasitaikė atvejų, kai nukritusios nesusprogdavo ir po kelių dešimtmečių gulėjimo žemėje surandamos.

Pasak kariškių, apie 16 val. nuspręsta išsukti sprogdiklį iš bombos ir jį sunaikinti vietoje. O bombą be sprogdiklio išvežti į Rūdninkų poligoną ir ten sunaikinti.

Apie 16.30 val. sprogdiklis sėkmingai išsuktas ir sunaikintas. Bomba grėsmės nebekelia.

Apie 18 val. sviedinys susprogdintas.

Sprogmenų neutralizavimas yra vienas pagrindinių iššūkių, kasmet tenkančių Juozo Vitkaus inžinerijos bataliono kariams. Pernai vykdant planinius darbus patikrinti ir išvalyti 27 hektarai Lietuvos teritorijos, kuriuose rasta ir nukenksminta apie 103 vnt. įvairių standartinių sprogmenų. Per 2018 metus į neplaninius iškvietimus buvo vykstama 976, neutralizuoti 1309 vienetai standartinių sprogmenų ir 4839 rankinių granatų sprogdikliai, neįskaičiuojant daiktų, kurie buvo nesusiję su sprogmenimis ir šoviniais.

Inžinerijos bataliono sprogmenų neutralizavimo specialistai primena ir prašo, radus sprogmenį, ar į jį panašų daiktą, elgtis itin atsakingai:
· sprogmens neliesti;
· nemėginti sprogmens nukenksminti patiems ir neleisti to daryti kitiems;
· pažymėti radinio vietą ir pranešti apie radinį šalia esantiems žmonėms;
· pranešti policijai arba paskambinti bendruoju pagalbos telefono numeriu 112;
· pasitraukti nuo radinio į saugią vietą, atvykusiems pareigūnams suteikti apie radinį informaciją.