Vilniaus miesto apylinkės teismas ketvirtadienį paskelbė, kad per devynis mėnesius tris maršrutinius autobusus pagrobęs V. Tanana pripažįstamas kaltu ne tik dėl autobusų vagysčių, bet ir dėl vieno jų suniokojimo.

Baudžiamąją bylą išnagrinėjęs teisėjas Ramūnas Keidūnas nutarė anksčiau neteisto V. Tananos kol kas nesiųsti už grotų – jam skirta vienerių metų laisvės apribojimo bausmė. Jos metu nuteistasis privalės būti namuose nuo 22 iki 6 val., jeigu tai nesusiję su darbu, atlyginti padarytą žalą, pradėti dirbti arba užsiregistruoti darbo biržoje bei per vienerius metus nemokamai išdirbti 100 val. sveikatos priežiūros, globos ir rūpybos įstaigose ar nevalstybinėse organizacijose, kurios rūpinasi neįgaliaisiais, nusenusiais ar kitais pagalbos reikalingais žmonėmis.

Kartu su V. Tanana teismas nuteisė ir jo draugą Tomašą Voronovičių (gim. 1995 m.) – jis pripažintas dėl svetimo turto sunaikinimo – jam skirta vienerių metų laisvės apribojimo bausmė. Jos metu nuteistasis privalės būti namuose nuo 22 iki 6 val., toliau dirbti bei atlyginti žalą.

Tuo metu Jaroslavas Jankovskis (gim. 1999 m.) ir Danielis Kozlovskis (gim. 1997 m.) buvo atleisti nuo baudžiamosios atsakomybės pagal laidavimą, o jiems byla nutraukta.

Iš kaltinamųjų teismas „Vilniaus viešajam transportui“ priteisė 3 912 eurų už sunaikintą autobusą.

Pagrindinio kaltinamojo V. Tananos advokatas Algis Kojala sako, kad jo ginamasis pasielgė lengvabūdiškai.

„Pasijuto didelė įtaka kompiuterinio pasaulio – nusikaltimas yra netipinis, savo atsakomybės nematymas matyt nulėmė tai, kas įvyko, – sakė jis. – Manyčiau, kad tai gyvenimo pamoka, kuri jo gyvenimą pakoreguos. V. Tanana suvokė, ką padarė ir turėtų teisingai įvertinti tai, kas įvyko.“

Tuo metu prieš nuosprendžio paskelbimą pats V. Tanana DELFI sakė, kad nuvaryti maršrutinį autobusą galėtų ir dabar, nes jie nėra apsaugoti.

Bylos duomenimis buvo nustatyta, kad „Vilniaus viešojo transporto“ autobusai „Volvo“ buvo pavogti 2015 m. gruodžio 3, gruodžio 12 d. ir 2016 m. rugsėjo 29 d. Vilniuje, Geležinkelio g., netoli autobusų ir geležinkelio stoties.

Paskutinį kartą pavogtu autobusu V. Tanana nuvažiavo į Vilniaus rajone esantį Mickūnų kaimą – čia su draugais transporto priemonę suniokojo: išdaužė stiklus, žibintus, išėmė akumuliatorių, sunaikino elektroninio bilieto kompiuterį ir skaitytuvus.

Anksčiau į teisėsaugos akiratį nepatekęs V. Tanana teisme prisipažino, kad mintis pavogti autobusą kilo žaidžiant kompiuterinius žaidimus – esą viename jų yra pavaizduota lygiai tokia pati sistema, kaip Vilniaus gatvėmis važinėjančiuose viešojo transporto autobusuose.

Kaltinamasis sakė, kad dar 2015 m. gruodį nutarė išbandyti, ar gali vairuoti autobusą – atėjęs prie Stoties pamatė stovintį autobusą, kurio vairuotojui buvo pertrauka.

„Ranka pastūmiau duris, jos atsidarė, paskui užvedžiau autobusą – jis užsivedė kaip per žaidimą, nes iš pradžių reikėjo įjungti elektrą ir paspausti „Start“ mygtuką, – teisme pasakojo V. Tanana. – Pavažiavau gal 350 metrų ir sustojau, nes negalėjau toliau važiuoti – autobusas stabdė. Paskui sužinojau, kad reikia „patampyti grybelį“, tada atsileis stabdžiai – užvedus autobusą reikia palaukti, kol prisipučia oras. Lygiai taip pat, kaip per žaidimą.“

V. Tanana sakė, kad po savaitės pabandė nuvaryti dar vieną autobusą. Vėl atėjo į Stoties rajoną, čia vėl pateko į autobusą, tačiau „grybelio tampyti“ šįkart nereikėjo – autobusas laisvai važiavo.

Su „Volvo“ jaunuolis, kuris apskritai net neturi teisės vairuoti, nuvažiavo į Kirtimus. Čia autobusą paliko nuošalioje vietoje, tačiau pamatęs, kad prie jo renkasi įtartini asmenys, kito netoliese buvusio keleivinio autobuso vairuotojui pasakė, kad matė „greičiausiai pavogtą“ autobusą.

„Vairuotojas iš karto suprato, apie ką aš kalbu ir iš karto kažkam paskambino“, – sakė V. Tanana.

Trečią kartą V. Tanana autobusą „Volvo“ pavogė praėjus 9 mėnesiams – šiam nusikaltimui jaunuolis ruošėsi iš anksto, nes savo draugui T. Voronovičiui pasiūlė į dalis išrinkti autobusą, kuris esą niekam nereikalingas. Ir prie šio „darbo“ pasiūlė prisidėti jo bičiuliams.

„Prie trečio autobuso priėjau, kai nuo jo nuėjo vairuotojas, – pasakojo V. Tanana. – Paspaudžiau mygtuką ir už kelių sekundžių atsidarė durys, įsėdau, užvedžiau ir važiavau iki Mickūnų. Šį autobusą norėjau parduoti dalimis.“

Kaltinamasis neslėpė, kad T. Voronovičiaus prašydamas prisidėti prie autobuso išrinkimo detalėmis pamelavo, jog šis yra nurašytas ir niekam nereikalingas.

„Kai atvažiavau į sąvartyną, išsigandau, nes niekas neatvažiavo, laukiau gal pusantros valandos, kol atvažiavo T. Voronovičius su draugais, – sakė jis. – Man svarbiausia buvo išimti akumuliatorių, nes norėjau jį parduoti.“

Jis neslėpė, kad draugai išdaužė visus autobuso langus.

„J. Jankovskis daužė, nes jį yra nubaudę kontrolieriai“, – prisipažino vaikinas.

Kad būtų kuo mažiau įrodymų, jis sudegino autobuse buvusius dokumentus.

Paaiškėjo, kad pavogęs trečiąjį autobusą V. Tanana į Mickūnų kaimą iš Stoties rajono važiavo gana sudėtingu maršrutu, nes esą nenorėjo sukelti įtarimų kitiems vairuotojams.

„Jeigu būtų pamatę, kad jų maršrutu važiuoja papildomas autobusas, būtų kilę įtarimų“, – teigė kaltinamasis.

Jis taip pat prisipažino, kad autobuso švieslentėje įjungė užrašą „Specialusis“ bei atjungė elektroninio bilieto sekimo GPS sistemą.

„Paprasta buvo atjungti – užteko ištraukti laidus“, – kalbėjo V. Tanana.

Kaltinamasis taip pat pažymėjo, kad vairuoti autobusą „buvo visai nebaisu“.

„Kai antrą kartą važiavau autobusu, supratau, kad yra labai paprasta vairuoti ir man buvo visai nebaisu“, – lyg apie nuotykį kalbėjo V. Tanana.

Kad su V. Tanana sąvartyne sunaikino autobusą, pripažino kartu teisiami jo draugai. Jie neslėpė, kad atvažiavę į Mickūnų sąvartyną nustebo, jog bičiulis atvažiavo sunaikinti autobuso, tačiau šis vis tikino, jog „Volvo“ niekam nereikalingas.

Tiesa, autobusą iš sąvartyno jie pervarė į kitą, mažiau matomą vietą – kad nematytų kiti žmonės.

T. Voronovičius teisme sakė, kad sutiko išardyti autobusą, nes V. Tanana jam buvo skolingas 100 Eur – manė, jog pardavęs dalis grąžins skolą.

Bylą nagrinėjant teisme paaiškėjo, V. Tanana feisbuke ir kituose socialiniuose tinkluose ne kartą buvo nusifotografavęs prie autobuso vairo ir parašęs, kad dirba autobusų parke.