Tik per plauką mirties išvengusi I. Kokoš šiandien nežino, kaip gyvens rytoj, – nors buvusį draugą, su kuriuo moteris santykius nutraukė dar 2015 m., Vilniaus miesto apylinkės teismas leido suimti dviem mėnesiams, tačiau kartą jau dėl grasinimų nužudyti teistas buvęs sportininkas vis tiek išeis į laisvę.

„Jis nieko nebijo: sakė – vis tiek išeisiu ir darysiu tą patį“, – fitneso čempionė baiminasi ne tik dėl savo, bet ir mažamečių vaikų, kuriuos augina viena, gyvybės.

O jos baimė – pagrįsta: buvęs draugas sportininkę persekioja jau ne vienus metus, ne kartą grasino išžudyti visą jos šeimą, taip pat sudaužė tris apynaujus automobilius. Grasinimai nesiliovė net tuomet, kai J. Solionovas buvo įkalintas Pravieniškių pataisos namuose – pareigūnai net nesugebėjo įrodyti, kad įkalinimo įstaigoje nuteistasis siuntė grasinančio pobūdžio SMS žinutes.

Per plauką nuo mirties I. Kokoš atsidūrė praėjusį šeštadienį sostinės Žirmūnų mikrorajone – moteris su mažamečiu vaiku nuvyko pas dizainerę, o kai iš jos susiruošė važiuoti namo ir jau lipo į taksi automobilį, pamatė buvusį draugą. Pribėgęs prie automobilio jis dar spėjo buvusią draugę apipilti benzinu ir jau ketino uždegti žiebtuvėlį, tačiau baisios nelaimės spėta išvengti – visa tai išvydęs taksi vairuotojas sureagavo žaibiškai ir spėjo išmušti žiebtuvėlį ir sportininkui užlaužti ranką.

Šiuo metu į Lukiškių tardymo izoliatorių-kalėjimą uždarytas J. Solionovas įtariamas fizinio skausmo sukėlimu ir grasinimu nužudyti, tačiau vėliau įtarimai gali būti ir pakeisti – buvęs sportininkas galimai kėsinosi nužudyti I. Kokoš.

Nukentėjusiąja pripažinta Lietuvos fitneso čempionė tuo neabejoja – esą J. Solionovas ne kartą deklaravo, kad ji negyvens.

„Jeigu ne taksi vairuotojas, šiandien jau būčiau negyva, – susijaudinusi DELFI kalbėjo I. Kokoš. – Manau, jis mane sekė ne vieną dieną ir planavo – tai buvo pasikėsinimas tyčia atimti gyvybę. Baisiausia, kad viskas vyko vaiko akyse.“

Viso pokalbio metu moteris nė karto nepaminėjo buvusio draugo vardo ir pavardės, tačiau prisipažino, kad su J. Solionovu nebegyvena nuo 2015 m. spalio – nuo tada kultūrizmo čempionas buvusią draugę ėmė persekioti, kol ši nutarė kreiptis pagalbos į policijos pareigūnus.

Viskas, anot moters, prasidėjo gerokai anksčiau, dar 2006 m., kai kartu su ja gyvenęs draugas ėmė piktnaudžiauti alkoholiniais gėrimais.

„O juk kartu sportavome, turėjome bendrą verslą, – anksčiau, kai buvo nagrinėjama byla dėl grasinimų nužudyti, teisme sakė moteris. – Jis buvo priklausomas nuo alkoholio ir šis potraukis vis didėjo, jo būklė vis sunkėjo, pasidarė irzlus, agresyvus. 2006 m. metė sportą, viena turėjau rūpintis šeima. Vedžiojau jį pas gydytojus, bet nepadėjo – jis nenorėjo gydytis.“

Moters teigimu, tuose pačiuose namuose augę vaikai (ji taip pat yra susilaukusi vaikų su pirmuoju sutuoktiniu) vyrą matė nuolat girtą. Kai padėtis tapo nekontroliuojama, moteris nutraukė santykius – buvęs sportininkas išėjo gyventi pas motiną. Tačiau ryšių su buvusia drauge nenutraukė – juos siejo bendras vaikas.

Žadėjo apipilti cheminėmis medžiagomis

Nukentėjusioji tikino, kad neblaivus J. Solionovas sudaužė jos automobilį „Lexus“, todėl ji nusipirko „Toyotą“, bet po pusės metų ir ši transporto priemonė nukentėjo – išdaužė langą. Tada, anot jos, pardavęs motinos butą, nupirko „Jaguar“, kitus pinigus išdalijo vaikams, o savo dalį pragėrė per mėnesį.

„Ir apsigyveno prie mūsų namų – po langais, automobilyje, dėl to ėmė skųstis kaimynai, – sakė buvusi J. Solionovo draugė. – Aš net bijodavau išeiti iš namų – jis nuolat skambindavo ir rašydavo SMS žinutes, kentėjo ir dukra. J. Solionovas mane žlugdė psichologiškai, man buvo labai baisu dėl pačios ir vaikų gyvybės – mes trokštame tik vieno: ramiai gyventi.“

Moteris prisipažino iš kitų žmonių sužinojusi, kad J. Solionovas ketino ją apipilti cheminėmis medžiagomis.

Buvusią sugyventinę ir jos šeimą sunaikinti grasinęs apie baisius savo ketinimus buvo užsiminęs ir SMS žinutėse: „Jiems rūgštis į snukį. Lauk“; „Tavo mažieji nenudvės. Bus baisūs“; „Aš ne tik tave, visus tavo artimus sunaikinsiu“.

Kai moteris kreipėsi pagalbos į policijos pareigūnus, J. Salionovas nenurimo ir toliau siuntė SMS žinutes: „Išsigimėlius pradedu naikinti“; „Aš laisvas, veltui tikiesi mentų pagalbos“; „Aš kentėjau dėl čmošnikų, dabar visi atsakys“.

Daugybę grasinančio pobūdžio žinučių buvusiai sugyventinei siuntęs J. Solionovas anksčiau nepripažino jam pateiktų kaltinimų dėl nuolatinio bauginimo ir teigė, kad tapo melo auka. „Visi meluoja“, – teisme teigė jis. Ir pridūrė, kad telefono numeris, iš kurio buvo siunčiami grasinimai, jam net nepriklauso.

Vyras teigė, kad kaip išmanydamas bandė rūpintis savo dabar buvusia sugyventine – jai nupirko automobilius „Jaguar“, „Lexus“, taip pat sumokėjo už šios plastines operacijas. „Mes kartu važiavome į Turkiją pailsėti, o kai susipykome, ji manęs nebeįsileido į namus“, – sakė J. Solionovas.

„Esu 10 kartų Lietuvos čempionas, 5 kartus sporto federacijos prizininkas, 5 kartus Pasaulio ir Europos prizininkas, turiu tarptautinę profesionalo licenciją, Vilniaus miesto savivaldybė už nuopelnus 2015–2016 m. apdovanojo medaliu“, – teismui aiškino J. Solionovas.

Ilona Kokoš
Tačiau tokie teiginiai neįtikino teisėjų ie jie sportininką metams įkalino pataisos namuose. Bet ir atlikdamas bausmę vyras nepamiršo buvusios draugės – I. Kokoš sako, kad neteisėtai gavęs telefoną siuntė jai grasinančio pobūdžio žinutes. Tačiau pareigūnai nesugebėjo įrodyti jo kaltės, nors kameroje ir rado mobiliojo ryšio telefoną – jame nebuvo SIM kortelės.

Grasinimai nesibaigė: reikia lėtos mirties

O rugsėjį į laisvę išėjęs J. Solionovas vėl ėmė ieškoti ryšių su buvusia drauge. Moteris iš baimės keletą kartų su juo pasikalbėjo, bet kai suprato, jog šis nori grįžti į jos šeimą, ėmė vyro vengti. Tada ir prasidėjo – vėl nuolat į I. Kokoš mobiliojo ryšio telefoną skriejo SMS žinutės su grasinimais nužudyti.

„Jis neskambino, nes žinojo, kad esu įsidiegusi programėlę, kuri įrašo visus mano pokalbius, – aiškino garsi Lietuvos sportininkė. – Jis rašė, kad mane nužudys, nes aš esu kalta dėl viso to, kas su juo įvyko, – kalti visi, tik ne jis. Ir tie grasinimai niekada nesiliovė – aš negyvensiu, turėsiu jam atiduoti vaiką, turiu dar šimtą dienų, o tada vaikas liks be motinos. Ir rašė, kad mane nužudys, bet ne bet kaip – greita mirtis ne man, man reikia lėtos mirties.“

Pragarą išgyvenusios moters teigimu, buvęs draugas net nurodė datą, kada ji bus nužudyta, – iš pradžių buvo duotas laikas gyventi iki Kalėdų, o jeigu nepavyks – vėliausiai iki Naujųjų metų.

„Aš tada kreipiausi į policiją, parašiau pareiškimą, nes daugiau nebegalėjau kentėti – žinutės nesiliovė, – sakė I. Kokoš. – Bet pagalbos taip ir nesulaukiau, todėl kreipiausi į prokuratūrą – tik tada policijai buvo nurodyta man išduoti saugos mygtuką, kurį paspaudus bet kuriuo paros metu galima išsikviesti pagalbą. Tačiau jo taip ir negavau – kai tik nueidavau pasiimti, jis vis neveikdavo. Taip ir likau be mygtuko, o šeštadienį per plauką vos netekau gyvybės. Taip mane „apsaugojo“ valstybė.“

Stebisi vaiko teisių gynėjais: jokios pagalbos

Moteris neslepia, kad yra nusivylusi Lietuva – skriaudžiamai moteriai, kurios gyvybei gresia realus pavojus, niekas negali padėti.

„Prieš Kalėdas paskambinau į policijos nuovadą, nes jis man grasino, sakė, jog esu sekama, todėl buvo nesaugu grįžti į namus – paprašiau pareigūnų, kad padėtų man įeiti į laiptinę, – sakė I. Kokoš. – Taip, pareigūnai atvyko, patekau į namus, tačiau iš karto po šio įvykio mano namais susidomėjo Vaikų teisių apsaugos tarnyba – nutarė, jeigu jau buvo kviesta policija, reikia pasižiūrėti, kaip gyvena vaikai. Ir atvykę panoro patikrinti gyvenimo sąlygas – pažiūrėjo lovytę, šaldytuvą, ar yra ko valgyti. O dabar, kai buvo pažeistos vaiko teisės, kai jis buvo psichologiškai sugniuždytas, niekas net nepasidomėjo, kaip vaikas jaučiasi. Jie niekada nesidomėjo, kodėl vaikas neina į mokyklą, kai bijojau jį nuvesti dėl tebesitęsiančių grąsinimų. Šiandien jau antradienis, bet „vaiko teisių“ darbuotojai iki šiol nepasidomėjo – o vaikas traumuotas, užsisklendęs savyje. Apie tai, kas nutiko, net nenoriu su juo kalbėti, nenoriu priminti.“

I. Kokoš sako, kad smurtautojų aukas mūsų valstybė palieka likimo valiai – reikalai pajuda tik tada, kai žmogus nužudomas arba pasikėsinama jį nužudyti.

„Gal pagaliau laikas keisti įstatymus – aš juk esu vieniša motina, viena auginu vaikus, kas mane išgelbės, – sakė ji. – Iki praėjusio šeštadienio nesulaukiau jokios pagalbos, tik iš taksi vairuotojo. Nuo 2015 m. jokios pagalbos – o juk ir trys mašinos sudaužytos, bet žmogus nenubaustas, toliau grasina – ir vėl nenubaustas. Kaip tada gyventi?“