Būtent šis telefonas išgelbėjo aštuoniolikmetį nuo dar didesnių nemalonumų – vyras apie pagrobimą pranešė ne tik savo draugei, bet ir policijos pareigūnams. O nepraėjus nė valandai buvo išvaduotas.

Tokios aplinkybės buvo nustatytos Vilniaus apygardos teismui išnagrinėjus baudžiamąją bylą, kurioje dėl įvairių nusikaltimų buvo nuteisti penki jauni vilniečiai – tik vienas jų, kuriam tuo metu buvo septyniolika metų, nebuvo susijęs su pagrobimu.

Būtent dėl to, kad kaltinimai byloje pateikti ir nepilnamečiui, teismas baudžiamąjį procesą buvo paskelbęs neviešu – įstatymu siekiama apsaugoti pilnametystės nesulaukusio asmens teises.

Baudžiamąją bylą išnagrinėjusi teisėja Aiva Survilienė paskelbė, kad dėl aštuoniolikmečio vilniečio pagrobimo teismas nustatė visų keturių šį nusikaltimą padariusių asmenų kaltę – dėl to buvo nuteisti Nikas Remigijus Biliakevičius, Dariušas Počebutas, Mantas Bezuška ir Lukas Dumbinskas.

Teismas nutarė, kad šiuo metu dėl kitų nusikaltimų bausmę atliekantis N. R. Biliakevičius už grotų turės praleisti 6 metus, o L. Dumbinskas – 4 metus ir 6 mėnesius.

Gyvenimui pataisos namuose L. Dumbinskas jau buvo pasiruošęs iš anksto – išklausyti nuosprendžio jaunas vyras atvyko su pilnais krepšiais, tačiau teisėja paskelbė, kad nuteistasis dar nesuimamas, o bausmės vykdymo pradžia bus skaičiuojama nuo teismo priimto verdikto įsiteisėjimo. O jis įsiteisės tik po 20 dienų, jeigu nė vienas nuteistasis ar prokuratūra aukštesnės instancijos teismui nepateiks apeliacinių skundų.

Tuo metu pagrobime dalyvavusiems, bet antraeilį vaidmenį atlikusiems D. Počebutui ir M. Bezuškai teismas skyrė švelnesnes bausmes – D. Počebutui skirtas laisvės atėmimas vieniems metams devyniems mėnesiams, bausmės vykdymą atidedant pusantrų metų. Tokiam pačiam laikotarpiui bausmė atidėta ir M. Bezuškai, kuriam skirta metų ir dešimties mėnesių laisvės atėmimo bausmė.

Abu nuteistuosius bausmės vykdymo atidėjimo metu teismas įpareigojo dirbti ar bent įsiregistruoti Darbo biržoje bei paskyrė baudžiamojo poveikio priemonę – sumokėti po 10 MGL dydžio įmoką į Nukentėjusių nuo nusikaltimų asmenų fondą.

Aštuoniolikmetis Erikas Markevičius buvo nuteistas dėl neteisėto disponavimo ginklais ir psichotropinių medžiagų laikymo savo reikmėms – jam skirta dvejų metų laisvės atėmimo bausmė, jos vykdymą atidedant tam pačiam laikotarpiui. Be to, jam uždrausta bendrauti su nuteistuoju N. R. Biliakevičiumi.

Nusikaltimai, dėl kurių buvo priimtas apkaltinamasis nuosprendis, įvykdyti 2015 m. gegužę ir 2016 m. balandį.

Bylos duomenimis buvo nustatyta, kad balandžio 11 d., apie 20 val., Vilniuje, Verkių Sodų g., jaunuoliai pagrobė aštuoniolikmetį vaikiną, stovėjusį viešojo transporto stotelėje, – jis buvo įsodintas į „Mercedes Benz“ ir nuvežtas į sodų bendrijoje esantį vasarnamį.

Čia pagrobtasis buvo surakintas antrankiais ir uždarytas į rūsį – pagrobėjai iš vyro reikalavo pinigų, nes esą anksčiau jis buvo pardavęs automobilį.

Iš pagrobtojo buvo paimtas mobiliojo ryšio telefonas, piniginė, kurioje buvo banko mokėjimo kortelės – pagrobėjai pareikalavo pasakyti PIN kodus. Vyras pasakė, tačiau netikrus – jaunieji nusikaltėliai išvyko į bankomatą pasiimti pinigų.

Kaip tik tuo metu rūsyje laikomas vyras iš kojinės išsitraukė kitą mobiliojo ryšio telefoną (pagrobėjai jo nebuvo pastebėję) ir per feisbuką susisiekė su savo drauge – pranešė, kad yra pagrobtas. Tačiau tikslios savo buvimo vietos nurodyti negalėjo, nes sodo namelyje buvo pirmą kartą – jam buvo nurodyta įjungti vietos nustatymo funkciją.

Būtent pagal tai pavyko pagrobtąjį surasti – į Verkių g. nuvažiavę policijos kriminalistai pastebėjo ir pagal nurodytus požymius atpažino nuo Vilniaus pusės atgal į sodų bendriją grįžtantį automobilį „Mercedes Benz“.

Sustabdžius nurodytą automobilį, paaiškėjo, kad juo važiavo du vaikinai, vieną iš jų turėjo pagrobtas banko korteles.

Vėliau jie prisipažino, kad buvo nuvažiavę į Baltupiuose esantį bankomatą, tačiau pinigų negalėjo išimti, nes buvo apgauti – nurodyti klaidingi kortelių kodai.

Sulaikytieji pareigūnams parodė, kur slepiamas pagrobtas aštuoniolikmetis – sodo namelyje buvo rasti dar du jaunuoliai, turėję saugoti pagrobtąjį.

Sodo namelyje atlikę kratą pareigūnai rado narkotinių medžiagų, dujinį pistoletą ir šovinių. Dar vėliau buvo rasta ir kitų ginklų – paaiškėjo, kad nuo 2015 m. jaunuoliai juos turėjo, nes eidavo tiesiog pašaudyti.

Visi nuteistieji teisme pripažino jiems pateiktus kaltinimus, tačiau priimto nuosprendžio žurnalistams nepanoro komentuoti – tik vienas jų užsiminė, kad nukentėjusysis nemalonumų prisidarė dėl to, jog esą platino narkotines medžiagas.