Balandžio 12 d., apie 9.30 val., Vilniuje, Ražienų g., vykdant kasinėjimo darbus rasta aviacinė bomba (pirminiais duomenimis apie 100 kg).

10.04 val. įvestas planas „skydas“.

Į vietą vyksta išminuotojai.

DELFI primena, kad pirmadienį, 10.45 val., Vilniuje, prie sporto, laisvalaikio ir verslo centro „Forum Palace“ nuo Upės g. pusės, trijų metrų gylyje taip pat buvo rastas karo laikų aviacinis sprogmuo.

Tą kartą buvo rasta apie 100 kg svorio aviacinė bomba, dėl jos keliamo pavojaus Upės g. buvo uždarytas eismas.

Sovietinė aviacinė bomba FAB-100 surasta kasybos darbų metu, pasak karo inžinierių, bomba buvo su koviniu sprogdikliu. Tokių sprogmenų Lietuvos teritorijoje randama ne pirmą kartą – šios bombos buvo naudojamos kovos veiksmų metu Antrojo pasaulinio karo laikais.

Apie 16.30 val. sprogdiklis buvo sėkmingai išsuktas ir sunaikintas. Bomba grėsmės nebekėlė. Apie 18 val. sviedinys susprogdintas.

Sprogmenų neutralizavimas yra vienas pagrindinių iššūkių, kasmet tenkančių Juozo Vitkaus inžinerijos bataliono kariams. Pernai vykdant planinius darbus patikrinti ir išvalyti 27 hektarai Lietuvos teritorijos, kuriuose rasta ir nukenksminta apie 103 vnt. įvairių standartinių sprogmenų. Per 2018 metus į neplaninius iškvietimus buvo vykstama 976, neutralizuoti 1309 vienetai standartinių sprogmenų ir 4839 rankinių granatų sprogdikliai, neįskaičiuojant daiktų, kurie buvo nesusiję su sprogmenimis ir šoviniais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (49)