Susitikti su policijos pareigūnais pilietė J. K. buvo priversta po pasivažinėjimo Vilniaus viešuoju transportu – paaiškėjo, kad už važiavimą be bilieto baudą priversta sumokėti moteris neturi jokio asmens tapatybę ir pilietybę patvirtinančio dokumento.

Migracijos valdybos pareigūnai išsiaiškino, kad 1960 m. Baltarusijoje gimusi pilietė J. K. į Lietuvos Respubliką atvyko 1999 metais, kaip pati tikina, pas pažįstamą. Turėtą SSRS pasą teigia pametusi ir dėl naujo nesikreipė.

2000-aisias metais ji buvo sulaikyta migracijos tarnybos pareigūnų ir patalpinta į Užsieniečių registracijos centrą – išsiųsti J. K. iš šalies nebuvo galima dėl jos nėštumo. Vėliau ji dėl asmens tapatybę ir pilietybę patvirtinančio dokumento nesikreipė ir iš šalies neišvyko – pagimdžiusi du vaikus nuo Lietuvos piliečių keitė gyvenamąsias vietas.

Į Migracijos valdybą atėjo tik sulaikyta už važiavimą be bilieto ir gavusi Vilniaus vyriausiojo policijos komisariato šaukimą. Siekdami išsiaiškinti šios moters tapatybę, Migracijos valdybos pareigūnai kreipėsi į Baltarusijos ambasadą, iš kurios gavo patvirtinimą, kad J. K. yra Baltarusijos pilietė. Dabar ji turi kreiptis į Baltarusijos Respublikos ambasadą ir gauti savo šalies asmens tapatybę ir pilietybę patvirtinantį dokumentą. Baltarusijos pilietės J. K. laukia ilgas kelias siekiant įgyti dokumentus, patvirtinančius jos teisinį statusą Lietuvos Respublikoje.

Migracijos valdybos Užsieniečių reikalų skyriaus viršininkės Irenos Dvilaitienės tikinimu, tokių užsieniečių, kurie yra atvykę į šalį ir gyvena be jokio galiojančio asmens tapatybę ir pilietybę patvirtinančio dokumento vis dar esama ir aptikti juos įmanoma tik nutikus kokiam netikėtumui ar nelaimei. „Geriausia būtų, jei tokie žmonės atvyktų į Migracijos valdybą ir pasirūpintų savo teisiniu statusu Lietuvos Respublikoje. Ateityje jie išvengtų nemalonumų susirgę, siekdami senatvės pensijos ar kitomis aplinkybėmis,“ – sako I. Dvilaitienė.