A. Kriskio baudžiamąją bylą pirmadienį išnagrinėjo Vilniaus miesto pirmasis apylinkės teismas. „Žiurkėnu“ pramintam vyriškiui prokurorai yra pateikę kaltinimus dėl įsibrovimo į D. Krasaičio namus sostinės Kiškio gatvėje bei jo turto sugadinimo ir nesunkaus verslininko sveikatos sutrikdymo.

Prieš trejus metus už vagystę nuteistas A. Kriskis praėjusių metų birželį iš pataisos namų buvo paleistas anksčiau laiko – teismas pasitikėjo net septynis kartus teistu vyriškiu ir bausmę sumažino net 8 mėnesiais ir 25 dienomis. Tačiau praėjus vos keturiems mėnesiams „Žiurkėnas” įkliuvo vos tik įsibrovęs į verslininko namus.

Pareigūnų į teismą iš Lukiškių kalėjimo atvežtas A. Kriskis teisme pakeitė ikiteisminio tyrimo metu duotus parodymus - esą į D. Krasaičio namus įsibrovė ne dėl to, kad norėjo juose pavogti vertingų daiktų, o tiesiog buvo pavargęs ir norėjo pailsėti.

Norėjo išsimiegoti prabangioje turtuolio lovoje

A. Kriskis pasakojo, kad ryte su draugais išsiskyrė Saulėtekyje ir patraukė link Valakampių pušynų. Jis pasakojo, kad iš pradžių perlipęs tvorą bandė pakliūti į vienus namus, bet šio kieme bėgiojo šuo. „Tada perlipau per kitą tvorą ir norėjau užeiti į namus, bet pagrindinio įėjimo durys buvo užrakintos, todėl įėjau per kitas duris“, - pasakojo kaltinamasis.

Jis teigė įėjęs į rūsį, o iš jo laiptais užlipęs į prabangius namus.

„Užlipau į antrą aukštą ir nuėjau į svetainę, tačiau tuo metu įsijungė signalizacija, - kalbėjo A. Kriskis. – Išsigandau, todėl pasislėpiau už spintos. Tuo metu atėjo šeimininkas su šunimi. Jis bandė man užlaužti rankas, aš jam papurškiau dujų balionėliu. Esu įsitikinęs, kad jam nepataikiau – jis užsidengė ranka akis. Bandžiau bėgti iš namų, tačiau sumaišiau duris ir įbėgau ne į rūsį, o baseiną. Tada šeimininkas iškvietė apsaugą, o vėliau atvažiavo ir policija“.

A. Kriskis tikino buvęs pavargęs, todėl esą tiesiog norėjęs išsimiegoti.

„Tai kodėl jūs lipote į antrąjį aukštą – ieškojote miegamojo?“ – kaltinamojo klausė valstybinį kaltinimą palaikantis Vilniaus miesto aplinkės prokuratūros prokurorė Jekaterina Abbakumova.

„Ten buvo laiptai, todėl ir užlipau, - sakė A. Kriskis. – Mano versija nei įtikinama, nei neįtikinama, bet yra kaip yra. O ar iš šių namų buvo kas nors pavogta, ar rado pas mane kokių nors daiktų? Ne!“.

Bėgdamas įsibrovėlis sumaišė duris

Į teismą iškviestas liudyti nukentėjusiuoju pripažintas verslininkas D. Krasaitis pasakojo, kad tą rytą su žmona miegojo namuose, kai netikėtai suveikė signalizacija. „Nusileidau į apačią ir pamačiau atviras rūsio duris, todėl supratau, kad kažkas pateko į vidų“, - kalbėjo verslininkas.

Jis teigė į namo vidų įleidęs šunį ir pakilęs į antrą aukštą. „Netrukus pradėjo loti šuo – už komodos pamačiau juodą siluetą, - prisiminė D. Krasaitis. – Žmonai sušukau, kad kviestų apsaugą, o tuo metu vyriškis puolė į mane purkšti dujų balionėliu. Per grumtynes apgraibomis stvėriau ant stalo stovėjusią vazą ir iš jo rankų tą žiebtuvėlį išmušiau. Užpuolikas bandė sprukti iš namų, tačiau rūsio duris buvau uždaręs, todėl jis pasiklydo namuose – įbėgo į baseiną. Iš jo jis nebegalėjo pasprukti, todėl jam aiškiai pasakiau: „Arba einame imtynių, arba aš kviečiu policiją“. Jis liepė kviesti policiją“.

Pasak nukentėjusiojo, užpuolikas namuose vaikščiojo su pirštinėmis, buvo užsimaukšlinęs kapišoną, prieš vaizdo kameras lauke bandė slėpti veidą.

„Neatrodė, kad šis žmogus ieškojo nakvynės, jis man tepasakė, kad pasiklydo“, - teisme kalbėjo nesunkų sveikatos sutrikdymą patyręs D. Krasaitis. Pasak jo, papurškus dujų balionėliu buvo apgadinti brangūs tapetai, stalas, garso kolonėlės. Verslininkas savo patirtą žalą buvo įvertinęs beveik 9 tūkst. litų, tačiau beveik visus nuostolius jam jau atlygino draudimo kompanija, todėl buvęs vienas „Rimi“ savininkų prašė priteisti tik tūkstantį litų – tiek kainuos prabangaus stalo restauracija.

Nepasinaudojo suteiktu šansu, todėl siūlo įkalinti beveik 4 metams

Valstybinį kaltinimą palaikanti prokurorė J. Abbakumova mano, kad teisme pilnai pavyko įrodyti, kad A. Kriskis padarė jam inkriminuojamas nusikalstamas veikas ir už tai jį pasiūlė nuteisti 3 metų ir 9 mėnesių laisvės atėmimo bausme.

„Manau, kad kaltinamojo pateikta versija, jog jis į namus atėjo tik norėdamas pailsėti, yra nelogiška ir neįtikinama, - sakė prokurorė. – Skirdamas bausmę teismas turi atsižvelgti, kad A. Kriskis teistas jau 7 kartus už nusikaltimus nuosavybei, teismai ne kartą juo pasitikėjo ir net du kartus paleido anksčiau laiko – lygtinai. Be to, jam buvo taikyta amnestija. Teisėjai A. Kriskiui suteikė šansą pradėti gyvenimą iš naujo, bet jis tokia galimybe nepasinaudojo“.

Tačiau turtuolių vagišiaus advokatas Algirdas Grinevičius mano, kad A. Kriskis turėtų būti išteisintas.

Turtuolių vagis prašė neišteisinti ir postringavo apie bausmių politiką

„Toks jo elgesys tikrai yra smerktinas – išgėręs lipo per tvorą ir įėjo į svetimus namus, tačiau ar tai yra nusikaltimas? – kalbėjo advokatas. - Jeigu tai ir nusikaltimas, tuomet prokurorės pasiūlyta bausmė yra aiškiai per griežta. Manau, kad šio sunkmečio metu mes turėtume būti tolerantiškesni A. Kriskio atžvilgiu. Juk jis pamatė, kad žmonės geriau gyvena ir jis norėjo tik geresnėje lovoje išsimiegoti. Ką ir bekalbėtume, tačiau tai yra toks vargšo gyvenimas“.

Apie gailestį teisme ėmė kalbėti ir A. Kriskis. „Bausmės pas mus Lietuvoje yra aiškiai per griežtos, geriau reikėtų nusikaltusiam padėti, ištiesti ranką, o ne į kalėjimą sodinti. Juk visi žinome, kaip jie yra užkimšti. Reikia parodyti dėmesį nusikaltusiam, kad jis daugiau taip nesielgtų“, - pareiškė turtuolių vagis.

Teismo salėje jis atsiprašė nukentėjusiojo ir teismo už sukeltas problemas ir... „dėl tam tikrų dalykų“ paprašė neišteisinti.

Eina vogti tik pas turtuolius

Kokią bausmę A. Kriskiui skirs teisėjas Antanas Virbalas, turėtų paaiškėti jau antradienį popiet. Tiesa, kaltinamasis nuo pat posėdžio pradžios vengė žurnalistų ir net pareikalavo, kad jie būtų išvaryti iš salės.

„Jeigu jie neišeina, išeisiu aš“, - grasino kaltinamasis. „Žurnalistai turi teisę dalyvauti, jie juk nieko nedaro, o jeigu norės, čia gali ateiti ir visas miestas“, - aiškino teisėjas A. Virbalas.

DELFI primena, kad A.Kriskis išgarsėjo prieš kelerius metus, kai paaiškėjo, jog jis įsibrovė į tuometinio Vilniaus mero A. Zuoko namus. Tąsyk jis ilgai tūnojo pasislėpęs A. Zuoko name – laukė, kol šeima sumigs. Vėliau jis žadėjo viešai papasakoti, ką girdėjo mero namuose.

Iš A.Zuoko namų vagis išsinešė jubiliejinių monetų kolekciją, brangų rankinį laikrodį, mobilųjį telefoną, piniginę su joje buvusiais pinigais ir banko kortelėmis, delninį kompiuterį, diktofoną, fotoaparatą.

Be to, A.Kriskis yra apvogęs populiarios televizijos laidų vedėjos E. Mildažytės, garsių verslininkų M. Marcinkevičiaus ir V. Žakaičio namus. Jis buvo įsibrovęs į Ukrainos ir Belgijos ambasadorių rezidencijas, prabangų viešbutį „Shakespeare“.