„Pažiūrėkite, kaip jis elgiasi – gaus medikų pažymą, kad yra nepakaltinamas ir viskas, deja, tai ne nuo mūsų priklauso“, – DELFI prisipažino nužudytos merginos motina.

Tik praėjus daugiau kaip metams po dukros nužudymo moteris ketvirtadienį pirmą kartą išvydo vyrą, kaltinamą šaltakraujišku ir itin žiauriu jos dukros nužudymu, seksualiniu prievartavimu ir išžaginimu – Vilniaus apygardos teismas atvertė A. Rynkevičiui iškeltą baudžiamąją bylą.

Ši akistata moters vos nepravirkdė – jos dukros, įtariama, žudikas teismo salėje sėdėjo šalia pat, vos pora metrų nuo jos.

Nukentėjusiąja baudžiamojoje byloje pripažinta moteris baiminasi, kad net ir praėjus metams po kraupaus nusikaltimo jos dukros skriaudikas gali išvengti laisvės atėmimo bausmės.

„Žinote, kaip šiais laikais būna“, – sakė ji.

Moteris stebėjosi, kaip teismo salėje, teisėjų paprašytas pateikti anketinius duomenis, A. Rynkevičius kuo ramiausiai dėstė, jog gyvena namuose, nėra baigęs nė vienos klasės, nors netrukus prisipažino mokęsis Saulėtekio vidurinėje mokykloje ir pabaigęs 8 klases, yra du kartus teistas už vagystes bei plėšimus ir į laisvę išeis tik 2015-aisiais... O paklaustas, ar nėra įrašytas į narkologinę įskaitą, nė nedvejodamas pareiškė, jog jau seniai vartoja narkotikus.

„O kiek laiko vartojate?“ – kaltinamojo klausė teisėjų kolegijai pirmininkaujanti teisėja Vitalija Norkūnaitė.

„Negaliu pasakyti, pamiršau“, – greitakalbe atkirto A. Rynkevičius. Tiesa, į teismą atėjusi jo teta prisipažino, kad kaltinamasis svaiginasi jau nuo 14 metų.

Nužudytos jaunos merginos motina neabejoja, kad tokie kaltinamojo atsakymai – tik pasiruošimas, jis esą ir toliau bandys visais būdais įrodyti, jog negali atlikti bausmės. Tiesa, ikiteisminio tyrimo metu medikai patikrino jo sveikatą – diagnozavę lengvą protinį atsilikimą, konstatavo, kad šis gali atsakyti už savo veiksmus bei juos galėjo suvokti nusikaltimo padarymo metu.

„Nežinau, kuo tai baigsis – jis jau nebe žmogus“, – sakė nukentėjusioji.

Ji teigė, kad diena iš dienos bando rasti atsakymą, kodėl A. Rynkevičius pasirinko būtent jos dukrą, kodėl ji pati nieko nežinojo, jog ši jau kurį laiką vartoja narkotikus ir lankosi Vilniaus tabore.

„Iki šiol negaliu rasti atsakymo, kodėl taip jis pasielgė – buvau nuvažiavusi į prokuratūrą, susipažinau su byla, tačiau jis taip ir nieko nepasakė, kodėl ją taip išniekino“, – motina viliasi, jog atsakymą dar išgirs teismo salėje.

„Tik jis man tai galėtų pasakyti“, – liūdnai kalbėjo ji.

Bijo pakliūti į pataisos namus – kaliniai susidoros

Nukentėjusioji baudžiamojoje byloje yra pareiškusi ieškinį – iš jos dukros žudiko sieks prisiteisti ne tik laidojimo išlaidas, bet ir patirtą neturtinę žalą. Dukros netekusi mano, kad jokie pinigai negali atpirkti vaiko netekties, tačiau iš A. Rynkevičiaus sieks prisiteisti pusę milijono litų.

Savo poziciją dėl pareikšto ieškinio ir bylos aplinkybių A. Rynkevičius galės ne anksčiau kaip po mėnesio – ketvirtadienį teismas negalėjo pradėti bylos nagrinėti, nes neatvyko viena nukentėjusioji. Šią merginą A. Rynkevičius, įtariama, dar 2011 m. seksualiai prievartavo ir išžagino.

Dėl vagysčių ir plėšimų du kartus teistas A. Rynkevičius šiuo metu turėtų atlikinėti bausmę už anksčiau įvykdytus nusikaltimus pataisos namuose, tačiau į juos vyras nenori – baiminasi, jog su juo gali būti susidorota.

„Nenoriu į Pravieniškių pataisos namus, labai teismo prašyčiau mane palikti Lukiškėse“, – susijaudinusiu balsu teisėjų prašė A. Rynkevičius, kurio motina šiuo metu taip pat atlieka bausmę įkalinimo įstaigoje.

Teismas jam dar nieko nepažadėjo, tačiau kol byla bus nagrinėjama, greičiausiai kaltinamajam pavyks išvengti akistatos su itin didelę neapykantą jaunų merginų žagintojams ir prievartautojams jaučiančiais kaliniais.

Auką išniekino, o paskui sudavė 80 smūgių ir pasmaugė

Baudžiamojoje byloje dėl nužudymo, išžaginimo ir prievartavimo ikiteisminį tyrimą atlikę Vilniaus apskrities VPK ir Vilniaus apygardos prokuratūros pareigūnai nustatė, kad A. Rynkevičius, įtariama, praėjusių metų gegužės 13-ąją Vilniaus tabore nužudė ir išniekino 21 metų merginą.

Būtent pagal prievartautojo paliktus biologinius pėdsakus pareigūnams pavyko sulaikyti įtariamąjį – A. Rynkevičiui tuo metu tebuvo 17 metų, todėl už nusikaltimus jam grės ne daugiau kaip 10 metų laisvės atėmimo bausmė.

Praėjus kelioms dienoms po nusikaltimo sulaikytas jaunuolis iš karto pripažino savo kaltę. Jis neslėpė, kad jauną narkomanę iš pradžių prievartavo ir išžagino, o paskui siekdamas nuslėpti nusikaltimą, nusprendė ją nužudyti.

Šalia taboro esančiame miško masyve rasta mergina buvo nužudyta itin žiauriai – ekspertai konstatavo, kad merginai suduota ne mažiau kaip 80 smūgių. Paskui, kai mergina jau buvo bejėgiškoje būklėje, romų tautybės A. Rynkevičius ją pasmaugė padaręs kilpą iš aukos kelnių ir diržo.

Dar viena auka: merginai nebuvo gera

Tiriant šį nusikaltimą buvo atskleistas dar vienos merginos išžaginimas ir prievartavimas. Paaiškėjo, kad dar 2011 m. A. Rynkevičius, pamatęs į autobusų stotelę einančią merginą, pasiūlė jai linksmai praleisti laiką – pasimylėti. Vaikinas tikino, kad nuo to bus geriau ir jam, ir jai.

Kadangi mergina nesutiko, A. Rynkevičius prieš ją panaudojo prievartą.

Dėl šio nusikaltimo pareigūnams nebuvo pavykę sulaikyti įtariamojo, todėl byla buvo nutraukta, o tik sulyginus jo biologinius pėdsakus po kitos merginos nužudymo, paaiškėjo, jog būtent jis galėjo įvykdyti šį nusikaltimą.

Pareigūnai neatmeta galimybės, kad nuo A. Rynkevičiaus galėjo nukentėti ir daugiau merginų, tiesa, greičiausiai jos niekur nesikreipė dėl pagalbos.