Savaitgalį (kovo 14-15 d.) prieš karantino paskelbimą didelė įtampa apėmė ne tik gyventojus, medikus, bet ir policijos pareigūnus. Pasirodo, kad sostinės pareigūnai susidūrė su nemaloniomis situacijomis – buvo siunčiami į su koronavirusu susijusius įvykius tik su pirštinėmis ir kaukėmis, o dėl kitų apsaugos priemonių teko dar ir pakovoti.

Jaučiasi neapsaugoti

Šiomis įtemptomis dienomis į darbą išvažiavę pareigūnai teigia, kad net nesitikėjo, jog teks reaguoti į su koronavirusu susijusius įvykius tinkamai neapsisaugojus. Pasirodo, kad buvo išduotos vos kelios apsaugos priemonės – pirštinės ir veido kaukės.

Su tokiomis priemonėmis Vilniaus policijos pareigūnai buvo siunčiami lydėti greitosios automobilius, kuriuose buvo vežami galimai COVID-19 virusu užsikrėtę asmenys bei protinti saviizoliacijos nesilaikančius asmenis.

Pasirodo, kad tik pareigūnams paprieštaravus, jog jų sveikata nėra tinkamai apsaugota ir su tokiomis priemonėmis reaguoti į įvykius negali, buvo papildomai gauti vienkartiniai apsiaustai ir akiniai.

Jeigu reikia, tai ir važiuoja

„Delfi“ susisiekė su Policijos departamento Komunikacijos poskyrio vedėju Ramūnu Matoniu, kuris informavo, kad sostinėje policijos pareigūnams teko vykti į įvykius, susijusius su koronavirusu. Jis pabrėžė, kad tokių reagavimų buvo labai mažai, o ir su minimais įvykiais dirbę pareigūnai buvo su apsaugos priemonėmis.

R. Matonis teigė, kad policijos pareigūnai yra aprūpinti būtinomis apsaugos priemonėmis - dezinfekciniais skysčiais, pirštinėmis, apsiaustais, apsauginėmis kaukėmis ir akiniais. Visgi, ar visi policijos pareigūnai yra aprūpinti, R. Matonis negalėjo tvirtinti, bet, anot jo, didžioji dalis, kiek įmanoma, yra.

Paklaustas apie situaciją, su kuria susidūrė Vilniaus pareigūnai, R. Matonis teigė, jog negirdėjo tokio atvejo.

„Patys turėjome (apsaugos priemonių – „Delfi“), kažkiek nupirkome, savaitgalį gavome iš Vyriausybės, Sveikatos apsaugos ministerijos“, - sakė pašnekovas.

Niekas nebuvo pasiruošęs

Komunikacijos poskyrio vedėjas tikino, kad pareigūnai neturi jokio kontakto su koronavirusu sergančiais arba galimai sergančiais asmenimis. Anot jo, pareigūnai tiesiog palydi greitąją, o dėl apsaugos priemonių aprūpinimo teigia, kad niekas nebuvo pasiruošęs.

„Valstybėje yra ypatinga situacija, niekas nebuvo pasiruošęs tokiems dalykams, kad atsitiks su koronavirusu“, - teigė R. Matonis.

Policijoje ieškoma būdų, kaip įsigyti apsaugos priemonių, o ar jų šiuo metu užtenka, nežinoma. R. Matonis pasakojo, kad savaitgalį buvo daroma nuotolinė patikra, per vaizdo skambučius buvo žiūrima, kas yra tarnybiniuose automobiliuose. Tokių skambučių metu teigiama, kad automobiliai buvo pilnai aprūpinti, tačiau galimai buvo ir tokių, kurie neturėjo visų reikiamų priemonių.

R. Matonis „Delfi“ teigė, kad pareigūnus stengsis aprūpinti kuo tik reikės. „Visko, ko reikės, tą ir pirksim“, - pabrėžė Policijos departamento atstovas spaudai, visgi, kokiomis priemonėmis žada aprūpinti, neatskleidė.