Neseniai Lavoriškių pasienio punkte pareigūnai sulaikė 14 vilkiko puspriekabėje pasislėpusių nelegalių migrantų, taip bandžiusių iš Baltarusijos patekti į Lietuvą.

Pasieniečiams jie prisistatė esantys Šri Lankos piliečiai ir teigė uždaryti keliavę kelias dienas. Sulaikytas ir vilkiko vairuotojas – Rusijos pilietis.

Penktadienį 14 piliečių, teismo sprendimu, 6-iems mėnesiams apgyvendinti Užsieniečių registracijos centre Pabradėje.

Kadangi nė vienas iš sulaikytų užsieniečių nemoka lietuviškai, teisėjo ir kitų posėdyje dalyvavusių pareigūnų žodžius į Šri Lankos piliečiams suprantamą tamilų kalbą vertė vertėjas.

Pozavo ir pasakojo žurnalistams

Užsieniečiai neatrodė susikrimtę – buvo gana pakilios nuotaikos, noriai bendravo su jiems paskirtu vertėju.

Sulaikyti Šri Lankos piliečiai taip pat nesibodėjo pozuoti DELFI žurnalistui. Pradėjus fotografuoti nušalusias užsieniečių kojas, iškart pribėgo vertėjas ir paragino juos nusimauti kojines ir batus – parodyti, kaip atrodo nušalimai.

Teisme – į Lietuvą bandę patekti šrilankiečiai

Nusimovus kojines, pasirodė žiaurūs nušalimai – mėlynos kojos, didžiulės, skausmingos pūslės.

Paklaustas, ar skauda, šrilankietis savo kalba atsakė: „Labai skauda“.

Po posėdžio vienas sulaikytųjų pradėjo kalbėti prieš kameras. Anot jo, kelionė buvo baisi – puspriekabėje uždarytiems šrilankiečiams esą buvo labai šalta, jie negalėjo normaliai judėti.

Pašnekovas sakė nežinantis, ar vilkiko vairuotojas žinojo apie jų egzistavimą. Į Vakarų Europą troškę pakliūti užsieniečiai, pasak jo, tik vykdė nurodymus.

Vilkike, pakankamai švaria anglų kalba pasakojo šrilankietis, jie praleido 4 paras. Trečiadieno rytą būtų prasidėjusi 5-oji, tačiau tam kelią užkirto pasieniečiai, po vidurnakčio sulaikę vilkiką rusiškais numeriais.

Sunkiai pastovėjo ant kojų

Užsieniečius informavus apie posėdžio eigą, kiekvienas buvo kviečiamas atsistoti ir patvirtinti, kad sutinkama su teismo teikimu.

Tačiau kai kuriems atsistoti ant kojų nebuvo lengva užduotis – po kelių parų šaltoje sunkvežimio puspriekabėje jų kojos yra nušalusios ir skausmingos, jiems sunku stovėti. Dėl šios priežasties teisėjas Mindaugas Povilanskas leido įtariamiesiems su teikimu sutikti sėdint.

Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) pranešime spaudai teigta, kad pasieniečiams Šri Lankos piliečius teko kone ant rankų išnešti iš puspriekabės.

Anot teisėjo, nė vienas šrilankiečių socialinių ryšių – giminių, draugų, pažįstamų – Lietuvoje neturi, todėl juos visus bus siekiama perkelti į Užsieniečių registracijos centrą.

Užsieniečiams buvo skirtas ir valstybės advokatas. Jis teigė neprieštaraująs sulaikymui, mat visi sutinka su sulaikymo sąlygomis, o ir valstybės įstatymams tai neprieštarauja.

Teisėjas maždaug 11.20 val. paskelbė, kad užsieniečiai iki šių metų rugsėjo, jeigu iki tol nebus išspręstas klausimas, bus sulaikyti.

Sulaikyti trečiadienį

DELFI primena, kad trečiadienį, tuoj po vidurnakčio, į Lavoriškių kontrolės punktą iš Baltarusijos įvažiavo vilkikas „Scania“ su puspriekabe „Trailor“.

Abi transporto priemonės buvo pažymėtos Rusijos numeriais. Vilkiką vairavo 49-erių Rusijos pilietis, pasieniečiams pateikęs tvarkingus asmens dokumentus. Puspriekabėje buvo gabenamas plastiko krovinys.

Lavoriškių punkte dirbusiems muitininkams vilkikas ir krovinys pasirodė įtartini, todėl nuspręsta atlikti detalų patikrinimą rentgenu. Pasak muitinės pareigūnų, tikrindami jie pamatė žmonių figūras ir pagalvojo, kad gabenami manekenai.

Netrukus kolegas pasieniečius muitininkai informavo puspriekabėje aptikę būrį žmonių. Atidarius puspriekabę paaiškėjo, kad tarp padėklų su plastiko gaminiais buvo gabenami 13 vyrų ir moteris. Jie buvo labai sušalę, ištinusiomis ir pamėlynavusiomis kojomis, beveik negalėjo paeiti.

Lavoriškių pareigūnams neteisėtus migrantus teko kone ant rankų iškelti iš puspriekabės. Baimintasi, kad jie galėjo patirti nušalimų, todėl pasieniečiai dalį jokių dokumentų neturėjusių asmenų nugabeno į Santaros klinikas, o kitą – į Respublikinę Vilniaus Universitetinę ligoninę.

Visą trečiadienį čia jiems buvo suteikiama medicinos pagalba. Vienas iš sulaikytųjų šiek tiek moka angliškai, dar keli truputį supranta rusiškai, praneša VSAT. Migrantai VSAT pareigūnams prisistatė esantys Šri Lankos piliečiai. Jiems esą yra nuo 19-os iki 41-erių.

Šrilankiečiai pasieniečiams pasakojo puspriekabėje neišlipdami važiavę kelias dienas, o tokios vergiškos kelionės tikslas turėjusi būti Vakarų Europa. Migrantai turėjo asmeninių daiktų, kelionės metu naudojosi sauskelnėmis.

VSAT pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl neteisėto valstybės sienos perėjimo ir neteisėto asmenų gabenimo per valstybės sieną sukeliant pavojų asmenų gyvybei.

Jam vadovauja Vilniaus apygardos prokuratūros prokurorai. Už pirmą nusikaltimą migrantams gresia bauda arba areštas, arba laisvės atėmimas iki 2 metų.

Vairuotojui rusui už neteisėtą šrilankiečių gabenimą Lietuvos teisės aktai numato laisvės atėmimą iki aštuonerių metų. Aiškinamasi, kokiu maršrutu vilkiko vairuotojas gabeno gyvąjį krovinį.