Keturios kapsulės su laisvės kovų dalyvių relikvijomis ir jų aprašais Lukiškių aikštėje palaidotos šiemet. Atminimo vieta išniekinta naktį iš sekmadienio į pirmadienį. Iš paminklo „Šimtmečio žiedas“ buvo pavogta viena iš keturių žemėje buvusių kapsulių. Pavogtojoje buvo relikvijų aprašai, dar viena kapsulė su relikvijomis išimta ir pastatyta šalia.

Pirmadienį Lietuvos laisvės kovotojų sąjungos atstovas Jonas Burokas neabejojo, kad tai organizuotas vandalizmo aktas: „Tai sovietinio paveldo liekanos, kurie nenori, kad Lukiškių aikštėje būtų įamžinti žmonės, kovoję ir žuvę už Tėvynės laisvę“.

Pagrobtą kapsulę policija surado pirmadienį, kai pareigūnai, gavę pranešimą apie dviejų vyrų muštynes (vienas apsiginklavęs atsuktuvu, kitas - betono gabalu), nuvyko į Žygio g. Čia pas vieną iš muštynių dalyvių buvo rasta iš Lukiškių aikštės pavogta kapsulė.

Be to, į pareigūnus kreipėsi ir įtariamojo močiutė, kuri pranešė, kad Žygio g. kartu gyvenantis anūkas (gim. 1996 m.) sekmadienio vakarą prieš ją namuose smurtavo.

Jis uždarytas į areštinę.

Vilniaus apskrities Kriminalinės policijos Nusikaltimų nuosavybei tyrimo valdybos 2-ojo skyriaus viršininkas Sigitas Šemis DELFI sakė, jog peržiūrėjus sostinės centre esančių vaizdo kamerų įrašus nustatyta, kad šis asmuo pirmadienio naktį ne kartą užfiksuotas Lukiškių aikštėje ir jos prieigose. Todėl, net jei anūko skriaudžiama močiutė nebūtų iškvietusi policijos ir pareigūnai bute nebūtų pamatę kapsulės, vagis vis tiek būtų artimiausiu metu surastas.

Kriminalistų žiniomis, paminklo išniekintojas veikė vienas. Pasak S. Šemio, vagystę tiriančių pareigūnų manymu, galimi trys šio nusikaltimo motyvai: chuliganiškos paskatos, savanaudiškos paskatos ir nacionalinė neapykanta.

Įtariamasis Lietuvos pilietis, kuris yra nelietuvis, kurį laiką yra gyvenęs Rusijoje.

Jis jau ir anksčiau buvo žinomas Vilniaus policijai. Šiemet vasarį jis pavogė ir pardavė močiutės kompiuterį. Paskui jis dar kartą apvogė savo senelę - pagrobė jos banko kortelę ir ja naudojosi. Pirmadienį pradėtas ikiteisminis tyrimas ir dėl smurto artimoje aplinkoje.

Trečiadienį bus sprendžiama dėl kardomosios priemonės skyrimo.

Toje vietoje, kur užkastos atminimo kapsulės, bus statomas memorialas. Jis rekonstruotoje Lukiškių aikštėje turėjo būti pastatytas iki kitų metų gruodžio 1-osios, tačiau darbai dar nepradėti.