Laimei, tąkart kelyje niekas nenukentėjo – vairuotojas, supratęs, kad yra stebimas nepažįstamųjų, važiuodamas stengėsi niekam nesukelti įtarimų ir ir iki tol, kol buvo sulaikytas policininkų, nepadarė nė vieno Kelių eismo taisyklių (KET) pažeidimo.

„Iš tikrųjų buvo labai baisu, kad neįvyktų kokia nors baisesnė nelaimė, nes niekada nežinai, kas girtam žmogui susišvies – gal važiuos degant raudonam šviesoforo signalui ar nesustos prieš perėją, kai per ją eis mama su vaiku, juk dėl jų kaltės galėjo žūti žmonės“, – sako Algimantas R.

Jis kartu su savo drauge Rasa B. užkirto kelią didelei nelaimei – pareigūnams padėjo sulaikyti du visiškai girtutėlius vyrus. Savo poelgio nesureikšminantys ir viešumo vengiantys jaunuoliai sulaukė padėkos žodžių ne tik iš policininkų, bet ir iš vieno prie vairo sėdėjusio vyro motinos.

„Noriu pasakyti ačiū, kad sustabdėte mano sūnų ir Dimą, abu girtus, – iš visos širdies dėkoju, kad visus apsaugojote nuo didesnės nelaimės,juk jie galėjo žūti“, – prie pilietiškai pasielgusių jaunuolių teismo koridoriuje priėjusi dėkojo vieno kaltinamųjų motina Svetlana Bulatova. Ji prakeikė tą dieną, kai sūnus girtas sėdo prie vairo neblaivus – su vyru vykdama atsiimti policijos pareigūnų į aikštelę uždaryto automobilio, pakliuvo į avariją ir jos padarinius jaučia iki šiol.

Ketvirtadienį Vilniaus miesto apylinkės teismo teisėja Nida Vigelienė pradėjo nagrinėti nekasdienę bylą – dėl to, kad vairavo apsvaigę nuo alkoholio daugiau kaip 1,5 prom., baudžiamojon atsakomybėn buvo patraukti du vyrai.

45 metų Dmitrijaus Jankovičiaus kraujyje buvo rasta 2,29 prom., o 44 metų Ruslano Bulanovo – 2,4 prom. alkoholio.

Baudžiamojoje byloje valstybinį kaltinimą palaikantis prokuroras Sigitas Jankauskas teisme sakė, kad iš pradžių prie automobilio vairo sėdo R. Bulanovas, tačiau jis buvo toks girtas, jog nesiorientavo kelyje ir jį nutarė pakeisti šio draugas D. Jankovičius.

Bylos duomenimis buvo nustatyta, kad vyrai dar sausio 26 d. buvo nuvykę į Fabijoniškių mikrorajoną pas vieną klientą, kuriam keitė katilą, o kai darbai buvo atlikti, išgėrė. Tiesa, atskirai, bet paskui sėdo į automobilį „Renault Scenic“ ir išvyko į Molėtų pl., kur jų turėjo laukti vieno jų žmona.

Tačiau toli nenuvažiavo – vos už kelių šimtų metrų sustojo prie judrios sankryžos.

Kad prie vairo sėdi neblaivus vairuotojas, iš karto pastebėjo ir policijos pareigūnams pranešė tuo metu Ateities g. važiavę ir prie sankryžos su L. Giros g. sustoję Algimantas ir Rasa.

„Mes atvažiavome iš paskos ir prie sankryžos laukėme, kol užsidegs žalias šviesoforo signalas, – pasakojo vos tragiškai nesibaigusių įvykių liudytoju tapęs Algimantas. – Ir tada staiga priešais stovėjęs automobilis įjungė avarinį signalą, todėl Rasai, kuri sėdėjo prie vairo, pasakiau, jog lenktų automobilį. Vos tik ji spėjo įjungti posūkio signalą, pamatėme, kaip iš automobilio išlipo keleivis ir priėjęs prie vairuotojo jį tiesiog ištempė. Net nekilo abejonių, kad vyrai neblaivūs, nes jie vos pastovėjo ant kojų, todėl iš karto paskambinau į Bendrąjį pagalbos centrą (BPC).“

Pasak liudytojo, užsidegus žaliam šviesoforo signalui automobilis pravažiavo sankryžą ir sustojo čia pat esančiame autobusų sustojime.

„Mes sustojome iš paskos, tada išlipo keleivis, pasižiūrėjo į mus, bet mes nevažiavome – laukėme, kas bus toliau ir dar kalbėjomės su BPC operatore, – sakė jis. – Paskui jis ėmė važiuoti ir nuvažiavo iki Molėtų pl., kur sustojo aikštelėje prie prekybos centro. O tada atvažiavo policija.“

Pasak neblaivius vairuotojus sekusios Rasos, antrasis vairuotojas kelyje nepadarė jokių pažeidimų. „Aš tuo metu buvau ką tik pradėjusi vairuoti, bet galiu pasakyti, kad jis labai tvarkingai važiavo, juokauju, kad galbūt net geriau už mane blaivią“, – sakė mergina.

Jaunuoliai neslėpė, kad nors ir buvo nedrąsu, tačiau ir kitąkart pasielgtų lygiai taip pat, nors kiti tuo metu sankryžoje girtus vairuotojus matę žmonės į šią situaciją pasižiūrėjo abejingai – net nepaskambino bendruoju pagalbos telefonu.

„Mums net nekilo kitų minčių – iš karto paskambinti, kaip galima tokius paleisti“ – sakė jie.

Tuo metu automobilį pasikeisdami vairavę vyrai sako, kad gailisi dėl savo tokio neatsakingo elgesio ir daugiau niekada taip nesielgs. Ir teismo prašo jų nenuteisti, o atleisti nuo baudžiamosios atsakomybės pagal laidavimą – už vieną pasiryžęs laiduoti žmonos tėvas, už kitą – motina.

Prieš teismą stoję vyrai sakė, kad prieš sėsdami prie vairo alkoholį gėrė atskirai.

„Kai pas klientą atlikome darbus, R. Bulanovas išėjo, o aš dar pusvalandžiui likau – išgėriau apie 200 g degtinės, – sakė D. Jankovičius. – Atėjęs į automobilį R. Bulanovą radau sėdintį, tačiau man nekilo minčių, jog jis gali būti išgėręs. Bet kai jis pradėjo važiuoti, supratau, kad jis girtas. Sankryžoje jis automobilio negalėjo net užvesti, todėl prie vairo persėdau aš. Nors buvau išgėręs, bet jaučiausi gerai, buvo šviesus protas, kaip sakoma.“

Vyras teigė, kad sankryžoje, kurioje buvo pastebėti kitų vairuotojų, jie prastovėjo net kelias minutes – du kartus pralaukė, kol užsidegė žalios šviesos šviesoforo signalas.

Savo ruožtu D. Jankovičiaus bičiulis R. Bulanovas teisme sakė, kad prieš sėsdamas prie vairo irgi išgėrė apie 200 g degtinės, tačiau vienas – išėjęs iš kliento nuėjo į prekybos centrą.

„Tądien buvau susipykęs su žmona, todėl išgėriau ir draugo laukiau automobilyje, bet kai pradėjau važiuoti, supratau, kad vairuoti nebegaliu“, – sakė kaltę pripažįstantis vyras.

Už sūnų laiduoti pasiryžusi jo motina S. Bulanova pasakojo, kad iki šiol negali sūnui atleisti dėl neatsakingo elgesio.

„Juk jie abu girti sėdo prie vairo, visi žinome, kas yra girti žmonės – ar juos galima sustabdyti, juk jų visai kita psichika, jie įsitikinę, kad taip yra gerai ir viskas, jų nuomonės nepakeisi, – sakė moteris. – Ir jeigu išgėrei degtinės stiklinaitę, reikia prisiimti atsakomybę, o ne ieškoti išeities iš aklavietės.“

S. Bulanova taip pat prisipažino, kad tą vakarą, kai sūnus buvo sulaikytas, kartu su vyru vyko į policiją, o paskui į automobilių stovėjimo aikštelę, kur buvo saugomas automobilis.

„Važiavome taksi ir į mus rėžėsi trys automobiliai, abu su vyru esame suluošinti, bet vairuotojui atleidome“, – teigė ji.