Nuo praėjusių metų spalio 14-osios už grotų Lietuvoje laikomas D. Adomėnas yra suimtas iki spalio 3-osios, tačiau įtariamasis su jam skirta griežčiausia kardomąja priemone nesutinka ir per advokatus siekia, kad nedelsiant būtų paleistas į laisvę.

Labai sunkiais nusikaltimais įtariamo D. Adomėno skundą dėl jam pratęsto kardomojo kalinimo antradienį išnagrinėjo Lietuvos apeliacinis teismas. Tiesa, įtariamasis į posėdį nebuvo atvežtas – tokio pageidavimo jis neišreiškė teismui.

Kaip teigiama prokuratūros D. Adomėnui pareikštuose įtarimuose, jis iš anksto susitaręs ir veikdamas bendrininkų grupe su Danieliumi Sruoga, dėl savanaudiškų paskatų, turėdamas tikslą užvaldyti verslininkui R. Žygui priklausančius 40 000 JAV dolerių, 1993 metų liepos 23-iąją, apie 12 val., atvyko į verslininko butą, esantį sostinės Architektų gatvėje, kur, panaudodami fizinį smurtą, virve surišo R. Žygo ir pas jį į svečius atėjusio A. Čekaičio rankas ir kojas.

Atimdami galimybę priešintis, pasak prokurorų, D. Sruoga vyrus sumušė, o apie 17 val. juos pasmaugė virve.

Be to, įtariama, D. Adomėnas su D. Sruoga tų pačių metų rugpjūčio 17-ąją, pagrobė cigaretėmis prekiaujantį verslininką, bendrovės „Virada“ viceprezidentą Vytautą Baurą. Kai užpuolikai jį vežėsi savo automobiliu „VAZ 2105“, verslininkas Liepkalnio gatvėje bandė pasprukti iš mašinos, tačiau D. Sruoga jį pasivijo ir sumušė, be to, sudavė į galvą automato buože. Nusikaltimo įtariamieji nebaigė, nes į verslininką šovęs vienas užpuolikų nepataikė.

Iš V. Bauro jie įtariami pagrobę laikrodį „Rolex“, kainuojantį 15 tūkst. Vokietijos markių.

Incidentą pamatę autobusu važiavę „Geležinio vilko“ garbės sargybos kariai bandė apginti užpultą verslininką, bet užpuolikai iš automatų „Kalašnikov“ į juos paleido seriją šūvių. Įvykio metu buvo sužaloti keturi kareiviai.

Po šio užpuolimo D. Adomėnas dingo iš pareigūnų akiračio, o praėjusių metų liepos 3-iąją buvo sulaikytas per specialią Ukrainos vidaus reikalų ministerijos Kovos su organizuotu nusikalstamumu valdybos bei greitojo reagavimo būrio „Sokol“ operaciją vienoje Krymo pusiasalio miesto tipo gyvenvietėje.

D. Sruoga buvo sulaikytas 2007 metais, taip pat Ukrainoje.

Šiuo metu suimtas D. Adomėnas mano, kad esą yra neteisėtai laikomas už grotų. Jam atstovaujanti advokatė Rasa Aurelija Kučinskaitė antradienį teisme aiškino, kad D. Adomėnas turi būti paleistas į laisvę, nes priešingu atveju pažeidžiamos jo teisės, kurias šiam garantuoja Europos žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių apsaugos konvencija.

Pasak gynėjos, suėmimo terminą pratęsęs teismas esą tik formaliai pasisakė, jog byloje pakanka duomenų, leidžiančių manyti, kad D. Adomėnas padarė jam inkriminuotas nusikalstamas veikas, o šiais duomenimis nepagrįstai įvardino nukentėjusiųjų, liudytojų apklausos protokolus, įvykio vietos, daiktų apžiūros, parodymo atpažinti protokolus bei ekspertizės aktus.

Advokatė nurodė, kad byloje nėra jokių duomenų, jog D. Adomėnas esą galėjo padaryti jam inkriminuotas nusikalstamas veikas.

„Lietuvos apeliacinis teismas, išnagrinėjęs baudžiamąją bylą, kurioje kaltinimai dėl tų pačių nusikalstamų veikų pareikšti D. Sruogai, nutartyje įvertino ir D. Adomėno veiksmus, konstatuodamas, kad byloje nėra jokių objektyvių duomenų, jog D. Adomėnas būtų kėsinęsis nužudyti nukentėjusįjį V. Baurą“, – advokatės nuomone, tas pats pasakytina ir apie jos ginamajam pareikštų įtarimų pasikėsinus nužudyti daugiau nei du asmenis, vykdžiusius tarnybą bei piliečio pareigas, pagrįstumą.

Be to, D. Adomėno gynėja nurodė, kad nuo įtariamajam inkriminuojamų nusikalstamų veikų padarymo praėjo labai daug laiko – daugiau nei 16 metų, todėl net ir manant, kad jis buvo pasislėpęs nuo ikiteisminio tyrimo, jo patraukimo baudžiamojon atsakomybėn senaties terminas suėjo 2008-ųjų rugpjūčio 17-ąją. Todėl, pasak R.A. Kučinskaitės, įtariamojo negalima patraukti baudžiamojon atsakomybėn ir nuteisti.

Tuo tarpu Vilniaus apygardos prokuratūros prokuroras Gedgaudas Norkūnas mano, kad nėra pagrindo D. Adomėną paleisti į laisvę. Prokuroro teigimu, labai sunkiais nusikaltimais įtariamas vyras ilgą laiką slapstėsi užsienyje, todėl svetur turi ryšių, su Lietuva jo nesieja tvirti socialiniai ryšiai.

Prokuroras pažymėjo, kad D. Adomėnas yra teistas Vokietijoje už suklastoto dokumento panaudojimą.

Ar ilgą laiką Lietuvos pareigūnų ieškotas įtariamasis bus paliktas Lukiškių kalėjime, teisėjas Kęstutis Jucys žada paskelbti ketvirtadienį.