Pasikėsinimu apgaulės būdu įgyti bendrovės „Ergo Lietuva“ pinigines lėšas kaltinamo R. Mironiuko baudžiamąją bylą antradienį atvertė Vilniaus miesto 2 apylinkės teismas.

Bylos duomenimis, klaipėdietis dar 2008-ųjų rugpjūčio 9-ąją, apie 19.30 val., Vilniuje, Antakalnio mikrorajone, Antakalnio ir Būgos gatvių sankryžoje, vairuodamas automobilį „Lexus IS 200“ susidūrė su vienos vilnietės vairuojamu „Peugeot 306”. Dėl eismo įvykio kalta buvo pripažinta moteris.

Praėjus dviems dienoms po įvykio R. Mironiukas kreipėsi į draudimo kompaniją „Ergo Lietuva“ dėl žalos atlyginimo ir melagingai nurodė per avariją patirtus automobilio pažeidimus. Taip, kaip nustatė prokurorai, vairuotojas siekė užvaldyti daugiau kaip 1,6 tūkst. Lt.

Tuo tarpu Vilniaus apygardos teisme nagrinėjamoje byloje R. Mironiukas kaltinamas su bendrais 2009-ųjų birželį apvogęs, o paskui ir nužudęs 40 metų verslininką D. Vaisėtą, vadovavusį bendrovei „LUX PRO“. Tarp kaltinamųjų yra ir šioje bendrovėje administratore dirbusi Monika Elenbergaitė bei vaikytėsje įkaito dramą išgyvenęs plungiškis Mantas Adomavičius bei Pasvalio gyventojas Laurynas Druteika.

Nustatyta, kad M. Adomavičius savo merginai pavedė surinkti informaciją apie D. Vaisėtos name esantį turtą, išsiaiškinti verslininko atvykimo ir išvykimo laiką. Patekti į D. Vaisėtos namą nebuvo sunku – raktą sutartoje vietoje šeimininkas palikdavo namus ir jo aplinką tvarkantiems žmonėms, o M. Elenbergaitė tai kuo geriausiai žinojo. Kartą, kai verslininko nebuvo namuose, nusikaltėliai iš jo namo pavogė turto daugiau kaip už 110 tūkst. litų – prestižinių laikrodžių, brangių papuošalų, du dujinius ir pneumatinį pistoletus.

Netikėtai praturtėjęs gydytojų sūnus M. Adomavičius negalėjo suvaldyti savo apetito ir nusprendė pagrobti ir nužudyti D. Vaisėtą.

2009-ųjų birželio 10-osios vakare M. Elenbergaitė atvyko į vieną sostinės kazino ir čia besilinksminančiam D. Vaisėtai pasiūlė važiuoti į stoties rajone esantį restoraną „McDonald‘s“. Kai pora čia atvyko, M. Elenbergaitei paskambino M. Adomavičius ir paprašė atvykti į už Nemenčinės esantį mišką. Kadangi D. Vaisėta buvo išgėręs alkoholio, prie jo apynaujo automobilio „Mercedes Benz S500“ vairo sėdo mergina. Kai jiedu nuvažiavo į mišką, trys grupuotės nariai verslininką užpuolė ir į D. Vaisėtą paleido keturis šūvius.

Pasak prokurorų, į verslininką šaudyta iš perdirbto pistoleto su duslintuvu, o kad šis tikrai neatsigautų, jam buvo suduoti keli smūgiai akmeniu į galvą. Grupuotė aukos lavono atsikratė iš anksto surastoje duobėje, o nuogą vyrą duobėje dar apipylė iš anksto nupirktomis trąšomis.

Iš D. Vaisėtos nusikaltėliai pasisavino į vairių daiktų. Pasinaudojant pagrobtomis bankų kortelėmis, jaunieji grupuotės nariai Vilniuje bei Rygoje atsiskaitinėjo parduotuvėse, dalį pinigų nusiėmė bankomatuose. Tiesa, grobis nebuvo didelis – beveik 9 tūkst. litų.

Po D. Vaisėtos nužudymo R. Mironiukas vos ne kasdien bičiulį ragino nuvažiuoti prie fermos, kurioje buvo užkastas D. Vaisėta – esą skubėdami jie pamiršo pasiimti pusės milijono litų vertės auksinę grandinėlę su moneta ir brangų žiedą su briliantais. M. Adomavičius draugo prašymams kurį laiką buvo abejingas, tačiau po savaitės sutiko nuvažiuoti. Čia jis R. Mironiuko laukė už keliolikos metrų nuo fermos, kai šis sunaikino įkalčius – paslėpė kruvinus akmenis ir... kasė D. Vaisėtos kapą.

Nors jau jautėsi lavono dvokas, tai R. Mironiuko neišgąsdino – jis bet kokia kaina siekė surasti grandinėlę. Kai įtariamasis papuošalą rado ir nukabino nuo D. Vaisėtos kaklo, jis vėl užkasė duobę bei ją apdengė plytomis ir plytgaliais. Draugo laukdamas M. Adomavičius nusikaltimo vietoje aptiko žiedą su briliantais.

Tyrimo metu taip pat buvo nustatyta, kad kraupiu nusikaltimu kaltinami asmenys taip pat ketino nužudyti dar vieną verslininką – D. Vaisėtos draugą.