Trečiadienį ryte VSAT Varėnos pasienio rinktinės Kabelių pasienio užkardos pareigūnai per vaizdo sistemą, įrengtą Varėnos rajone prie pat sienos su Baltarusija, fiksavo ką tik į Lietuvą įžengusią grupę žmonių.

Matėsi, kad jai vadovauja du vyrai, atėję grupės priekyje. Ant šiek tiek pažliugusio keliuko, einančio miške prie pat sienos, jie paklojo miegmaišius pėdsakams nuslėpti. Pusšimtis migrantų perbėgo miegmaišiais ir bandė pasišalinti į Lietuvos gilumą.

Sienos pažeidėjai ir jų vedliai vietą patekti į Lietuvą pasirinko Čepkelių pelkės ribose. Dėl gamtinių kliūčių čia Lietuvos pusėje prie pat sienos linijos nebuvo galimybių įrengti fizinį barjerą.

Dėl pelkės ypatumų VSAT naudojama stacionari stebėjimo sistema čia sumontuota ne prie pat sienos, o vos giliau į Lietuvos pusę.

Užfiksavus migrantus, iškart buvo nusiųstos gausios netoliese buvusių pasieniečių pajėgos ir VSAT pareigūnai iš artimiausių vietovių. Netrukus už kelių šimtų metrų nuo sienos pasieniečiai sulaikė 51 užsienietį.

Jie nebuvo spėję nei pasklisti mažesnėmis grupelėmis, nei įeiti giliau į Lietuvos teritoriją.

Tolėliau nuo šios grupės pasieniečiai sulaikė ir, įtariama, migrantus į Lietuvą atlydėjusį Baltarusijos pilietį. Prieš tai pasieniečiai fiksavo, kad jo bendras, vos migrantams perėjus sieną, spruko atgal į Baltarusiją.

Valstybės sienos apsaugos tarnyba (VSAT) praneša, kad medicinos pagalbos niekam neprireikė, nes migrantai jautėsi gerai, buvo tinkamai pasiruošę kelionei ir nespėjo nei labai sušalti, nei sušlapti.

Vis dėlto nuspręsta 51 migrantą pristatyti į šiame regione esančius VSAT padalinius. Ten pasieniečiai jiems sudarė sąlygas pailsėti, parūpino karštų gėrimų ir maisto. Papildomų drabužių bei avalynės reikėjo vos keliems, kiti atsisakė tokių dovanų.

Įsitikinus, kad 51 migrantui nekyla jokių grėsmių, teisės aktų nustatyta tvarka nuspręsta jų neįleisti į Lietuvą. Prieš tai visiems užsieniečiams pasieniečiai pasiūlė humanitarinius paketus su maistu ir lauko sąlygomis laiką leisti skirtais kitais daiktais. Dauguma padėkoję jų atsisakė.

VSAT padaliniuose migrantai praleido beveik parą. Vadovaujantis galiojančia tvarka atgal į Baltarusiją buvo apgręžti 41 Irano, 8 Afganistano ir 2 Sirijos piliečių dokumentus turėję ar šių šalių piliečiais prisistatę ir dokumentų neturėję asmenys.

Tarp jų buvo 38 suaugę vyrai, 10 moterų ir 3 nepilnamečiai. Pastarieji buvo su abiem savo tėvais, jautėsi irgi gerai, dėvėjo metų laiką atitinkančius drabužius. Nepilnamečių tėvai prašymų pasieniečiams neturėjo.

Sulaikytą įtariamą vedlį pasieniečiai uždarė į areštinę.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją