Kariuomenės atstovas informuoja, kad siekiant sėkmingai įgyvendinti operaciją, papildomai buvo pasitelkta narų išminuotojų grupė.

Retai Lietuvoje aptinkamas sprogmuo 30 cm „Nebelwerfer 42“ yra nacistinės Vokietijos kariuomenės salvinės reaktyvinės artilerijos naudotas šaudmuo.

Masyvioje šio sprogmens priekinėje dalyje telpa per 45 kg sprogstamosios medžiagos (amatolas). Visas sprogmuo sveria 127 kg, jo ilgis – 125 cm, o didžiausias skersmuo – 300 mm. Detonavus tokiam šaudmeniui jo skeveldros lekia daugiau nei 1 km, o smūginė banga kelia pavojų 200 m spinduliu.

Inžinerijos bataliono sprogmenų neutralizavimo karių manymu sprogmuo čia atsirado II pasaulinio karo pabaigoje, kai šiose vietovėse 1944 m. nuo rugpjūčio iki spalio mėnesio stovėjo frontas. Tuo metu abi kariaujančios pusės naudojo labai daug ir įvairios amunicijos, kuri iki mūsų dienų dažnai randama visoje Suvalkijoje.

Kariuomenės išminuotojai įvertinę, kad sprogmens transportavimas negalimas, sunaikino jį radimo vietoje. Tai jau ne pirmas kartas, kai sprogmenų neutralizavimo specialistai kviečiami dėl sprogmens šioje upėje.

Šiais metai Lietuvos kariuomenės sprogmenų neutralizavimo kuopos kariai sulaukia išskirtinai daug iškvietimų dėl rastų I ir II pasaulinio karo sprogmenų. Per 8 mėnesius specialistai vyko į 915 iškvietimų, kurių metu sunaikino beveik 2 tūkt. standartinių sprogmenų.

Inžinerijos bataliono kariai dėkoja visuomenei, kad prie augančios statistikos stipriai prisideda vis didėjantis piliečių sąmoningumas elgiantis su sprogmenimis.

Išminavimo darbus Inžinerijos bataliono Sprogmenų neutralizavimo kuopa atlieka visoje Lietuvoje. Jos padaliniai yra paskirstyti po visą Lietuvos teritoriją ir yra dislokuoti Vilniuje, Kaune, Panevėžyje, Alytuje, Klaipėdoje ir Tauragėje.
 
Kariuomenės išminuotojai ragina šalies gyventojus radus sprogmenį elgtis atsakingai - jo nejudinti, neliesti ir jokiu būdu neardyti. Įtartino radinio vietą reikia pažymėti, įspėti aplinkinius, paskambinti bendruoju pagalbos telefonu 112. Operatyviai atvykę kariai sprogmenį saugiai išsiveš arba sunaikins vietoje.