Posėdis dėl praeitą savaitę Antakalnyje užpulto užsieniečio prasidėjo 9 val. Įtariamuosius (18 ir 26 m.) policija skirtingose šalies vietose sulaikė trečiadienį (praėjus beveik savaitei po ksenofobinio išpuolio).

Kaip feisbuke rašė pats užpultasis, du vaikinai Vilniaus Antakalnio rajone esančioje autobusų stotelėje jį užpuolė praeito ketvirtadienio rytą. Vienas vyrų smogė užsieniečiui ir šaukė „Lietuva Lietuviams!“.

Prokuroras abu vaikinus prašo suimti mėnesiui.

Įtariamų chuliganų šou

Pirmasis į teismo salę buvo atvestas vyresnysis užpuolikas (26 m.). Kaip rašo BNS, jo advokatas Girdutis Vainius žurnalistams sakė, esą ginamasis dirba „Vilniaus degtinėje“, yra lenkų kilmės.

Trečiadienį vykusios spaudos konferencijos metu sostinės policijos viršininkas Saulius Gagas sakė, kad šio jaunuolio praeitis yra spalvinga: „Vyresnysis yra teistas už viešosios pagarbos vietos išniekinimą, neapykantos kurstymą, sunkų ir nesunkų sveikatos sutrikdymą.“

Anot advokato, įtariamasis kaltę pripažįsta.

Po maždaug valandos jam buvo paskirta kardomoji priemonė – suėmimas 20-čiai dienų. Išvedamas iš teismo salės jis surengė tikrą spektaklį: kaip ir užpuolimo metu (anot užpulto užsieniečio), taip ir teismo koridoriuose šaukė „Lietuva lietuviams!“

Šiuo metu teismo salėje yra jaunesnis užpuolikas (18 m.). Anot policijos, jis taip pat gerai žinomas policijai. Jo atžvilgiu pradėti jau anksčiau buvo pradėti ikiteisminiai tyrimai dėl sukčiavimo, grasinimo nužudyti, terorizavimo.

Prieš vidurdienį paaiškėjo ir paskirta kardomoji priemonė antrąjam užpuolikui. Kaip ir vyresniam jo draugui, teismas 18-metį teismas suėmė 20 dienų.

Jaunesnysis vaikinas vis dar mokosi mokykloje, yra vienuoliktokas, lietuvių kilmės. Jaunuolis, kaip ir anksčiau iš teismo salės išėjęs jo draugas, žurnalistus pasitiko šūkiu „Lietuva lietuviams!“.

Mano, kad trukdys

Kaip po teismo posėdžio komentavo prokuroras Dainius Kunigėlis, įtariamuosius prašyta suimti manant, kad jie trukdys nustatyti tiesą byloje ir darys naujus nusikaltimus. Su pirmuoju prokuroro nuogąstavimu teismas sutiko, antrąjį atmetė.

„Šiuo metu aš negaliu skelbti visų tyrimo duomenų, nes dar turime atlikti būtinis ikiteisminio tyrimo veiksmus. Dėl suėmimo jie nesutiko, prašė palikti juos laisvėje. Nurodė, kad nebandys paveikti tyrimo ir nukentėjusio, tačiau teisėjas pripažino, kad pagrindas yra pagrįstas – šioje ikiteisminio tyrimo stadijoje jie gali trukdyti“, – kalbėjo prokuroras.

Prokuroras, paklaustas, ar įtariamiesiems pakenks kontroversiški šūkiai teismo koridoriuose, sakė esą apie tai dar anksti spręsti.