Sukurti slaptą grupę socialiniame tinkle „Facebook“ gali kiekvienas. Kuo skiriasi uždaros ir slaptos grupės? Pastarosios praktiškai nematomos – jos neaptinkamos paieškos sistemos.

Slaptos „Facebook“ grupės pavadinimas, nariai, skelbiami pranešimai ir aprašas paslėpti, turinį matyti gali tik į grupę pakviestieji arba į ją pridėti nariai.

BBC žurnalistinis tyrimas atskleidė, kad nemažai tokių slaptų grupių – sukurtos ir administruojamos seksualiai nepilnamečiais besidominčių vyrų, tarp jų – ir oficialioje bazėje registruoti iškrypėliai. Sukūrę netikrą anketą, BBC žurnalistai sugebėjo patekti į kelias tokias slaptas pedofilų grupes socialiniame tinkle „Facebook“.

Paaiškėjo, kad šiose grupėse skelbiami seksualinio turinio komentarai, nuotraukos bei fotografijos, kurios, panašu, vogtos iš pačių įvairiausių šaltinių: laikraščių, tinklaraščių, „Facebook“ paskyrų, mokyklų svetainių internete ir net drabužių katalogų. Žurnalistai išvydo ir nuotraukų, akivaizdžiai slapta darytų viešose vietose. Vienas slaptas grupės narys patalpino vaizdo įrašą iš vaikų šokių pasirodymo. Praktiškai visas nuotraukas lydi gašlūs komentarai.

BBC išsiaiškino, kad daugumos tokių grupių pavadinimas išduoda jų turinį, pavyzdžiui, „Mes mylim mokinukes“. Kita grupė vadinasi „Mielos paauglės mokinukės“. Ten aptikta 10 ar 11 metų mergaitės, vilkinčios liemenę, nuotrauka, o prie jos prierašas „niam niam“. Į užklausą dėl šios nuotraukos „Facebook“ žurnalistams atsakė, kad ji nepažeidžia socialinio tinklo bendruomenei keliamų reikalavimų. Svarbu tai, kad „Facebook“ taikomų taisyklių nepažeidžia dauguma nuotraukų, nepaisant prie jų paliktų gašlių komentarų. Remiantis minėtaisiais socialinio tinklo reikalavimais, seksualinis išnaudojimas apibūdinamas kaip „seksualinio turinio medžiagos prašymas, bet koks seksualinis su nepilnamečiais susijęs turinys, grasinimai išplatinti intymias nuotraukas ir seksualinių paslaugų siūlymas“. Nuotrauka su liemenę vilkinčia mergaite „Facebook“ politikos nepažeidė, todėl nebuvo pašalinta. Iš viso BBC aptiko 20 nepadorių nuotraukų ir apie jas pranešė „Facebook“. Kai kurie vartotojai savąsias pašalino, „Facebook“ pašalino keturias, tačiau pusė liko.

BBC korespondentas Angusas Crawfordas teigia, kad tyrimo išvados buvo perduotos policijos pareigūnams, pranešta ir organizacijai „Watch Foundation“ ir Valstybinei nusikalstamumo agentūrai.

Žurnalistai kalbino vieną moterį, pastebėjusią, kad kažkas iš jos tinklaraščio pavogė nekaltų jos nepilnametės dukters nuotraukų. Netrukus jos atsidūrė pedofilų svetainėje internete, jomis siūlyta keistis. Moteris teigia buvusi priblokšta.

Anglijos nepilnamečių reikalų komisarė Anne Longfield BBC sakė pasipiktinusi „Facebook“ sprendimu palikti dalį nuotraukų ir slaptų grupių: „Negaliu patikėti, kad jos nepažeidžia keliamų reikalavimų. Bet kuris tėvas ar vaikas, pasižiūrėjęs šias nuotraukas, pritartų, kad tai nepriimtina“. Anot pareigūnės, „Facebook“ per menkai stengiasi apsaugoti nepilnamečius.

BBC susisiekė su „Facebook“ atstovu Rishi Saha, jo komentaras: „Kalbant apie konkrečias grupes, manau, kad labai svarbu tirti ir stebėti jų veiklą. Manau, kad jūsų atliktas tyrimas labai svarbus, ir mes imsimės priemonių“. Be to, R. Saha pažadėjo, kad socialinis tinklas bendradarbiaus su teisėsaugos pareigūnais.

Nakedsecurity.sophos.com žurnalistei Lisai Vaas pačiai susisiekus su „Facebook“ atstovais, socialinis tinklas atsiuntė oficialų atsakymą dėl užklausos, kurioje teirautasi dėl nepašalintų nuotraukų. Jame išsakyta pozicija priminė atsakymą, kurį anksčiau gavo BBC, tik buvo pridurta, kad „Facebook“ „netoleruoja vaikų išnaudojimo“.

Neteisėtą naudotojų veiklą „Facebook“ teigia pastebintis gana retai, o ir tais atvejais turinys nedelsiant šalinamas, pranešama atsakingiems teisėsaugos pareigūnams. Atsakyme taip pat pabrėžiama, kad taikoma politika šį socialinį tinklą pavertė viena iš saugiausių erdvių internete. Žmonės skatinami naudotis jiems pasiekiamais kontrolės įrankiais, padedančiais administratoriams laiku reaguoti į pavojų. „Fcebook“ turi ir specialistų, atsakingų už vaikų išnaudojimo prevenciją, komandą, kuri dirba su atsakingomis agentūromis.

Vienas iš galingiausių „Facebook“ turimų ir naudojamų ginklų – „PhotoDNA“ metodas: tai „Microsoft“ siūloma technologija, analizuojanti socialiniame tinkle skelbiamas nuotraukas – net ir slaptose grupėse.

Ekspertai pateikia patarimų, kaip, kaip apsaugoti vaikus internete ir pasirūpinti, kad jų nuotraukos nepatektų į rankas pedofilams:

1) Kiekvieną kartą gerai pagalvokite, kokią informaciją skelbiate internete.

2) Pasirūpinkite, kad visos jūsų paskyros socialiniuose tinkluose išliktų privačios. Atidžiai skaitykite saugos ir privatumo nustatymus, būkite tikri, kad jūsų viešinamą turinį mato tik tie, kas norite, kad jįi matytų.

3) Atsargiai vertinkite pasiūlymus tapti draugais ir sekėjais socialiniuose tinkluose.

4) Viešai skelbiamas nuotraukas žymėkite vadinamaisiais vandens ženklais – tokia strategija atbaidys potencialius jų vagis.

5) Išjunkite vietos nurodymo funkciją.