Pernai balandžio 28 d. pavakare P. K., atėjęs į Anykščių rajono Šeiminiškėlių kaimo sodybos vieną kiemą, spyrė koja į pilvą prie grandinės pririštam šuniui. Gyvūnui plyšo plonosios žarnos, jis nugaišo devintą dieną po šio įvykio.

Pekinų veislės mišrūną auginusi nukentėjusioji papasakojo mačiusi, kaip P. K., atėjęs pasiimti į kiemą su pavadėliu atbėgusio savo šuns, kuris prieš tai buvo susipešęs su jos augintiniu, spardė pririštą jos nelaimėlį. Po to sunkiai sužalotas šuo vedamas nebepaėjo, neleido net prisiliesti dėl patiriamo skausmo. Pakviestas veterinarijos gydytojas patarė augintinį vežti į Kauną, tačiau dėl ištikusio sepsio išgelbėti jo nepavyko.

Teismas, išanalizavęs byloje surinktus įrodymus ir juos patikrinęs teismo posėdžio metu, konstatavo, kad kaltinamasis pažeidė gyvūnų globos, laikymo ir naudojimo įstatymo reikalavimus, žiauriai pasielgė su nukentėjusiosios augintiniu – dėl jo veiksmų sunkiai sužalotas šuo nugaišo. Nustatęs, kad kaltinamojo veika buvo kvalifikuota tinkamai, teismas pripažino jį kaltu dėl žiauraus elgesio su gyvūnu.

Nors pats P. K. neprispažino spardęs šunį, tačiau tokius jo parodymus paneigė nukentėjusioji ir kiti liudytojai. Teismas nenustatė jokių priežasčių, dėl kurių nukentėjusioji ir liudytojas turėtų tikslą apkalbėti kaltinamąjį, nes jis pats ir kiti paaiškino neturėję jokių tarpusavio pykčių ir nesutarimų.

Anykščių rajono apylinkės vyriausiasis prokuroras Ričardas Juozainis teigia, kad visuomenė netoleruoja žiauraus elgesio su negalinčiais apsiginti nuo žmogaus brutalumo gyvūnais, už tokį elgesį tenka atsakyti baudžiamąja tvarka. Jei žmogus pats nesupranta, kad taip elgtis nedera, tą jam primins įstatymai.

Ši baudžiamoji byla, kurioje buvo pareikšti kaltinimai dėl žiauraus elgesio su gyvūnu, ne vieninteliai atvejai krašto teisinėje praktikoje.

Šių metų sausį kaltu dėl žiauraus elgesio su gyvūnu pripažintas 56 metų rokiškietis individualios įmonės savininkas A. G., kastuvo kotu užmušęs kaimynės našlės vienintelę paguodą – baltą katiną. Jis nubaustas penkis mėnesius po 10 valandų atlikti viešuosius darbus visuomenės labui, taip pat nuteistasis privalės nukentėjusiajai atlyginti ekspertizės išlaidas ir 300 litų neturtinės žalos – tokią bausmę paskyrė Rokiškio rajono apylinkės teismas, išnagrinėjęs krašto gyventojų užuojautą sukėlusią liūdnai gyvenimą pabaigusio katino Mikio istoriją – rajono apylinkės prokurorų perduotą nusikaltimų dorovei baudžiamąją bylą.

Pernai rudenį Utenos V. Kudirkos gatvėje iš balkono ketvirtajame aukšte išmetusiam šunį 49 metų uteniškiui G. D. už žiaurų elgesį su gyvūnu teko sumokėti 1300 litų baudą – tokį sprendimą buvo priėmęs rajono apylinkės teismas, pagreitinto proceso tvarka išnagrinėjęs rajono apylinkės prokurorų perduotą nusikaltimų dorovei baudžiamąją bylą ir paskyręs valstybės kaltintojo pasiūlytą 10 MGL baudą.

Pernai Kupiškio rajono Uoginių kaimo bendruomenę žiauria šuns egzekucija papiktinusiai 41 metų gyventojai A. L. buvo skirta 8 mėnesių laisvės atėmimo bausmė, jos vykdymas atidėtas dvejiem metams, taip pat ji įpareigota atlikti 35 valandas nemokamų darbų sveikatos priežiūros, globos ir ar kitose valstybinėse ar nevalstybinėse įstaigose ir organizacijose.

Baudžiamasis įstatymas numato, kad tas, kas žiauriai elgėsi su gyvūnu, jeigu dėl to jis žuvo arba buvo suluošintas, arba kankino gyvūną, gali būti baudžiamas bauda, areštu, viešaisiais darbais arba laisvės atėmimu iki vienerių metų.