Birželio 16 d. Lietuvos Aukščiausiojo Teismo išplėstinė septynių teisėjų kolegija paskelbė nutartį, kuria Henrikui Daktarui palikta žemesnių teismų paskirta griežčiausia bausmė – laisvės atėmimas iki gyvos galvos. Apie šią minėto teismo nutartį socialiniame tinkle „Facebook“ H. Daktaro vardu pateikta pozicija, kurioje tiesiogiai ir netiesiogiai reiškiama nepagarba nutartį priėmusiai teisėjų kolegijai ir valstybinį kaltinimą byloje palaikiusiam prokurorui, praneša Generalinė prokuratūra.

Ikiteisminį tyrimą organizuoti ir kontroliuoti pavesta Vilniaus apygardos prokuratūros Vilniaus apylinkės prokuratūrai.

Savo poziciją H. Daktaras socialiniame tinkle, kur turi daugiau kaip 20 tūkst. sekėjų, išsakė šeštadienio vakarą – jis nepagarbiai atsiliepė ne tik apie išplėstinę septynių Lietuvos Aukščiausiojo Teismo (LAT) teisėjų kolegiją, bet ir jos pirmininkę teisėją Aldoną Rakauskienę bei valstybinį kaltinimą palaikiusį prokurorą.

Tiesa, kol kas neaišku, ar H. Daktaro įžeidžiantis įrašas apie teisėjus ir prokurorą buvo parašytas su Lukiškių kalėjime kalinčio Henos žinia – puslapį feisbuke prižiūri jo artimieji, nes nuteistiesiems už grotų griežtai draudžiama naudotis mobiliuoju ryšiu ir internetu.

H. Daktaras, kai praėjusį ketvirtadienį buvo skelbiama LAT nutartis, kuria paliktas galioti nusikaltėlių šului anksčiau priimtas nuosprendis, saugumo sumetimais į teismą nebuvo atvežtas. Tačiau po dviejų dienų jis feisbuke piktinosi teisėjais ir neskundžiamą nutartį paskelbusia kolegijos pirmininke A. Rakauskiene.

Ją nusikaltėlių šulas išvadino įvairiais nepagarbiais ir įžeidžiančiais žodžiais, nuo Henos kliuvo ir visai teisėjų kolegijai.

„Keista, kad ta „aukščiausia“ komanda patingėjo ir nematė reikalo atnešti savo užpakalius į žmogaus likimą sprendžiantį posėdį“, – užgauliojimais svaidomasi H. Daktaro paskyroje feisbuke.

Čia taip pat pažymima, kad „teismo posėdis baigėsi gerokai anksčiau, nei ta senolė baigė melstis ir kalbėti užkeikimus.“

Visi šie ir kiti socialiniame tinkle nurodyti teiginiai gali užtraukti baudžiamąją atsakomybę dėl nepagarbos teismui – už tai įstatyme yra numatyta bauda arba areštas, arba laisvės atėmimas iki dvejų metų.

O sekmadienį H. Daktaro profilyje atsirado dar vienas įrašas, kuriame vėl nepagarbiai atsiliepiama apie teismą.

„Nuoširdžiai manau, kad tokių garbių metų damos privalėtų būti išlaikomos savo šeimos ir artimųjų rate, arba senelių prieglaudose, bet tik ne ten, kur sprendžiami mūsų likimai, kur reikia išties aukšto intelekto situacijos suvokimui, jos apibendrinimui ir reziumavimui. Manau, kad LR aukščiausiasis (iš mažosios) teismas pats sau parodė nepagarbą išstatydamas, deleguodamas silpniausią savo grandies narę“, – toliau švaistomasi nepagarba teismui Henos paskyroje