Šiuo metu už kitą nusikaltimą – sunkų sveikatos sutrikdymą Kybartų pataisos namuose kalintis 36-erių Darius Šidlauskas bei trys panevėžiečiai 36-erių Gintaras Razma, 33-ejų Andrius Buzelis ir 41-erių Dainius Burškys kaltinami sukčiavimu ir nusikalstamu būdu įgytų pinigų legalizavimu.

Nors teisiamieji tebaigę vos 9-12 klasių, tačiau menkas išsilavinimas, ikiteisminio tyrimo duomenimis, jiems nesutrukdė iššluoti trijų Norvegijos įmonių bankų sąskaitas.

Bylos duomenimis, Kybartų pataisos namuose bausmę atliekantis D. Šidlauskas 2013-aisiais subūrė organizuotą grupę, kurios nariai, panaudodami kompiuterinius virusus, apgaule perimdavo Norvegijoje veikiančių bankų klientų elektroninius duomenis.

Pasinaudoję svetimais banko duomenimis, vagys atlikdavo finansines operacijas ir tuštindavo Norvegijoje veikiančių juridinių asmenų – trijų įmonių bankų sąskaitas.

Svetimi pinigai būdavo pervedami į vieno iš kaltinamųjų – G. Razmos įmonės banko sąskaitą Norvegijoje, o vėliau Lietuvoje išgryninami.

Nuo sukčių iš Lietuvos nukentėjo trys Norvegijos įmonės, iš kurių bankų sąskaitų buvo neteisėtai pervesta nuo 48,9 tūkst. iki 98,6 tūkst. eurų.

2013-aisiais kilus įtarimų į pareigūnus kreipėsi vienas iš Norvegijos bankų. G. Razma, į kurio sąskaitą buvo pervedinėjami apgaule iš sąskaitų šluojami pinigai, buvo šio banko klientas. Panevėžietis tuo metu dirbo ir gyveno Norvegijoje, bet pajutęs, kad juo domisi teisėsauga, suskubo grįžti į Lietuvą.

Nuo kaltinamųjų nukentėjo trys bankai, kuriuose apvogtosios įmonės turėjo savo sąskaitas. Tačiau tik vienas jų – „Sparebanken Møre“ ryžosi pateikti ieškinius teisiamiesiems. Kiti bankai grąžino klientams prarastus pinigus ir patirtus nuostolius paprasčiausiai nurašė.

Šiuo metu G. Razmos areštuotojoje banko sąskaitoje laikoma per 84 tūkst. eurų, priklausančių „Sparebanken Møre“. Bankui atstovaujantis advokatas teismo prašo šias lėšas grąžinti „Sparebanken Møre“.
Tokiam prašymui nė vienas bylos dalyvis neprieštaravo, taip pat ir pats G. Razma.

„Pinigai ne mano“, – sutiko teisiamas panevėžietis.

Iš keturių teisiamųjų tik vienas visiškai pripažįsta savo kaltę, vienas iš dalies, o du tvirtina esantys nekalti.

Visi keturi kaltinamieji teisėsaugai buvo gerai žinomi dar iki šio nusikaltimo. Iš jų labiausiai pasižymėjęs net septynis kartus teistas D. Šidlauskas. Jo biografijoje – sunkus sveikatos sutrikdymas, sukčiavimas, prekyba žmonėmis.

Kiti teisiamieji už vagystes bei kitus nesunkius nusikaltimus teisti po vieną – keturis kartus, tačiau visų jų teistumai jau išnykę.